A csendőr kalapjáról és lelkiismeretéről is megkérdezik Hagyót

Origo

Demszky és Hagyó

A BKV-nál történt visszaéléseket vizsgáló fővárosi bizottság elé kell állnia szerda délután Hagyó Miklósnak, a BKV-t felügyelő korábbi főpolgármester-helyettesnek, akire az ügy több gyanúsítottja is terhelő vallomást tett. Hagyót faggatni fogják az állítólag kierőszakolt szerződésekről, meggyanúsított tanácsadóiról, láthatatlan emberéről, a főpolgármester és közte lévő konfliktusról, és saját lelkiismeretéről is.

Szerdán hallgatja meg a BKV-ügyek kivizsgálására alakult fővárosi eseti bizottság Hagyó Miklós korábbi főpolgármester-helyettest. Hagyó 2006 őszétől tavaly november közepéig felügyelte a fővárosi cégeket, köztük a BKV-t is főpolgármester-helyettesként.

Hagyót nem gyanúsították meg a BKV-ügyben. Az országgyűlési képviselői mandátumával járó mentelmi jog a választások végéig védi attól, hogy a nyomozó hatóság kihallgassa vagy meggyanúsítsa, igaz, mentelmi jogának elvesztése sem jelenti azt, hogy biztosan gyanúsított lesz. A BKV-ügy miatt február elején – az MSZP kérésére – lemondott képviselőjelöltségéről és közgyűlési mandátumáról, miután az ATV meg nem nevezett rendőrségi forrásokra hivatkozva azt közölte, hogy több gyanúsított, Antal Attila korábbi BKV-vezérigazgató és Balogh Zsolt korábbi megbízott igazgató is terhelő vallomást tett rá.

Március elején készült több interjú is Balogh Zsolttal, amelyekben Balogh azt állította, hogy Hagyó előnytelen szerződések megkötésére kényszerítette, és rajta keresztül hetvenmillió forint jutott a főpolgármester-helyetteshez. (Az interjúk részleteiről ebben és ebben a cikkben olvashat.) Hagyó az első, Magyar Nemzetnek adott interjú megjelenésének másnapján felfüggesztette MSZP-tagságát a párt érdekeire hivatkozva, de azt állította, hogy ártatlan, és kedden rágalmazás miatt fel is jelentette Baloghot.

A BKV ügyeit vizsgáló fővárosi bizottság fideszes elnöke, György István előre összeállított 23 írásos kérdést Hagyónak a szerdai meghallgatás előtt. A vizsgálóbizottság tagjai ezen felül újabb kérdésekkel is előállhatnak szerdán. A kérdéslista és a Hagyót érintő, a BKV-botrány szereplői által eddig tett terhelő állítások alapján összegyűjtöttük, várhatóan milyen kérdések kerülnek elő Hagyó szerdai meghallgatásán.

(A meghallgatást élőben követheti az [origo]-n szerdán délután 15 órától.)

Megkért-e Hagyó valamelyik BKV-s döntéshozót, hogy valamilyen céget előnyben részesítsen, adott-e utasítást szerződéskötésre, teljesítésigazolásra, kifizetésre?

Balogh Zsolt részletesen beszélt arról a Magyar Nemzetnek adott interjúban, hogy hogyan utasította őt rendszeresen – közvetlenül vagy bizalmi emberein keresztül – Hagyó ilyen lépésekre. Balogh konkrét példát is említett: egy informatikai beruházás, az [origo] által feltárt furcsa pártfinanszírozási ügyben ismertté vált C. C. Soft Kft. ügyét. Erről a megbízásról már egy korábban kiszivárgott BKV-s belső ellenőrzés is azt állapította meg, hogy az informatikai cég a százmilliós forint megbízási díjért olyan rendszert épített ki, amely az alapvető elvárásoknak sem felel meg. A C.C. Soft által kötött szerződés az egyike annak a több tucat megállapodásnak, amelyek miatt a közlekedési vállalat vezetősége feljelentést tett. (Erről részletesen itt olvashat.) Hagyó szerint Balogh állítása rágalom.

Kapott-e pénzt Hagyó a BKV-val szerződésben álló cégektől?

Balogh szerint az előnytelen szerződések után pénzt jutott vissza Hagyóhoz a cégektől. A korábbi vezető állítása szerint a pénzt a BKV-nál gyűjtötték össze a Hagyóhoz közel álló vezetők, és Balogh maga összesen körülbelül 70 millió forintot adott át neki. Hagyó ezt is tagadja.

Belefér-e 15 millió forint egy Nokia-dobozba?

Balogh azt mondta: egyszer 15 millió forintot adott át Hagyónak egy Nokia-dobozban. Hagyó szerint ez is rágalom. Egy banki trezorban dolgozó férfi beszámolója és a Magyar Nemzeti Bank adatai alapján igaz az, hogy 15 millió forintnyi készpénzt különösebb gond nélkül belefér egy Nokia-dobozba. (Erről itt talál részleteket.)

Gyakorolt-e nyomást a BKV munkatársaira Hagyó és ha igen, milyen módon?

“Leírhatatlan módon bírta terrorizálni az embereket, üvöltött” – állította Hagyóról Balogh Zsolt a Hír Tv-nak nyilatkozva. Balogh szerint Hagyónak volt egy olyan szokása is, hogy nyakon ragadta az embereket, mintha barátkozna, de ez elég kellemetlen tudott lenni.

Mi volt H. Éva feladata Hagyó stábjában?

H. Évát, Hagyó korábbi kommunikációs tanácsadóját a rendőrség bűnsegédként elkövetett hűtlen kezeléssel gyanúsítja. A rendőrség gyanúja szerint a fővárosban és a BKV-nál korábban egyszerre foglalkoztatott nő 2008. február 1. és 2009. szeptember 18. között úgy vett fel a BKV-tól összesen 24 millió forint munkabért, prémiumot és jutalmat, hogy azért ténylegesen nem végzett munkát. H. Éva ezt tagadja, és azt állítja: ténylegesen dolgozott a BKV-nál, és ezért nem 24 millió forintot, hanem csak 7 millió forintot kapott. Balogh Zsolt a Magyar Nemzetnek adott interjúban azt mondta H. Éváról, hogy “ő volt a csendőr kalapja”. “Mifelénk az Alföldön járta egy történet, hogy ha annak idején egy csendőr nem tudott egy rendezvényen megjelenni, azért a kalapját kirakták, figyelmeztetés gyanánt, hogy bármikor befuthat. Magyarán a BKV-nál H. Éva képviselte és menedzselte Hagyó érdekeit” – magyarázta. H. Éva a Figyelő című hetilapnak adott interjúban azt mondta a BKV-ügyben eddig előkerült gyanús szerződésekről: nem volt tudomása arról, hogy a politikusok nyomást gyakorolnának a BKV-ra, és semmi bűncselekménygyanús dolgot nem tapasztalt.

Tárgyalt-e Hagyó szakszervezeti vezetőkkel, vett-e részt egyáltalán olyan megbeszélésen, amelyen szakszervezeti vezetők jelen voltak?

Ennek a kérdésnek is Balogh Zsolt egyik állítása az előzménye. A Magyar Nemzet-interjúban Balogh beszélt egy olyan esetről, amikor 2008 áprilisában sztrájk volt a BKV-nál. Szerinte miután megegyeztek a sztrájkolókkal, valaki szólt neki, hogy menjen fel az irodájába, ahol ott ült pár szakszervezeti vezető, egy-két igazgató. Balogh azt állítja, hogy azt mondták neki: most szokás szerint vissza kell juttatni valamennyi pénzt a szakszerveteknek, és küldeni kell egy csomaggal Hagyónak is. Balogh a Magyar Nemzetnek azt mondta: erre felhívta Hagyót, aki azt kiabálta neki, hogy ezt el kell intézni.

Nemes Gábor, a Tömegközlekedési Dolgozók Független Szakszervezeti Szövetségének alelnöke azt mondta: nem tud ilyen megbeszélésről, és arról sem tud, hogy a sztrájkolóknak vissza kellett volna juttatniuk pénzt. Arra a kérdésre, hogy kapcsolatban álltak-e Hagyó Miklóssal, Nemes Gábor úgy válaszolt: munkakapcsolatban voltak, a BKV helyzetével kapcsolatban levél útján kommunikáltak. Nemes azt mondta: Hagyó a szakszervezetekkel nem nagyon szerette tartani a kapcsolatot.

Ismeri-e Hagyó Hatvani Szabó Jánost? Volt-e neki szerepe fővárosi illetve BKV-s ügyekben?

Balogh szerint Hatvani Szabó János Hagyó bizalmi embere, a korrupciós gépezet egyik fontos szereplője volt. Balogh azt állította: Hatvani Szabótól kapta 2007 novemberében az első olyan telefont, amellyel előnytelen szerződés megkötésére kapott utasítást. Antal Attila, a BKV korábbi vezérigazgatója szintén megemlítette egy interjúban márciusban Hatvani Szabót. Antal szerint 2006 végén először ő kereste meg azzal, hogy lehetne a BKV vezérigazgatója. A Városházán azonban alig hallott valaki Hatvani Szabóról, aki feltehetően nem volt Hagyó stábjának hivatalos tagja. Az [origo] által megkérdezett városházi tisztviselők egyike sem tudott arról, hogy Hatvani Szabónak bármiféle formális, szerződéses kapcsolata lenne a Városházával vagy Hagyóval, bár ennek elvi lehetőségét nem zárták ki. A főpolgármesteri hivatal honlapján közzétett szerződéslistán nem található olyan szerződés, amelyet Hatvani Szabóval vagy hozzá köthető céggel kötöttek volna. (Hatvani Szabóról készült portrénkat itt olvashatja.)

Mi volt L. Ottó szerepe?

L. Ottó Hagyó kommunikációs igazgatója volt. Március elején őt is gyanúsítottként hallgatta ki a rendőrség. Felbujtóként elkövetett hűtlen kezeléssel gyanúsítják, de nem vették őrizetbe, szabadlábon védekezhet. A rendőrség szerint L. Ottó 5 cég 13 szerződése ügyében érintett, és 20 millió forintot meghaladó vagyoni hátrányt okozott a BKV-nak. Balogh Zsolt azt állította: L. Ottó szobájában adta át a pénzes dobozokat Hagyónak.

Milyen kapcsolatban állt Hagyó Mesterházy Ernővel, Demszky Gábor főpolgármester korábbi közeli tanácsadójával?

Mesterházy Ernő jelenleg előzetes letartóztatásban van. Azzal gyanúsítják, hogy rábírta a BKV vezetőit arra, hogy vagyonkezelési kötelezettségüket megszegve indokolatlan és szükségtelen szolgáltatások igénybevételére szerződéseket kössenek. Balogh a Hír Tv-nek adott interjújában azt mondta: Hagyó üvöltözve bírta rá, hogy akarata ellenére pályázzon a BKV vezérigazgatói posztjára. Balogh szerint az anyagát végül Mesterházy Ernőnek kellett odaadnia.

Voltak-e olyan személyes megbeszélések Hagyó és Demszky Gábor főpolgármester között, amelyeken Demszky kifogásolta Hagyó feladatértelmezését-és ellátását?

Demszkyt február 10-én hallgatta meg a BKV ügyeit vizsgáló eseti bizottság, és ekkor hosszan beszélt Hagyóról. (Demszky meghallgatásáról itt olvashat részletesen.) Demszky szerint Hagyó szeretett a BKV irányítójaként megjelenni, de a konfliktusos ügyek elől többször menekült, a problémákat néha rosszul kezelte és elhallgatta. A főpolgármester a meghallgatáson idézett több levélből és kabinetemlékeztetőből, amelyekben Hagyó BKV-val kapcsolatos tevékenységét bírálta. Demszky több vaskos kötetnyi dokumentumot is átadott a bizottságnak, ezek szerinte azt bizonyítják, hogy sok konfliktusa volta Hagyóval. Demszky azt állította, törvénysértésekről nem volt tudomása, és február elején még azt mondta: kész elhinni, hogy Hagyónak sem. A Balogh-interjú megjelenése után azonban Demszky azt mondta: szerinte hihetőek Balogh állításai.

Érez-e felelősséget Hagyó a BKV botrányos ügyei miatt?

Hagyó a Balogh-interjú megjelenése után nyilatkozatot adott ki, amelyben azt írta: “Munkámat mindig képviselői eskümhöz híven végeztem. Tiszta lelkiismerettel állok bármely, tevékenységemet vizsgáló fórum elé”.

Forrás: Origo

3 hozzászólás “A csendőr kalapjáról és lelkiismeretéről is megkérdezik Hagyót” bejegyzésre

  1. hahó... szerint:

    …pedig hogy megígérte,elmegyek….
    SZÁMOMRA EZ A BEISMERŐ VALLOMÁS…

  2. Anikó (Krizantém utcából) szerint:

    Igen most hallottam én is a 18 órás híradóban, hogy sem ő, sem a bizottság mszp-és tagjai sem mentek el a meghallgatási bizottsághoz ! Mily érdekes ?? Pedig hogy ígérte !

  3. én szerint:

    Ez több, mint beismerés!

Itt lehet hozzászólni !