Feltámadt vakvezető, háborgó tulaj: mi történt az állatorvosi karon?

Magyar Nemzet

Elképesztő esetről számolt be szerkesztőségünknek egy vakvezető kutya gazdája, aki azt kérte: a menthetetlen, daganatos betegséggel küzdő ebet altassák el a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Karán. Kértek tőle 10 ezer forintot s közölték vele: az állat már nem él. Don viszont ma is életben van, újra régi otthonában lakik. A gazda nem tartja kizártnak, hogy a kutyával kísérletezni akartak.

Kerek hét esztendőn át volt hű társa és segítője Don, a golden retriever vakvezető kutya Durgonics Tamásnak. Don a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének (MVGYOSZ) tulajdona, a kutyát örökös használatbavétellel bocsátották Durgonics rendelkezésére.

A kutyát szemhéjdaganattal operálták meg a Szent István Egyetem Állatorvos-tudományi Karának sebészeti klinikáján. Don szemhéjából a daganatot eltávolították, majd az eb szemgolyójának felvarrása után plasztikai műtétre került sor.

„Nem szenvedett a kutyus”

– A daganatot az onkológiai részlegen megvizsgálták, ahol az eredmény ismeretében, miszerint a rák kezd terjedni, az onkológus kérte, döntsük el, mit szándékozunk tenni. Felvázolta, hogy műtétek sorozatára kerül majd sor és kemoterápiára – meséli Durgonics édesanyja, Mészáros Ibolya. – Gondolkodtunk, konzultáltunk a kutyaiskola vezetőjével is, végül úgy döntöttünk, hogy nem vetjük alá sorozatos műtéteknek azt a kutyát, aki hét éven át odaadóan szolgálta gazdáját, hiszen a végeredmény ugyanaz lenne, csak sokkal több szenvedés árán.

A kutyát 2009. április 9-én bevitték dr. Szentgáli Zsolthoz (sebészeti és szemészeti tanszék és klinika), s kérték az állat elaltatását.

– Befizettünk 10 ezer forint „megsemmisítési” díjat, majd az orvos kiküldött minket. 15-20 perc elteltével visszahívott bennünket és elmondta, hogy altatás utáni szívbénítással „nem szenvedett a kutyus”. Fájdalommal telve mentünk haza – meséli Mészáros Ibolya.

Csipleolvasóval a helyszínen

A következő napokban a klinikán járt saját beteg kutyájával egy vak hölgy. Döbbenten vette hírét, hogy itt várakozik egy beteg vakvezető kutya, úgy hallotta, „jól fizető” gazdára vár az orvos, aki meg tudja fizetni az állatra váró műtétek sorát. A hölgy gyanút fogott: mit keres egy vakvezető kutya gazdátlanul a klinikán? Mivel ezeket a különleges kiképzést igénylő, értékes állatokat az MVGYOSZ csepeli kiképzőtelepén tanítják meg feladataikra, ezt a telepet hívta fel, beszámolva a „gazdátlan” ebről.

– Azonnal buszba pattantunk, s a csipleolvasóval a helyszínre siettünk – idézi fel a történteket Farkasné Schiff Mónika, a Vakvezető Kutyakiképző Iskola vezetője. – A klinikán fogadott minket Szentgáli doktor. Készségesen előhozták Dont, akit ismertünk, de akit természetesen a csipleolvasóval is azonosítottunk. A szükséges papírok aláírása után megkérdeztem, miért mondták azt, hogy a kutyát elaltatták, ha továbbra is életben van. Azt mondták, hogy jót akartak a kutyának, azt tervezték, hogy keresnek neki gazdát, aki vállalja a további műtéteket. A pénzre is rákérdeztem, elvégre 10 ezer forintot befizetett a kutya gazdája. Erre azt a választ kaptam, hogy a pénzt már „elkönyvelték”. Arra is célozgattak, hogy az állatot korábban „méltányossági alapon” műtötték.

A kutya visszatér

Don egy ideig a kiképzőiskola telepén volt. A telep orvosa a kutyát megvizsgálta és úgy döntött: az eb állapota megengedi, hogy – élete hátralevő idejében – visszakerülhessen a gazdájához. Ez április 13-án megtörtént.

– Éreztem, hogy valami nincs rendben – emlékszik vissza Mészáros Ibolya. – Olyan érzésem volt, hogy Don él, és hogy kísérleteznek vele. Szentgáli doktor úr ugyanis többször azt mondta a daganatra: ő ilyen esetet még nem látott. Látszott, hogy orvosként érdekli az ügy, szakmai kihívásnak tartja. Nem tartom kizártnak, hogy azért keresett a kutyának újabb gazdát, hogy folytathassa a műtéteket. – A fiam és én nem tudjuk túltenni magunkat az eljáráson. Miért mondta Szentgáli doktor, hogy a kutya „nem szenvedett”? Miért lopta el azt a kutyát, aki nálunk családtagként élt, miért okozott ilyen lelki fájdalmat a családunknak? – teszi hozzá.

– A kutya azóta nálunk van, jól érzi magát – nyilatkozza Durgonics Tamás. Édesanyjával együtt úgy érzik, méltánytalanul bántak velük a klinikán.

Ilyen esettel még nem találkoztak

– Az MVGYOSZ legutóbbi ülésén úgy határoztunk: a történtek kivizsgálását kérjük az egyetem állatorvosi karától – jelenti ki dr. Szőke László, a szövetség elnöke. – Mélységesen felháborított minket, hogy a jogilag a mi tulajdonunkban levő állat gazdájának egyértelműen azt mondták, nem szenvedett az állat sokat, később gazdát kerestek Donnak. Hivatalos levélben fordultunk a Szent István Egyetemhez.

Kérdésünkre dr. Szőke elmondta: 2002 óta a szövetség elnöke, de ilyen esettel még nem találkoztak.

– Az MVGYOSZ levelét megkaptuk, az esetet kivizsgáltatom – nyilatkozta lapunknak a sebészeti és szemészeti klinika vezetője, dr. Németh Tibor. A tanszékvezető docens megígérte, amint lehetőségében áll, tájékoztat minket a vizsgálat eredményéről.

mno.hu

14 hozzászólás “Feltámadt vakvezető, háborgó tulaj: mi történt az állatorvosi karon?” bejegyzésre

  1. Vica szerint:

    Szomorú, hogy egy állatorvos ilyen embertelenségre képes. A pénzért…

  2. Vica szerint:

    Ne gondoljátok, hogy az emberek gyógyítása terén jobban állunk…

  3. bögöly szerint:

    Ez az orvosnak nevezett, egyszerűen ellopta a kiképzési költségeket is figyelembe véve, több százezer forint értékű kutyát. A lelki tényezőkről már nem is beszélve. Ha így igaz a történet, örökre el kell tiltani az orvoslástól és büntetőfeljelentést tenni ellene, csalás és lopás bűncselekménye miatt.

  4. Jeniszej szerint:

    Igen vizsgáljuk csak, vizsgálódjunk.
    A napnál is világosabb ügyben.
    Hozzunk létre vizsgáló bizottságot, sőt bizottságokat, – több szinten.
    Közben maszatoljunk a háttérben.
    Ez már csak így működik régóta, ez így idegződött be.
    Gyalázatos!

  5. Jeniszej szerint:

    Miért nem az ügyészséghez fordult MVGYOSZ??????

  6. donquijote szerint:

    Felháborító, pláne egy vak embertől lopni, ja és az okozott lelki traumáról nem is beszélve, még jó hogy vissza került a gazdijához a kutyus.
    Kutyásként, most inkább nem írom le mit kívánnék az ilyen “orvosnak”
    ki lennék hamar moderálva innét.

  7. Jeniszej szerint:

    Sétáltatás közben lőtt ki egy kutyát egy pécsi vadász.

  8. TI szerint:

    Döbbenetes. Azt hittem, hogy az állatorvosok az állatszeretetük miatt választják hivatásukat. Tévedtem. Tisztelet a kivételnek.

  9. Jeniszej szerint:

    Ezek az örömből, szórakozásból pusztítók, miért nem bízzák szakemberekre ezeknek a háziállatoknak a befogását. 🙂
    Vadász, az a ki gazdája mellől képes kilőni egy háziállatot, és dúvadnak nézni, pl. a csivavát. (chihuahua)

  10. Jeniszej szerint:

    Az utakon a városokban a vadul száguldozó autósok vadásznak ránk.
    De a mezőkön sem lehetünk biztonságban.
    Csak úgy véletlenül sportból kilőhetik az ebeket kerékpárjaink mellől.

  11. Jeniszej szerint:

    Rohadjon le minden sportörömből állatokat pusztító keze, aki egy vizsla kutyára fegyvert emel.
    Barbár balkáni szokás pusztítani a magyar mediterrán mezőkön – a sétáló kiránduló nyugdíjas emberek barátját
    – szeretett kedvenceit.
    Amerikában
    példásan még az elkóborolt krokodilokat sem lövik le.
    Szégyen ez, – hogy a gazdájukkal együtt a szabadságot, a jó levegőt élvező emberek, családok biztonságát ilyen vadászok veszélyeztethetik.

  12. donquijote szerint:

    Jeniszej:
    ehhez mit szólnál :

    ” Ebért ebet! – hörögte egész testében reszketve, és lőtt. A bíró egy jajkiáltással a hóra zuhant. ”
    mint azt A fekete városban Mikszáth megírta.

  13. Törpe szerint:

    Pusztuljon a “doki”!!!!!Remélem azóta már nem orvos, hanem a börtönben csücsül!!!VAUUUUUUU!

Itt lehet hozzászólni !