A meggyilkolt szír pénzváltó és az izraeli kémgépek

Mno.hu

Az izraeli sajtónak is feltűnt a magyar honvédelmi és külügyi tárca zavaros, ellentmondásos reagálása a kémgépek berepülésére. Arab és izraeli lapok egyaránt a szír pénzváltó elleni merénylettel is összefüggésbe hozzák a különös „légi jelenséget”.

Az izraeli kémrepülők budapesti látogatását a berepülés idején a magyar fővárosban egy szír férfi ellen végrehajtott merénylettel hozzák összefüggésbe izraeli weboldalak.

Az Ynetnews című izraeli internetes újság ismerteti az izraeli repülőkkel kapcsolatban napvilágot látott sajtóhíreket és médiaértesülésekre hivatkozva hozzáteszi, hogy a gépek kémfeladatot teljesítettek, így felbukkanásuk összefüggésbe hozható a szír férfi elleni budapesti merénylettel. A két Gulfstream repülő, melyek az IDF, az izraeli légierő leginkább kifejlesztett felderítő gépei közé tartoznak, Törökországon, Bulgárián és Románián keresztül repültek Magyarországra. A gépek miután teljesítették feladatukat, visszatértek, magyarországi leszállás nélkül – írja a lap.

Csak a magyarok nem tudnak semmit

Az izraeli forrásnak is feltűnik a magyar szakminisztériumok ellentmondásos reagálása; idézik a magyar honvédelmi tárca véleményét, miszerint diplomáciai küldetést teljesített a két gép, s a külügyet, mely szerint a helyi repülési hatóságok hatásköre a kérdés. Ez utóbbi tárca, írja a lap, elutasította a kérdéseket, hogy mi volt a feladata az izraeli gépeknek.

Az Ynet cikkéhez kapcsolódó kommentárok között akad, amelyik azt ajánlja a magyaroknak, hogy költsenek légvédelemre és „szedjék le a köcsögöket”. Akad igen durva, hazánkat, a „modern Magyarországot” antiszemita, rasszista országnak nevező hozzászólás is, amely összeesküvés-elméletet emleget a hírrel kapcsolatban; azt, hogy a magyarok antiszemiták, több hozzászóló is tudni véli.

Látogatók

A gyilkosság kapcsán izraeli, arab és brit források is emlékzetetnek arra, hogy éppen a budapesti kémgépek berepülése időszakában követtek el gyilkosságot a magyar fővárosban egy szír pénzváltó ellen. Megjegyzik: eddig nem kerültek nyilvánosságra a szír férfi adatai. A magyar rendőrség szerint az 52 éves szíriai férfit egy ismeretlen támadó ölte meg.

Az ultraortodox The Yeshiva World News weblapon „Újabb Dubaj?” címmel idézi föl a budapesti eset kapcsán azt a nemrég történt, nagy port fölvert gyilkosságot: egy dubaji szállodában izraeli titkosügynököket rögzített egy videó, ugyanazon a napon, amikor az Egyesült Arab Emírségek második legnagyobb városában megölték Mahmúd al-Mabhúhot, a Hamász katonai szárnya, az Ezzeddín el-Kasszám Brigádok egyik parancsnokát.

Szíriában damaszkuszi hivatalos források nem voltak hajlandók kommentálni a történteket; arab és izraeli lapokban viszont találgatások jelentek meg arról, hogy a budapesti gyilkosságot izraeli ügynökök követték el, s a berepülés ennek az akciónak a része volt.

A kémgépek berepüléséről szóló hírek egyébként bejárták a világsajtót; a vezető hírportálok mellett többek között az abcnews amerikai hírtelevízió honlapján is értesülhettek a nézők a kémgépek titokzatos megjelenéséről.

A legnagyobb izraeli napilap, a Jediót Ahronót által üzemeltetett hírportál szintén úgy fogalmaz, hogy Budapest felett egy kémakció zajlott, amelynek a főváros szír lakossága lehetett a célpontja. A New York Post is azt feltételezi, hogy a dubaji gyilkosságnak köze volt a budapesti szír férfi megöléséhez. Az amerikai lap szerint a Moszad évente több, Európában élő arabbal végez. (hírTV)

Forrás: Mno.hu (Ynetnews, New York Post, The Yeshiva World News, abcnews)

„Tűrhetetlen, hogy Szekeres még a minisztérium élén van”

Megdöbbentőnek tartja a Fidesz, hogy az ország védelmének megszervezésére hivatott Honvédelmi Minisztériumnak (HM) fogalma sincs arról, hogy más ország kémrepülőgépei repültek át Magyarország felett, és a Ferihegyi repülőtérnél különböző gyakorlatokat végeztek. A Fidesz szerint tűrhetetlen, hogy Szekeres Imre még a honvédelmi tárca élén van.

Szijjártó Péter, a Fidesz elnöki stábjának vezetője pénteken újságírók előtt elképesztőnek nevezte azt is, hogy a HM nem vette észre, hogy külföldi kémrepülőgépek tartózkodnak a magyarországi légtérben, hanem azokról egy újságból értesült. Tűrhetetlen, hogy egy ilyen eset után Szekeres Imre honvédelmi miniszter még mindig a helyén van – értékelte.

Lapunk csütörtöki számában saját forrásra hivatkozva azt írta, hogy szerdán az izraeli légi- és űrerők két gépe kétszer megközelítette a Ferihegyi repülőtér leszállópályáját Vecsés irányából, majd leszállás nélkül távozott.

Forrás: MTI, Mno.hu

17 hozzászólás “A meggyilkolt szír pénzváltó és az izraeli kémgépek” bejegyzésre

  1. donquijote szerint:

    azért nagyon jó hogy egész világot a játszóterüknek nézik, akit kedvük van azt kinyírják 🙁
    Szekeres meg ez az operett hadsereg meg menjen a fenébe.

  2. Jeniszej szerint:

    NÁTO parancsnokság állásfoglalása mi lehet?
    Vagy ezt sem tudja a HM.
    “Elfelejtették értesíteni őket” ))) 🙂 (((

  3. lolka szerint:

    A NÁTO nem kívánja kommentálni a történteket. Nem vagyunk NÁTO-tagok??…

  4. fülöpke szerint:

    Mi hír a Gripenekről: megvannak még?

  5. bekaphatjamindkétoldal szerint:

    Hülyeség összehozni a gyilkossággal.

    Telket néztek!

  6. lolka szerint:

    Jeniszej:
    2010. március 20., szombat 00:23-kor
    Nagyon jól tudom, hogy mióta és miért vagyunk NÁTO tagok. A hírekben hangzott el, hogy megkérdezték az illetékest mi a véleménye a repülőgépekről. A válasz az volt, hogy a NÁTO nem kívánja kommentálni a történteket. Erre fel merült fel bennem a kérdés, miért mi nem vagyunk NÁTO tagok. Annak idején arról volt szó, nem kell magyar katonaság, mert a NÁTO-a tartozó országok megvédik egymást… egy mást…
    “A NATO európai erőinek akkori főparancsnoka beszédében leszögezte, hogy az utcanévadás egyúttal Magyarország NATO-tagságának jelképes megerősítése is.”-ebbe bent van minden…

  7. Jeniszej szerint:

    Érdekelne, miképp működik a Magyarországot hivatott védő védelmi rendszer, ha egyáltalán van ilyen. Ha senki semmit nem tud és vár a másikra. A NÁTO. meg nem nyilatkozik, nem érdekli őket. (puff)
    Az engedélykérésre homályos időpontokban eltérő válaszok láttak napvilágot. (ilyenek voltak: berepülés napján; két héttel előtte stb.)
    A herceg párt azért ilyen fejetlenség mellett könnyen érhette volna baj. Ha ilyen idegenek – a védelmi rendszeren kívüliek bóklásznak a rónaság felett, úgy, hogy a legfőbb magyar hadúr semmiről nem tud.(he-he)
    Lehet, hogy ez lehet valakiknek az érdeke, mármint az, hogy kémkedési botrányba sodorni az igazi rendszerváltoztatás előtti országot.

  8. obama szerint:

    Az ne zavarja egyikőtöket se, hogy engedélyel és a polgári légifolyosót használva repültek be Magyarországra, Románián és Törökországon keresztül, és ugyan csak a polgári légifolyosón repültek tovább.
    Egyébként a zavarodott, ösze-visza ötleteléseket a kémkedésről is el lehet vetni, mert ma már a műholdakról minden információt megkapnak, az utcán dohányzó ember cigarettamárkáját is le tudják olvasni!

  9. Vátesz szerint:

    VALÓBAN GYAKORLATOZNI JÖTTEK, semmi sem bizonyítja jobban ezt annál, hogy NEM SZÁLLTAK LE!!! A gyakorlat célja: elrepülni egy meglehetősen nagy távolságra szárazföld felett, majd visszarepülni a kiindulási pontra. Valószinűnek tartom, hogy a légi folyosókban történő maradást, kizárólag saját vizuális észlelésük, fedélzeti műszereik és legfeljebb katonai célú műholdakkal való passzív kapcsolat alapján végezték. A földi irányítópontokkal legfeljebb a személyzet egy külön tagja tartott alibikapcsolatot, ezenkívül nem használták a légiirányítás által adott információkat, a folyosókon található irányadókat, stb.
    A LÉNYEG SZERINTEM A KÖVETKEZŐ: A PILÓTÁK SZÁMÁRA ISMERETLEN, SZÁRAZFÖLD FELETTI ÚT MEGTÉTELE, TANKOLÁS NÉLKÜL ODA-VISSZA, ELEINTE SEMLEGES TERÜLET MAJD ELLENSÉGES TERÜLET FELETT, KISUGÁRZÁS NÉLKÜLI, AZAZ PASSZÍV MÓDON RENDELKEZÉSRE ÁLLÓ NAVIGÁCIÓ ALAPJÁN!!!
    KÖRZŐBE FOGVA IZRAEL-MAGYARORSZÁG TÁVOLSÁGOT, A CÉLPONT: IRÁN!!! Copyright Vátesz.

  10. donquijote szerint:

    obama:
    Állítólag volt csak engedélyük, a másik ilyenkor honvédelemnek is illene tudnia róla, tekintve hogy katonai gépekről volt szó, egyátalán miért itt “gyakorlatoztak”, ennyire ne legyünk már naívak.
    Szerinted akkor miért költenek ilyen rendszerekre ,repülőkre hatalmas összegeket ha műholdakkal megoldhatnák, ami igaz hogy nagyon fejlettek de mindent azok se tudnak -nem kell bevenni az amcsi filmeket-??

  11. obama szerint:

    donquijote!
    Igazad van abban, hogy tudnia kellet volna a honvédelemnek a berepülési engedélyről, de hát a “sziklában” is látták a gépek útvonalát, s biztosan le is csekkolták az engedélyüket, s ezért nem szálltak fel a Magyar Légierő gépei. Egyébként egyetértek Vátesszel, szerintem is az volt a gyakorlat célja amit leírt.

  12. Jeniszej szerint:

    Én, ha az autópályát használom fizetnem, kell.
    Ezek az idegen hatalmak meg a békés kis országunk, és polgári repülőtereink légterét csak úgy hadijátékok gyakorlására használják, lehet, hogy ingyen és bérmentve.
    Az elszámoltatás ezek vonatkozásában is célszerű volna ellenőrizni. 🙂
    Sokkal életszerűbben és ingyen, élesbe gyakorlatozhatnának saját hazájukban és nem éppen barátságos szomszédjaiknál.
    Miért kell a jelenleg békés európai országok polgárainak idegeit
    feleslegesen borzolni.
    Lehet, hogy mégis fizetnek? De ez a repülőtér használati díj kinek a bankszámláit növeli vajon? (he-he)

  13. csm szerint:

    Ha a Zengőn engedték volna azt radart felépíteni, lehet, hogy most többet tudnánk…

  14. Jeniszej szerint:

    Kitől tudnánk többet?
    csm:

Itt lehet hozzászólni !