Tenisz- és padelparadicsom épült Csepelen

Total Tenisz

Méltán volt híres évtizedeken át sikeres sportéletéről Budapest XXI. kerülete, vagyis Csepel. A hazai teniszélet térképén azonban többnyire szürke foltként tekintettek rá versenyzői szinten. Lelkes amatőrök persze a sziget fővárosi részén is akadtak, a pályák terén tapasztalható szerény kínálat azonban mindig is gátját szabta a sportág helyi fejlődésének.

A 2023-as év óriási változást hozott ezen a téren, az önkormányzat által felújított Kolonics György Szabadidőközpontban három kiváló minőségű keményborítású teniszpálya épült, miközben a korábban jószerivel egyetlen lehetőséget kínáló két salakos is megmaradt. De a dinamikusan fejlődő padel hívei is örülhetnek, hiszen számukra is kialakítottak két hasonlóan színvonalas, Dél-Pesten úttörőnek számító pályát.

A csepeli Kis-Duna-part, a nádasokkal szegélyezett Kolonics-sétány, Budapest egyik legromantikusabb és leginkább természetközeli része. Nemcsak a kerületből, de a szomszédos településekről is sokan járnak ide sétálni, biciklizni, futni. A vízen egymás után siklanak a kajak-kenusok és az evezősök, a zöld területeken pedig kutyák szaladgálnak. Idilli környezet a kikapcsolódni vágyók számára, a sportos tevékenységek iránt érdeklődőknek pedig különösen. A rendszerváltást követően egyre rosszabb állapotba kerülő ifjúsági tábor felújításakor ezért is helyezte a hangsúlyt a szabadidő aktív eltöltésére alkalmas lehetőségek bővítésére a Borbély Lénárd polgármester által irányított városvezetés.

A beruházást széleskörű helyzetfelmérés előzte meg, az önkormányzat ugyanis olyan megoldásban gondolkodott, amely kizárólag a csepeli polgárok érdekeit szolgálja. Lakossági fórumokon, és internetes felmérések révén, közösségi tervezés keretében kérték ki a helyiek véleményét, akik szinte egy emberként álltak ki a szabadidős tevékenységek mellett. A kerület vezetése pedig örömmel nyugtázta, hogy hasonlóan gondolkodnak a terület hasznosításával kapcsolatban. Az egykori ifjúság tábor (még régebben: úttörőtábor) helyén 2014-ben ugyanis már épült egy műfüves futballpálya az MLSZ országos infrastrukturális programja keretében, két évvel később pedig egy fővárosi pályázat tette lehetővé a négy, szálláshelyként igénybe vehető apartman ház, valamint a kisebb rendezvények megtartására alkalmas közösségi tér teljes körű felújítását. A sportolási lehetőségek biztosítása tehát szinte a lehető legtermészetesebb módon adta magát, s kapcsolódott ezekhez a korai fejlesztésekhez. A közvélemény pedig megerősítette az elképzelés helyességét.

A 2023. júliusi átadásig azonban igen sok minden történt a területen. A régi, elavult pavilonokat, kiszolgáló épületeket elbontották, vagy felújították. Számos játszóeszközt építettek a központba, áthelyezték és vadonatúj köntöst kapott a vendéglátó egység, a porta és a csónakház. A zöldterületre modern öntöző- és kamerarendszert telepítettek, új padok, szemeteskukák kerültek az impozáns, növényzettel gazdagított területre. A három nemzetközi mérkőzések lebonyolítására is alkalmas kemény borítású teniszpálya pedig még világítással is rendelkezik. A Kolonics György Szabadidőközpontban így a sötétedés sem vethet véget az izgalmas partiknak, amelyek után kényelmes és kulturált körülmények között fogyaszthatnak el a játékos egy-egy üdítőt, a Hollandi 8-ban, amely napi menüvel és a séf különleges ajánlataival egyaránt várja a betérőket.

A csepeli sportélet szerelmesei régóta várják, hogy a tenisz is látványosan megvesse lábát a szigeten. A megújult Kolonics György Szabadidőközpont átadásával ehhez végre megteremtődtek az infrastrukturális feltételek, még akkor is, ha a pályák a téli időszakra egyelőre nincsenek lefedve. Kora tavasztól késő őszig ideális körülmények között, kivilágított pályákkal várják a sportág szerelmeseit. A hobbi játékosokat éppúgy, mint a legmagasabb igényű profikat. Az edzőtáborok szervezésére pedig keresve sem lehetne jobb helyet találni, hiszen alig száz méterre található a csepeli strandtól, kétszázra a kajak-kenu teleptől, a hosszabb távú futásokra tökéletesen alkalmas parti sétány pedig a hátsó kapuk előtt húzódik.

A Kolonics György Szabadidőközpont felújítása remekül példázza azt a felelős városvezetői szándékot, amely a lakosság szabadidős tevékenységének magas színvonalú kiszolgálását tűzte ki legfontosabb céljául, miközben a helyi természeti értékek megóvására is nagy figyelmet fordít. A hazai teniszélet pedig egy újabb budapesti gyöngyszemmel gazdagodott, amely jó közlekedése révén egyszerre könnyen elérhető, a zsúfolt belváros zajától mégis távoli, a fővárosban egyre ritkább, természetközeli élményt nyújt a Kis-Duna-partján sportolásra vágyóknak.

Forrás: Total Tenisz

Itt lehet hozzászólni !