Olimpiai bajnoki címért küzdhet Párizsban Veres Roland ökölvívó

Csepel.hu

Veres Rolandot a Nemzeti Versenysport Szövetség az év ökölvívójának választotta tavaly.

Az 57 kilogrammos súlycsoportban versenyző sportoló Kovács István ökölvívó bravúrját szeretné megismételni, aki 1996-ban, Atlantában lett olimpiai bajnok, s azóta nem született magyar olimpiai aranyérem ökölvívásban.

Eredetileg a kick-box sportágat próbálta ki, amelyben ötszörös világbajnok. Először 2015-ben lett aranyérmes, majd 2017-ben még négyszer akasztották a nyakába a legcsillogóbb érmet. Nem sokkal utána egy sérülés miatt hos – szabb pihenőre kényszerült, majd 2021- ben váltott sportágat: ökölvívó lett. „Az olimpiai álom elérésének reményében kezdtem el bokszolni, hogy megmutassam, ott is a legjobb vagyok. Az ökölvívás más sportág, mint a kick-box, noha a mozgáskultúrája sok mindenben hasonló vagy azonos. Ugyanakkor vittem magammal a kialakult személyiségemet, amely győztes mentalitást jelent. Nagyon fiatalon megtanultam győzni, és soha nem elégszem meg a gyengébb szerepléssel” – mondja a csepeli bajnok.

A fiatalember tehetségét mutatja, hogy 2022-ben már bronzérmet szerzett az Európa-bajnokságon, pehelysúlyban. Tavaly megnyerte, idén harmadik lett a Boxam International Tournament rangos nemzetközi versenyén. Idén januárban elhódította a magyar bajnoki címet, miután legyőzte Koloszár Valentint, akitől egy hónappal korábban kikapott. „A decemberi mérkőzésen rossz döntést hoztam, hogy kiálltam ellene bokszolni, ugyanis lázasan léptem ringbe” – teszi hozzá Roland. Most azonban visszavágott neki, egyértelműen ő volt jobb a szorítóban.

Veres Rolandnak a kvalifikációs versenyeken nyílik lehetősége, hogy kijusson a párizsi olimpiára. Az elsőt március elején rendezik meg Milánóban, s a legjobb négy helyezett kvalifikálja magát az olimpiára. Utána Thaiföldön mérkőzhetnek meg egy hasonló tornán május végén, ahonnan szintén a négy legeredményesebb ökölvívó lehet ott Párizsban. „Egyértelműen az a célom, hogy kijussak Párizsba, és olimpiai bajnok legyek. Ismerem súlycsoportom legjobbjait, akikkel meg kell majd küzdenem; az ellenfeleim igazán ügyes srácok. Sokakkal bokszoltam már versenyeken vagy kesztyűztem edzéseken, ahol megvertem egykori és mai olimpikonokat, tehát jók a tapasztalataim. Az ázsiai bajnok fiúval is megmérkőztem, s egy nagyon szoros meccsen, csak megosztott pontozással kaptam ki tőle. Most mindent az álmom megvalósításának rendelek alá. Napi öt óra kemény edzés után még szorgalmi feladatokat is végzek, ami úszást, kerékpározást jelent. A heti egy regenerációs napon is általában egy órát tréningezek, ami különféle programokból áll. Kovács István Kokóval nagyon jó viszonyt ápolok, kiváló embernek tartom. Többször adott tanácsot, segítette a felkészülésemet. Most, az olimpia évében nincs magánélet vagy hobbi. Kikapcsolódásként két edzés között alszom egyet. Na, jó, egyszer-egyszer elmegyek moziba, és szívesen töltöm az időm a családommal, barátokkal.”

Forrás: Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !