Öngyilkos lett Daróczi Dávid volt kormányszóvivő

Origo, Ma.hu, Index

Öngyilkos lett Daróczi Dávid volt kormányszóvivő szombatra virradó éjjel, halálának körülményeit a rendőrség közigazgatási eljárás keretében vizsgálja – mondta Sass Oszkár, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) sajtóügyeletese a helyszínen az MTI tudósítójának.

Daróczi 2007. június 18-tól 2009. április 24-ig volt kormányszóvivő, akkori kinevezésével ő lett a magyar demokrácia történetében a legfontosabb közfunkciót betöltő cigány értelmiségi. A posztról való távozását a Gyurcsány-kormány utolsó ülését követő tájékoztatón, 2009. április 8-án jelentette be, azóta gyakran szerepelt a hírességek magánéletével foglalkozó médiumokban, elsősorban mint a televíziós műsorvezető Liptai Claudia “új szerelme”.

A volt kormányszóvivő a budapesti Andrássy út 72. szám alatt, egy harmadik emeleti lakásban vetett véget életének. A rendőrség szombatra virradó éjjel állampolgári bejelentés alapján ment ki a helyszínre. (A Blikk.hu értesülése szerint ez Daróczi üzlettársa, a szintén volt kormányszóvivő Batiz András lakása.)

Sass Oszkár elmondta: Daróczi Dávidra egy ismerőse talált rá éjjel 23 óra körül a lakásban, ahol az elsődleges információk szerint más nem tartózkodott. Mint mondta, “a helyszíni szemle elsődleges adatai szerint a haláleset során az idegenkezűség vagy bűncselekmény kizárható”.

Az Országos Mentőszolgálat esetkocsiját az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója fél órával éjfél előtt már ott látta a belvárosi társasház előtt, majd a mentősök mintegy félóra múlva elvonultak, és megjelentek a rendőrautók.

A mentőszolgálat sajtóügyeletese az MTI érdeklődésre személyiségi jogokra hivatkozva nem kívánt részleteket közölni, mindössze annyit mondott: egy középkorú férfihez riasztották a mentőket az Andrássy úti lakásba, és a mentősök a férfit 30-40 percen keresztül próbáltak újraéleszteni, sikertelenül. Miután a mentőorvos megállapította a halál tényét, a helyszínt átadták a rendőrségnek.

Elszállítják Daróczi Dávid holttestét budapesti Andrássy út 72. szám alatti, harmadik emeleti lakásából, ahol a volt kormányszóvivő az éjjeli órákban öngyilkos lett (fotó: MTI)

A BRFK helyszíni szemlét végző csoportja – egy másik haláleset helyszíneléséből, amelyet az MTI információja szerint szintén öngyilkossági ügyben tartottak – éjjel fél kettőkor érkezett meg a lakás elé, majd velük egy időben érkezett a helyszínre Budapesti Temetkezési Intézet járműve, hogy elszállítsa az elhunytat.

Mint azt Sass Oszkár az MTI tudósítójának elmondta, a helyszíni szemle azt volt hivatott kideríteni, hogy idegenkezűség okozta-e Daróczi Dávid halálát vagy sem.

Az épület előtt tucatnyi fotóriporter és újságíró állt, és várta a rendőrség tájékoztatását. A BRFK sajtóügyeletese éjjel három óra előtt pár perccel erősítette meg, hogy Daróczi Dávid halálát öngyilkosság okozta. Azt a sajtóértesülést, hogy a volt kormányszóvivő önakasztással vetett véget életének, nem kívánta megerősíteni. Sass Oszkár mindössze annyit közölt: a halál körülményeit vizsgálják. A volt kormányszóvivő holttestét egy lemezkoporsóban szállították el az Andrássy úti lakásból.

Daróczi Dávid 1972. április 19-én született Budapesten. A Pázmány Péter Katolikus Egyetem végzett teológia szakon, majd a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem üzleti marketing szakára járt. Daróczi Dávid vállalta és hangoztatta magyar cigány identitását. A Daróczi Józsefként anykönyvezett egykori szóvivő azért használta a Dávid nevet, hogy ne keverjék össze édesapjával, Choli Daróczi József író, költővel.

Daróczi Dávid 2007. június 18-tól 2009. április 24-ig volt kormányszóvivő, a posztról való távozását a Gyurcsány-kormány utolsó ülését követő tájékoztatón jelentette be. Korábban, 2004-ben a Rádió C főszerkesztője, azt követően a Magyar Hírlap gazdasági rovatvezetője volt. 2005-2006-ban a kormányszóvivő gazdasági tanácsadója, majd 2007 júniusáig, kormányszóvivői kinevezéséig a Miniszterelnöki Hivatalban a Kormányszóvivői Iroda vezetője volt.

A HVG-nek 2008 júliusában adott interjújában azt mondta: “A 2010-es választások után a negyedik Gyurcsány-kormány szóvivője szeretnék lenni. Mindenesetre újságíró már, politikus még nem lennék. De sokkal többet kaptam már eddig is, mint amiről gyerekként álmodtam.”

A kormányszóvivői posztról való távozását követően a Batiz András korábbi kormányszóvivővel és Tóth Miklóssal közösen alapított W. Wolf and Partners nevű kommunikációs tanácsadó cégénél dolgozott. Az elmúlt hónapokban Liptai Claudia televíziós műsorvezető “új szerelmeként” rendszeresen szerepelt a hírességek magánéletével foglalkozó médiumok híradásaiban.

Forrás: Origo

Daróczi magáról

Daróczi Dávid a rendszerváltás óta a legfontosabb kormányzati pozíciót betöltő cigány értelmiségi volt. Az alábbi részletek a szóvivői kinevezésekor készült interjúból származnak.

Amikor születtem, Csepelen volt egy cigánydomb nevű hely, ahol az apám és a testvérei együtt laktak. Egy putrisor, szó szerint. A gyerekek egy szál pólóban, meztelenül rohangáltak, és folyt a takony az orrukból. Anyai ágon a családom jelentékeny része most is így él. Az apám generációja volt az, amely elsőként kapott lehetőséget, hogy segéd- vagy szakmunkásként tényleg kilépjen abból a világból. Elkezdtek dolgozni a csepeli vasműben, aztán az apám beiratkozott az esti gimnáziumba, főiskolára járt, végül tanító lett egy általános iskolában. Úgy történt, mint a filmekben. Nagyon keményen megharcolt érte, és húzott magával másokat, engem is. Ennek nyilván voltak stációi. Amikor gimnáziumba jártam, még szükséglakásban laktunk, egy gyár udvarán, ahol hajnalban kezdődött a munka, a dörömbölés. Arra is emlékszem, amikor általános iskolában az újpalotai lakótelepen élő srácok hozták a megszokott szendvicset tízóraira, én meg, hát, olyat nem nagyon vittem magammal.

Milyen más impulzusok érték, hogy az apja útját kövesse?

Nyilván nem az anyagiak voltak a legfontosabbak, de azért amikor gimnáziumba jártunk, és a srácoknak Adidas cipője volt, akkor azt éreztem, hogy a francba! Nem tudom megmondani, miért ezt az utat választottam, pontosabban tippem több is van. Az apám miatt, meg az osztályfőnököm, Papp László miatt, aki nemcsak tanárként, hanem igazi barátként foglalkozott velem. A gimiben a barátaimmal beszélgettünk arról, hogy milyen cigánynak lenni, de voltak, akik nem kezeltek másnak semmilyen értelemben. Tizenévesen megélhető volt, elhihető, hogy nem feltétlenül csak a cigányságom számít. Ezzel korábban nagyon sokat küszködtem. Persze hatott rám az egymást erősítő példák sokasága is a családon és a cigány értelmiségen belül, hiszen az apám révén bekerültem ebbe a körbe, és kisgyerekként sokat találkoztam Péli Tamással, Lakatos Menyhérttel, Szentandrássy Istvánnal, szóval olyanokkal, akiket nemcsak a cigányok ismertek el, hanem az értelmiség is általában.

A tanulás és az érvényesülés útja gyakran az asszimilációé is. Az ön cigány identitását ez hogyan befolyásolta?

Most voltunk az anyukámmal pár hete Csatkán (búcsújáró hely a Dunántúlon), mert beteg, és fogadalmat tett arra az esetre, ha meggyógyul. Nagyon sok cigány volt a pünkösdi misén. Persze úgy öltözöm, úgy beszélek, mint bármelyik értelmiségi, de a cigányok azonnal szokták látni, hogy valami van bennem. Szóval a külsőségek szintjén nyilván nagyon sok mindenben különbözöm már. De cigánynak tartom magam. Cigány vagyok és magyar is. Magyarország a hazám, ahol kisebbségiként élek, cigányként. Ami a kultúrát illeti, ha a szokások egy részét nem tartom, az szerintem inkább ugyanazért van, mint amiért manapság a fiatalok egy jelentős része már nem követi a hagyományokat

Forrás: Magyar Narancs, Index

16 hozzászólás “Öngyilkos lett Daróczi Dávid volt kormányszóvivő” bejegyzésre

  1. zed szerint:

    Részvétem.

  2. Setény Gyöngyi szerint:

    Részvétem a családnak.Ki fog derülni minden. Áldott ünnepet mindenkinek.

  3. Kirkegarfield szerint:

    Részvétem. “A többi néma csend”.

  4. VV szerint:

    Részvétem a családnak.
    Sajnálom, hogy az egyik legtanultabb roma ilyen döntést hozott.

  5. admin szerint:

    Kérjük olvasóinkat, hogy tartsák tiszteletben az elhunyt személyét. Akár kedvelték korábban, akár nem.

  6. obama szerint:

    Részvétem a családnak!

  7. TMari szerint:

    Fáj a búcsú
    Fáj, és nagyon szúr
    Fáj az elvesztés
    Fáj a tévedés
    Fáj az igazság
    Fáj, mi nem igaz már
    Fáj a csalódás
    Fáj minden más……..

    Öszinte részvéttel!

  8. kispajtás szerint:

    Choli Bácsi!
    Példát mutattál, példát adtál és büszkeséget is hozzá, segítsen most át ez a büszkeség a fájdalom elviselésében!
    Mély részvétem!

  9. bögöly szerint:

    “Nagyobb szélhámos vagy, mint bármelyik nő,
    ki csal és hiteget!
    Suttyomban elhagytad szerelmeidből
    jajongva szült, eleven hitedet.
    Cigány vagy! Amit adtál hizelegve,
    mind visszaloptad az utolsó órán!………..

    …..Kit anya szült, az mind csalódik végül,
    vagy így, vagy úgy, hogy maga próbál csalni.
    Ha kűzd, hát abba, ha pedig kibékül,
    ebbe fog belehalni.” (ózsef Attila)

    Csak abban reménykedek, hogy nyugtalan lelked békére lelt! Nyugodj Barátom békében!

  10. Vica szerint:

    Részvétem a családnak.

  11. egyszerü pályázó szerint:

    Részvétem a hozzátartozóknak.

  12. nem Jani szerint:

    RIP!

    Nem tudom ki mit gondol, de nekem elsőre nagyon gyanús az ügy!
    Nehéz elképzelni egy kiegyensúlyozott emberről, akinek komoly tervei vannak a jövőre, hogy pikk pakk öngyilkos lesz.

  13. álmos szerint:

    Pontosan így van, a kiegyensúlyozottság és a komoly tervek nem egyenlőek az öngyilkossággal.
    Mindenképpen tragikus vég.

  14. zsu szerint:

    Nyugodj békében.. bármiképpen is távoztál az élők sorából:(

  15. márta szerint:

    öszinte részvétem a családnak:(

Itt lehet hozzászólni !