MEH-ből a MÉH-be közpénzből – pánikszerűen menekült az MSZP háziszállítója Csepelről

Index.hu

Új Magyarország

Novemberben jelent meg a kormány reformjait ismertető, 125 millióba kerülő propagandalap, amelyet azonban a terjesztő cég pénzügyi zavarai miatt kevesen vehettek kézbe. Kiderült, hogy a lap terjesztőit 70 százalékban kifizetik, noha az MSZP-s propagandalap terjesztésében utazó cég menekül, kimutatásokat nem készített, és az Új Magyarország egy része talán a MÉH-ben végezte.

Nyoma veszett annak a cégnek, amelynek a reformokat ismertető Új Magyarország című lapot kellett volna terjesztenie. A 125 millió forintból készülő kiadványt, ahogy arról beszámoltunk [1], az ország legtöbb részén nem kapták meg az emberek, a terjesztő, a HT Express Kft. anyagi nehézségei miatt. Az Új Magyarországért felelős Miniszterelnöki Hivatal (MeH) cikkünkre reagálva azt ígérte, hogy felmérik, hol nem terjesztette a lapot a cég, oda utólagosan eljuttatják a kiadványt, fizetni pedig teljesítményarányosan fognak csak.

Az ígéretek betartását azonban lehetetlenné teszik – a szakmában egyébként rossz hírűnek számító – HT Express krimibe illő húzásai. A cég ugyanis nyom nélkül felszívódott, így a szállításokat bizonyító kimutatásokat sem tudta leadni.

A MeH kiadványa információink szerint ismeretlen helyekre került, és a hárommillióból csak 200 ezret kapott vissza a fővállalkozó, a Magyar Hivatalos Közlönykiadó. (Ez a cég az Új Magyarország nyomtatására és terjesztésére kiírt MeH-es tender nyertese, és egyébként a MeH saját cége). A 200 ezer példányból értelemszerűen nehezen oldható meg, hogy országos szinten pótolják a hiányokat.

A MeH elfogadta azt a teljesítési igazolást, amely alapján a terjesztésért járó összeg 70 százalékát kifizetik a HT Express-t foglalkoztató Közlönykiadónak. A döntést egyébként a Közlönykiadótól kapott adatokra alapozzák.

A MeH-ből a MÉH-be?

A HT Express tevékenységéről érdeklődve kiderült, hogy a kft. nem csak nagy cégek reklámlapjait terjesztette, de az MSZP háziszállítójának tekinthető. Ők juttatták el a postaládákba a 2004-es, kettős állampolgárságról szóló népszavazás szocialista kampányanyagait, és megbízatásokat kaptak a 2006-os választások alatt is.

Ezek után meglepő volt, hogy a HT Expressről milyen ellentmondásos híreket kaptunk a szakma oldaláról. A cég milliókkal tartozik alvállalkozóinak, ami miatt egyikük októberben felszámolási eljárást is kezdeményezett ellene az I. kerületi bíróságon.

A nagyban utazó HT Express ugyanakkor a legkisebb tételeken is igyekezett spórolni, így saját munkatársainak is rendszertelenül, vagy csak részben fizetett. Egyik informátorunk elmondta, az elkeseredett munkások, hogy pénzükhöz juthassanak, az Új Magyarország kiadványok jelentős részét a raktárból egyenesen a MÉH-be szállították.

Egy azóta távozó munkatárs viszont azt állította, legfeljebb kisebb mennyiségű MeH-es propagandaanyag kerülhetett a hulladékgyűjtőhöz. A kiszakadt bálákból származó lapokat szokták a MÉH-be szállítani.

Pánikszerű távozás

Az információ ellenőrzése végett ellátogattunk arra a csepeli telepre, ahol a HT Express négy éve bérel raktárépületet. A kapukat azonban zárva, a helyiségeket pedig üresen találtuk. Megtudtuk viszont, hogy a cég december elején pánikszerűen távozott a telepről, milliós nagyságrendű, kifizetetlen számlát hagyva maga után.

A HT Express vezetői az egykor ott dolgozók szerint reggel jelentették be, hogy elhagyják a telepet, és bár a terv irreálisnak tűnt, hajnali kettőig végül sikerült felpakolniuk. Az új raktár a hírek szerint valahol Soroksáron van, de ott állítólag már csak az egykori irodáik bútorait tárolják, a kiadványoknak nyomuk veszett. A nyomok felszámolásának részeként pénzzé tették a cég járműparkját is, a két kamiont, három teherautót, öt kisteherautót és négy dobozos furgont is.

Eltűnt egyébként maga a cég is. Irodáját november 27-én ugyanis felszámolták, és a HT Expresst ismeretlen helyre költöztették. A tagok, Hlatky Mihály és Tóth György, akik 47-47 százalékban tulajdonosok, elérhetetlennek bizonyultak mind számunkra, mint a fizetésüket kereső egykori munkatársak számára. Tudomásunk szerint a járandóságukat csak olyanok kapták meg, akik érzékeny információk birtokában árthattak volna a cégnek. Őket is közértekbe, boltok előtereibe rendelték, és ott adták át az elmaradt összegeket.

A vezetők közül csak az egykori marketingigazgató, a 6 százalékban tulajdonos Nyisalovits Péter vette fel telefonját. Állította, hogy nem tudja, hová költözhetett a kft. Nyisalovits hangsúlyozta, hogy november végén kilépett a cégből, és ezzel megszűnt minden kapcsolata a HT Express-el. December elején Optibox Kft. néven alapított céget, hasonló tevékenységi körrel.

Ki a hunyó?

Nyomozásunk számos kérdést vet fel. A cég telefonon, emailben és faxon is elérhetetlen december óta. A MeH viszont a pótlólagos kiszállításoknál jelenleg egy olyan kimutatásra hivatkozik, amelyet a Közlönykiadó küldött a számára. A Közlönykiadó legfrissebb jelentései ugyanakkor legfeljebb november közepi állapotokról szólhatnak, hiszen ezután vált kámforrá a cég. Novemberben pedig még csak annyi volt biztos, hogy a HT Express nagyon hiányosan terítette a kiadványt. Az igazgató, Burján Norbert elismerte, hogy a cég sem a faxaikra, sem emailjeikre nem válaszol már hetek óta. A Közlönykiadó jelentései tehát vagy időszerűtlenek, vagy fiktívek.

A helyzet kérdésessé teszi a MeH közelmúltban elfogadott teljesítési igazolásának jogosságát is. Ez alapján ugyanis a szerződésben rögzített összeg 70 százalékát, közel 20,5 millió forintot mégis kifizetnek a Közlönykiadónak, amelynek a HT Express a terjesztési munkát végzi. (A csökkentett fizetést a MeH-nél azzal indokolták, hogy a cég a címek több mint 10 százalékára nem juttatta el a kiadványt, és így a hivatal a szerződésre hivatkozva 30 százalékos kötbért alkalmazott. )

Hogy mi lesz az átutalt pénz sorsa, az ugyanakkor bizonytalan, mert legutóbb, a Miniszterelnöki Hivatalban december 6-án az a Nyisalovits Péter tárgyalt a HT Express nevében, aki lapunknak kijelentette, november végén kiszállt, és már csak új cégét, az Optiboxot képviseli.

A hiánypótlásokról megtudtuk, hogy a kft.-n belülről kapott információink helyesek voltak, és közel 200 ezer Új Magyarországot visszaszállítottak a kiadóba, hogy a hiányzó címekre is jusson a lapból. Ha azonban híreink igazak, és a kiadványok jó része ismeretlen helyre került, vidéki raktárakban vagy a MÉH-nél porosodik, akkor ez a 200 ezer legfeljebb néhány pesti kerület megszórására elég. A Miniszterelnöki Hivatal marketingkommunikációs igazgatója, Kirsch Zsuzsa elmondta, hogy a decemberi vidéki pótlások után megmaradt közel 200 ezer Új Magyarországot a főváros V., VI., IX., XI. és XII. kerületeiben terjesztették januárban.

Van másik

Az Új Magyarország második számát csütörtökön jelenti be a MeH. A terjesztést és az első szám budapesti pótlását már a Magyar Posta végzi. A nyomtatás és a terítés bruttó 152 millió forintba kerül. A magasabb ár oka, hogy ez már 3,3 millió példányban jelenik meg, és a belefűzött kiegészítő anyag négy oldallal bővült.

Forrás: Index.hu

2 hozzászólás “MEH-ből a MÉH-be közpénzből – pánikszerűen menekült az MSZP háziszállítója Csepelről” bejegyzésre

  1. Morzsi szerint:

    Miért nem lepődöm meg ezen sem?

  2. Andrew Toth szerint:

    Én megkaptam a – azt hiszem – januári számot 🙂

Itt lehet hozzászólni !