Egy hétvége, öt választás, három fideszes győzelem

Mezőtúron csak negyedik lett az MSZP

Kecskeméti Lapok, Csepel.info

A Fidesz tekinthető az időközi önkormányzati választások nyertesének. A legnagyobb ellenzéki párt az ötből három településen végzett az első helyen két héttel az országgyűlési választások első fordulója előtt. Fideszes politikus került be Mezőtúron, Körmenden és a Terézvárosban is a képviselő-testületbe.

A részvétel mindenhol alacsony volt, ami elemzők szerint fél évvel az általános önkormányzati választás előtt nem meglepő. Az időközi önkormányzati választást három helyen haláleset, két településen pedig a képviselő lemondása miatt írták ki.

A főváros VI. kerületében az ellenzéki párt győzelmével a balliberális koalíció elveszítette többségét. Az elhunyt képviselő halála miatt a balliberális oldalnak az idei költségvetés elfogadásakor sem volt meg az előírt számú szavazata, a voksolás után a helyi ellenzék az Alkotmánybírósághoz fordult. Terézvárosban a legtöbb voksot, 348-at Czuppon Zoltán Zsolt (Fidesz-KDNP) kapta. Az MSZP-SZDSZ jelöltje, Vaisz Péter István 113 szavazatot kapott, Kaszics Bálint (LMP) 60-at, Tóth László (Jobbik) 28-at, Rónai Katalin (Magyar Kommunista Párt) 9-et.

Fidesz-győzelem született Mezőtúron

A Jász-Nagykun-Szolnok megyei Mezőtúron lemondott egy képviselő. A testületben eddig a Fidesz adta a többséget. A voksoláson Tar Mihály, a Fidesz jelöltje az első helyen végzett. A 425 érvényes szavazatból Tar Mihály (Fidesz) 183-at kapott, ez 43 százalékos eredmény. A többi induló közül Szabó Tamás (Jobbik) 104, Sárvári Attila (független) 60, Répási János (MSZP) 48 voksot kapott, ami 11 százalékot jelent. Herczeg Antal (független) 18, Nagy Andrásné (MDF) 9, míg Kovács László (Magyarok Szövetsége) 3 szavazatot mondhat magáénak.

Kiütéses Fidesz-győzelem a körmendi választáson

A Vas megyei Körmenden tavaly meghalt az egyik jobboldali képviselő, az ő helyét töltik most be. A képviselő-testületben stabil a jobboldali többség, a választás eredménye a helyi erőviszonyokat nem befolyásolja. A legtöbb szavazatot Ferencz Gyula (Fidesz-KDNP-Polgári Összefogás Körmendért) kapta.

A Veszprém megyei Szápáron új polgármestert választottak, a község előző vezetője elhalálozott. A posztért két független jelölt indult, a szavazatok többségét Maros Éva Mária szerezte meg. Albertirsán az egyik képviselő lemondása miatt tartottak voksolást.

Az időközi önkormányzati választásokat azért nem lehetett a két hét múlva esedékes országgyűlési választások napján megtartani, mert a törvény nem engedi, hogy az általános önkormányzati választás évében április 1-je után írjanak ki időközi helyhatósági választást.

A 2006-os országgyűlési választások előtt két helyen tartottak időközi választást márciusban – akkor mindkét helyen a Fidesz jelöltje győzött.

kecskemetilapok.hu

20 hozzászólás “Egy hétvége, öt választás, három fideszes győzelem” bejegyzésre

  1. Gordon szerint:

    Nem látom a Jobbik kétharmadot, melyről pár napja még Vona Gábor szónokolt.

  2. Öreg halász szerint:

    Kár lenne még ünnepelni: április 11-ét kell bevésni a naptárba, de erősen.

  3. "*" szerint:

    Nagyon alacsony volt a részvétel…

  4. malacka szerint:

    Meg a szőlő is qrva savanyú, kedves Csillagocska!

    De hol vannak a Jobbikos elvtársak? Biztos beugrottak egy pikáns, enyhe erotikával fűszerezett film levetítésére a Gárdához! A 150 kaziból csak jut egy a kőkemény gárdistákhoz is.

    http://www.magyarhirlap.hu/online/pornozott_a_gardista.html

  5. Lexon szerint:

    Még mindig Gyurcsányt kell elôvenni? Miért ô van még mindig a képeken?
    Talán mert tôle félnek a fideszesek a legjobban.

  6. háztűznéző szerint:

    Fletóéknál már ég a ház! Ide vezet a gyújtó hangú beszéd! 🙂
    Kifüstölték őket a lakásból! 😀
    http://index.hu/belfold/2010/03/28/tuzoltok_vonultak_gyurcsany_ferenc_hazahoz/

  7. "*" szerint:

    malacka, már miért lenne savanyú a szőlő? Mert a hír hallatán nem lövök fel tüzijátékokat és nem bontok pezsgőt? Szarom le az összes nagy pártot, nem gondolom, hogy egyik jobb lenne a másiknál. Korlátolt, agymosott gondolkodásodra jellemző, hogyha valaki annyit ír, hogy alacsony volt a részvétel, akkor ez azt jelentheti csak, hogy az illető épp a kispárnájába zokog, úgy kiborult. Biztos az elmúlt 8 évet akkor Te végig sírtad, amik imádott pártod állandóan bukóágon volt. Szegény.

  8. Jeniszej szerint:

    Olvasom, hogy egyre jobban dübörögnek a szocialista gazdaságok.
    Kína és a többiek gyorsvonati sebességre kapcsoltak.
    Mégis csak túl kell lépni a kapitalizmuson, ahol az értéket nem termelő bankok garázdálkodnak, teszik tönkre az emberek millióit

  9. Herbert szerint:

    Jenyiszej! Egyetértek, a hónap legjobb hozzászólása.
    A kérdés, hogy az új kormány marad az EU bűvöletében, vagy maga is rájön, hogy zsákutca ?

  10. donquijote szerint:

    Az volt itt a baj, hogy ez nem kapitalizmus volt, hanem szabad rablás kleptokrácia !
    amúgy remélem ez a választási eredmény majd tükrözi az ápr. 11. is.

  11. Error szerint:

    Szép eredmény!
    Alig két hét múlva az egész országban is ilyen gyönyörű eredmények fognak születni!

    Itt az idő Magyarország!
    Hajrá magyarok!

  12. miska72 szerint:

    Beelőzte a Jobbik az MSZP-t
    Mind az összes megkérdezett, mind a biztos szavazók között beelőzte márciusban a jobbik az MSZP-t. A Századvég – Kód felmérése szerint egyre többen tervezik úgy, hogy elmennek szavazni, az LMP-nek és az MDF-nek viszont komoly hajrá kell ahhoz, hogy bejussanak.
    A Jobbik már beelőzte az MSZP-t

    A politikai pártok választói megítélése jelentős mértékben megegyezik a korábbi hónapokban mérttel. A teljes sokaság körében továbbra is csak három pártnak mutatkozik reális esélye arra, hogy átlépje az öt százalékos küszöböt. A Fidesz továbbra is stabilan őrzi vezető helyét a pártok népszerűségi versenyében. Történt azonban egy fontos változás a korábbi hónapok eredményeihez képest. A Jobbik, ha hibahatáron belül is, de márciusban több támogatóval rendelkezik, mint a Magyar Szocialista Párt.

    Egy most vasárnap esedékes parlamenti választáson a Fideszre a megkérdezettek 36 százaléka szavazna. Ezzel párhuzamosan a Jobbik támogatottsága 12 százalék, míg a szocialistákra a választókorú lakosság 11 százaléka adná voksát. A vizsgálat szerint a Magyar Demokrata Fórum és a Lehet Más a Politika 1, illetve 2 százalékon áll az összes megkérdezett körében.

    Biztos szavazók: stabil Fidesz fölény

    A Fidesz fölénye még inkább megmutatkozik a biztos szavazó pártot választók körében. A párt itt 59 százalékos támogatottsággal rendelkezik, míg a Jobbikra 17 százalék szavazna, a szocialistákat pedig 16 százalék választaná. Az MDF és az LMP a biztos szavazó és pártot is választani tudó sokaságon belül egyaránt három-három százalékos támogatottsággal rendelkezik.

    Ezen adatok azt mutatják, hogy a sikeres ajánlószelvény gyűjtési akció ellenére könnyen előfordulhat, hogy a két kispárt nem lesz képes átlépni a parlamentbe jutáshoz szükséges 5 százalékos küszöböt.

    No comment!

  13. Gordon szerint:

    Rengeteg csalódott szoci szavaz majd a Jobbikra. Tetszik nekik a Jobbik fideszellenes retorikája, és a viszonylag egyszerű ígéretek (pl.: elvesszük a gazdagoktól és odaadjuk a szegényeknek). Van egy széles lumpenréteg, ahol ez mindig bejön.

  14. Error szerint:

    Gordon!

    Elég csak arra gondolni hogy 1945 után hány nyilasból lett kommunista!

  15. fülöpke szerint:

    A “lumpen” réteghez tartozók köre dinamikusan bővül. Azt vallják, minél mélyebb a válság, annál radikálisabb terápiára van szükség.
    Ha a következő kezelés ( kormányváltás) sem hoz gyógyulást, akkor mind többen komoly műtéti beavatkozást tartanak majd szükségesnek.
    Ez a Jobbik folyamatos térhódításának az magyarázata: minél kisebb a veszíteni vallója valakinek, annál inkább befolyásolható.

  16. Papi szerint:

    Error!
    Tudod mi a vicc az egészben? Az, hogy a háború előtt hány kommunista volt a nyilaspártban! Meglehetősen sok! Jó mi?

  17. Papi szerint:

    Lexon!
    Csak az olyan vakok nem veszik észre, hogy az egész mögött Gyurcsány és a klikkje áll! Gondolj a legutolsó beszédére mennyit és mekkorákat hazudott!

  18. Papi szerint:

    “megint” ez lemaradt a végéről!

  19. miska72 szerint:

    MSZP-sek demonstráltak a Fidesz ellen
    Megjelent: 2010.03.29. 19:42
    Frissítve: 2010.03.29. 19:44

    A város négy szocialista országgyűlési képviselőjelöltje és híveik a Fidesz egyik választási irodájától néhány méternyire tiltakoztak az ellenzéki párt kijelentései ellen.
    © ShutterstockSzáznál kevesebb MSZP-szimpatizáns vett részt a demonstráción, amelyet Káli Sándor, Fedor Vilmos, Simon Gábor, valamint Tompa Sándor országgyűlési képviselő és képviselőjelölt hirdetett meg hétfő délutánra, a Fidesz egyik miskolci irodája elé.

    A szocialista politikusok azt hangoztatták: elég volt a Fidesz hazugságaiból, mellébeszéléseiből, hiszen a borsodi megyeszékhelyen az elmúlt években jelentős fejlesztések valósultak meg, elért a város határához az autópálya és megújul a miskolci villamoshálózat – sorolták az eredményeket.

    A demonstráción ketten-hárman mondták félhangosan: elég volt a nyolc évből.

    Káli Sándor, aki egyúttal Miskolc polgármestere is, azt mondta: Miskolcról, a város vezetéséről, a Fidesz aljas rágalmakat terjeszt, bizonyított azt, hogy “kizárólag aljas eszközöket tudnak igénybe venni”, mert programjuk nincs.

    A négy MSZP-s képviselőjelölt a sajtótájékoztatón egy szemetes kukába dobta a Fidesz szórólapjait, mondván, azok semmi konkrétumokat nem tartalmaznak. A kukára az volt ráírva: Miskolc politikai szemete.

    Forrás: MTI

    Hogy ezeknek mekkora bőr van a pofájukon?

  20. Error szerint:

    Papi!

    Volt olyan, hogy 1919-ben kommunista volt, 1944-ben nyilas lett és 1945-ben pedig újra a kommunisták közé állt.
    Szálasi 1944-es puccsánál rengeteg köztérvényes bűnöző, munkakerülő, lumpenproli állt be nyilas pártszolgálatosnak. Céljuk a szabad rablás, garázdálkodás és erőszakoskodás volt. Ez volt a jellemző azokra is akik 1945 után beléptek az ÁVO-ba, majd Kádár alatt pufajkát viseltek!

Itt lehet hozzászólni !