Politológusok a választásról

“Az ország gyökeres változást akart”

Inforadio.hu, Török Gábor blogja

Várható volt a Fidesz sikere az országgyűlési választások második fordulójában – mondta az InfoRádiónak Stumpf István. A Századvég Alapítvány elnöke szerint a kétharmados győzelmet aratott párt arra kapott felhatalmazást, hogy gyökeres változást hozzon, és nemzeti egységet teremtsen.

A politológus szerint a szocialistáknál hatalmi harc várható, ami akár Gyurcsány Ferenc vesztét is okozhatja, a Jobbiknál és az LMP-nél viszont még nem látszik, milyen szerepet játszanak majd ellenzékiként.

Számítani lehetett arra az első forduló földcsuszamlás-szerű győzelme után, hogy a Fidesz alkotmányos felhatalmazást kap a szavazóktól – közölte Stumpf István.

A Századvég Alapítvány elnöke szerint az ország komoly, mélyre ható változásokat akar, és ezzel felhatalmazással megteremtette a nemzeti kormányzás, a nemzeti együttműködés lehetőségét.

A szocialisták jövője viszont bizonytalan – vélekedett Stumpf István. Rámutatott: Mesterházy Attila világossá tette, hogy azok segítségével akarja megszerezni az elnöki és a frakcióvezetői hatalmat, akik őt támogatták. Gyurcsány Ferenc pedig vagy besorol mögé, vagy pedig új pártot alapít.

Azt azonban tudjuk a történelemből, hogy aki elhagyja a pártot, az általában vesztes helyzetbe kerül – tette hozzá a politológus, aki szerint emiatt éles hatalmi harc várható a szocialistáknál a május végi, június eleji kongresszuson. Lehet, hogy itt csak elnököt választanak, és az önkormányzati választások után kezdik el a teljes tisztújítást – mondta.

Az MSZP jövőjét Stumpf István szerint az határozza meg, hogy sikerül-e pozíciókat szerezniük az önkormányzati választásokon, vagy akkor is a mostanihoz hasonló csúfos vereséget szenvednek.

Az nem tudható, hogy a Jobbik eldöntötte-e, továbbra is gárdista mozgalom marad, és az utcáról politizál, vagy tudomásul veszi a valóságot, tehát hogy bár bekerült radikális pártként a parlamentbe, a jogállami szabályok rájuk is vonatkoznak – elemzett a Századvég elnöke.

Stumpf István szerint a jobbikosok csalódottak, mert egyetlen egyéni képviselőt sem tudtak az Országgyűlésbe juttatni, hiszen Molnár Oszkár is függetlenként győzött körzetében.

Az LMP-nek szintén nem látszik világosan a profilja, hiszen Budapestről szerezték a szavazataiknak a negyven százalékát, ami hasonlóvá teheti őket a korábbi SZDSZ-hez, vagy pedig megpróbálnak generációs forradalmat vinni a parlamentbe – fejtette ki a politológus.

Forrás: Inforadio.hu

Tölgyessy: A Fidesz megnyerte húsz éve tartó háborúját

A politikai piacon a Fidesz az egyetlen kormányképes erő, ezért kapott a párt kétharmados felhatalmazást – értékelte a választásokat Tölgyessy Péter az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. A politikai elemző szerint a Fidesz egyértelmű és példa nélküli felhatalmazást kapott az ország újjáépítésére, és Orbán Viktor gyors és mélyre ható változásokat ígér minden magyarral, minden magyarért. Az MSZP frakciójában öt új tag ül, a többiek mind olyanok, akik jócskán felelősek a párt és a baloldal kudarcáért, és sehol nem látszik a váltani tudó, hiteles új generáció – tette hozzá.

A második fordulóban a nyitva maradt kerületek többségében nőtt a Fidesz előnye, csak egy helyen fordult meg az eredmény, a másikban, Szanyi Tibor körzetében olyan kicsi a különbség, hogy itt még bármi lehet – mondta Tölgyessy Péter az MR1-Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. Az alkotmányjogász a nagyon alacsony, így a Fidesznek kedvező részvételt azzal magyarázta, hogy míg Orbán Viktor hívei még lelkesen elmentek szavazni, a vesztesek mintha már az első kör után elfogadták volna a vereséget, a kétharmadot.

A Fidesz megnyerte háborúját

A Fidesz elsöprő, példátlan felhatalmazást adó, valóban történelminek tekinthető győzelmének oka Tölgyessy Péter szerint egyértelmű: a politikai piacon ma Orbán Viktor pártja az egyetlen kormányképes erő, a többiek még látótávolságban sincsenek tőle. Nyilvánvaló, hogy az MSZP látványos demokráciaféltése a két forduló között nagyon kevés volt, a magyarok ugyanis olyan szinten meg akartak szabadulni a létező kapitalizmus és a fennálló politikai rend szorításától, hogy ez az eszköz már hatástalan, miközben Orbán Viktor nagyon jól meglovagolta a forradalmi hangulatot – vélekedett.

A politikai elemző kiemelte: a mostani szavazással a Fidesz egyértelmű és példa nélküli felhatalmazást kapott az ország újjáépítésére, és bár eddig sok konkrétumot nem tudtunk meg a párt terveiről, az biztos, hogy Orbán Viktor felállított egy egyértelmű mércét, gyors és mélyre ható változásokat ígér minden magyarral, minden magyarért, és már őszre sok mindent meg kell lépnie. A Fidesz most megnyerte a húsz éve tartó háborúját, a legnagyobb kérdés, hogy tud-e igazodni az új helyzethez, Orbán Viktor pedig, aki eddig a háború embere volt, képes-e győztesként befejezni a hideg polgárháborút, tud-e egy új politikai egyensúlyt teremteni, és el tudja-e indítani a tengernyi bajra megoldást ígérő intézkedéseket – tette hozzá.

A választások egyértelművé tették azt is, hogy Magyarország nem következmények nélküli ország. Az 1994-ben sokkal nagyobb, 72 százalékos többséget szerző párosból az SZDSZ gyakorlatilag eltűnt, az MSZP-nek pedig húsz százaléka sincs, a baloldal teljesen összeomlott, a pártszerkezet egyik oldala gyakorlatilag kiesett, de legalább is jó időre elvesztette a szerepét, ami szintén példa nélküli a demokrácia világában – hangsúlyozta az alkotmányjogász. Kifejtette: a pártvezetés felajánlotta ugyan a lemondását, de e mögött is az áll, hogy meg akarja tartani a hatalmát, az elitből egyedül talán Szili Katalin ellenkezése látszik őszintének.

MSZP: nem látszik az új generáció

Tölgyessy Péter kiemelte: az MSZP frakciójában mindössze öt új tag ül, a többiek mind olyanok, akik jócskán felelősek a párt és a baloldal kudarcáért, és sehol nem látszik a váltani tudó, hiteles új generáció. Pedig csak a most teljesen esélytelennek látszó megújulás segíthet, mert könnyen előfordulhat, hogy a Fidesz-kormányzásból esetleg kiábrándult szavazók már nem az MSZP-t keresik majd – tette hozzá.

Az LMP 16 mandátuma átütő siker, ami nagyon sok ember nagyon kemény munkájának köszönhető, ugyanakkor az is látszik, hogy ezek a voksok nem annyira az értelmiségi, alternatív zöldpártnak szóltak, inkább volt szocialista és szabad demokrata szavazók keresték itt a folytatást – vélekedett Tölgyessy Péter. Az elemző szerint az LMP legnagyobb kérdése most, hogy megmarad-e ennél a zöldprogramnál, vagy sikerül kilépnie ebből a szűk keretből, és a társadalom nagyobb része felé nyitnia. Az biztos, hogy a pártnak nem lesz könnyű dolga, mert a kis támogatottság biztosan együttműködésre kényszeríti.

Forrás: Inforadio.hu

Török Gábor: nem a világvége és az örök hatalom jött el

263-59-47-16-1: jelen állás szerint ez a parlamenti választás végeredménye. Ehhez hasonló adatokat utoljára 1994-ben olvashattunk, akkor 209+69=278-38-26-22-20-1-1 volt a választás estéjén elénk táruló sorrend.

Mint látható, az ellenzéki oldalon most 1994-hez képest még valamivel nagyobb is lesz a súly, azaz a tapasztalatok alapján bizton állíthatjuk: nem a világvége jött el az ellenzéki pártoknak, mint ahogy nem is az örök hatalom hullott a Fidesz-KDNP ölébe. Az, hogy mi történik a következő választáson, nem ma este dőlt el, hanem azoktól az eseményektől és döntésektől függ majd, amelyek még előttünk állnak.

A második forduló alapvetően papírforma eredményt hozott, talán Molnár Oszkár győzelme Edelényben (amelyhez sok olyan szavazó voksa is kellett, akik az első fordulóban a Jobbikra vagy a Fideszre szavaztak listán) és – ma esti állapot szerint – Szanyi Tibor sikere volt valamelyest meglepetés. A szavazókat már nem hozta lázba az, ami a politikai elitnek sorskérdésnek látszott az elmúlt napokban: a kétharmad sem mellette, sem ellene nem volt már olyan vonzó, mint két héttel ezelőtt a főhatalomról szóló kérdés. Az első fordulóhoz képest jelentősen visszaeső részvétel alapján – kis túlzással – már-már időközi választásnak látszott egy-két helyen a szavazás, csekélyebb téttel és alacsonyabb érdeklődéssel.

A választási eredmények későbbi részletes elemzését megelőlegezendő az első benyomásaim alapján nekem úgy tűnik, hogy április 25-én (1) a Fidesz szavazói látszottak a legkitartóbbnak, (2) a Jobbik több helyen nagyon sokat veszített, de egy-két helyen (például Tiszavasváriban) tartani tudta pozícióit, (3) az LMP első fordulós szavazói Budapesten jelentős részben vagy nem mentek el szavazni, vagy átszavaztak más jelöltre, (4) az MSZP támogatói csak részben választották ott az LMP-t, ahol a szocialisták visszaléptek.

Mostantól már mindenkit a jövő érdekel, bár azért még lehet majd bogarászni az adatokban (aki ilyesmire vállalkozik, annak a felfedezéseit a hozzászólások között szívesen látom). Az első nyilatkozatok alapján is világos, hogy az MSZP a következő hetekben feltehetően magával lesz elfoglalva, a belső harc elkerülhetetlennek tűnik. A köldöknéző szocialisták mellett így a két új politikai erő kap lehetőséget, hogy az első hónapokban ellenzéki pártként bizonyítsanak; láthatóan mindketten készülnek is erre, bár friss parlamenti erőként először még meg kell ismerkedniük majd az Országház alaprajzával.

A Fidesz-KDNP páratlan – bár nem példa nélküli – hatalmat kapott, de ehhez az elsöprő többséghez óriási felelősség is társul. Bár akadnak olyanok, akik szerint az országban egyáltalán nincs „csodavárás”, ha ez valóban igaz lenne és a választók csak „business as usual” módon tekintenének a kormányváltásra, Orbán Viktor nem beszélt volna ma este arról – amikor már nem kell növelnie a várakozásokat –, hogy forradalom történt és „a magyarok rendszert buktattak”. Az ország természetesen nem lett a Fideszé, de a hatalom – és az ahhoz társított remények-elvárások – szinte teljes egészében igen, s kapott is hozzá rögtön olyan ellenfeleket, akik politikai jövőjüket mostantól a kormány gyengítésében és állandó támadásában fogják megtalálni. Nem szeretem az éjjel-nappal emlegetett, leegyszerűsített „jó kormányzás” szlogent, de most az egyszer én is használom: sok függ ettől a következő években.

Forrás: Torokgaborelemez.blog.hu

2 hozzászólás “Politológusok a választásról” bejegyzésre

  1. Jeniszej szerint:

    Nesze semmi itt van – ha mondom. Miről is beszélek?

  2. Gordon szerint:

    Javítanám Török Gábort. 1994-ben nem 209+69=278-38-26-22-20-1-1 volt az állás, hanem 209-69-38-26-22-20-1-1.

    Ja hogy aztán az szdsz hátat fordított a demokratikus múlttal rendelkező pártoknak? Van ilyen. Rendszerváltó pártként kétharmadot gründoltak a komcsiknak. 2010-ben – többek között – ezért is megkapták a “jutalmukat”.

Itt lehet hozzászólni !