Táplálkozástudományi fejlesztések Csepelen

Csepel.hu

Szász Máté, a SYNLAB sportért és prevencióért felelős szakmai igazgatója húsz éve foglalkozik sporttáplálék-kiegészítőkkel és szaktanácsadással.

Több mint tíz évig dolgozott vezető pozícióban a Scitec Nutrition vállalatánál, ezután a Scitec Institute for Sport Performance szakmai igazgatói feladatait látta el.

Tagja a Magyar Olimpiai Bizottság sporttudományi szakágának, nemrég egy ausztrál egyetemen megszerezte harmadik diplomáját is, sporttáplálkozás-tudományból. A Szabadkikötőnél található SYNLAB-nál orvosokból, dietetikusokból álló szakmai csapatával tizenkét éve foglalkozik élsportolók – Hosszú Katinka, Szilágyi Áron, a Liu testvérek, valamint a női és férfi vízilabda-válogatott – felkészítésével, emellett számos saját kutatása is van. Egyik kutatása például arra kereste a választ, mi okozza a hirtelen sportolói szívhalált. Extrém terheléses vizsgálat alá vetett elitsportolókat, akiknek az volt a feladatuk, hogy egy kerékpárergométert úgy tekerjenek, mintha életük utolsó tekerése lenne. A vizsgálat alatt többen elájultak, volt olyan is, aki elvesztette az eszméletét. A kutatás megállapította, a határterhelés során a sportoló vére egy rövid időre annyira besűrűsödik, mint az iszap, ez okozza a keringési elégtelenséget.

Előre megjósolható betegségek

„A csepeli SYNLAB Európa legnagyobb laboratóriuma, ahol olyan mennyiségű információ áll rendelkezésünkre, amely a világon sehol nem lelhető fel. Százmillió páciensadatot alakítottunk át a mesterséges intelligencia által használható, úgynevezett metaadattá, amely lehetővé teszi, hogy egy vérvételből megállapítsuk, milyen betegségek alakulhatnak ki, és ezeknek mekkora a valószínűsége. A mesterséges intelligencia segítségével elemezhető egy páciens teljes genetikai állománya, amelynek köszönhetően pontos predikciókat tudunk tenni az egészségügyi kockázataira, arra, hogy várhatóan milyen betegség fog kialakulni szervezetében” – mondja Szász Máté, aki az életviteli beavatkozások hatását is kutatja, amelynek a betegségek megelőzésében van szerepe. „Fontos a táplálkozás, a mozgás, a lelki életünk, hogy például mennyi időt töltünk társaságban, de még az is, hogy egy nap hányszor nevetünk. A nevetés dozimetriásan öszszefügg a keringési kockázattal, azaz tudományosan igazolt, hogy minél többet nevetünk, annál kisebb a valószínűsége a keringési betegség kialakulásának. A várható élettartam alakulására hatással van az is, hogy mennyi időt töltünk ülve vagy mikor ébredünk fel reggel” – sorolja a kutatások eredményeit. Hozzáteszi, a mesterséges intelligencia nélkül nem lehetne ilyen forradalmi eredményeket elérni, ugyanis a teljes genomanalízis során a páciens DNS-ében 1,4 millió genetikai variánst vizsgálnak. Az emberi agy képtelen lenne ezt a hatalmas adathalmazt elemezni és mintázatokat keresni bennük. „A mesterséges intelligencia a daganatos sejtek kialakulásának kutatásában is forradalmi változásokat hozhat. Elképzelhető, hogy egy évtizeden belül eljutunk oda, hogy már azelőtt meg tudjuk állapítani, hogy egy sejt daganatossá válik, mielőtt elindulna a sejt daganatos transzformációja” – magyarázza.

Digitális személyiség: más, mint a valódi

Szász Máté Csepelen él orvos feleségével és négy gyermekükkel. Felesége kerületünkben gyógyít, a gyerekek pedig a HalKer-KirályTeam Kick-box Akadémián sportolnak, és – teszi hozzá büszkén – nyerik az érmeket Csepel számára. Szomorú és megrázó oka van annak, hogy szívén viseli a digitális gyerekvédelem ügyét: egyik gyermeke öngyilkosságot kísérelt meg. „Csak nemrég tudok erről beszélni, annyira megviseltek a történtek. A gyermekem jómódú családban él, úgy érzem, semmiben nem szenved hiányt, mégis úgy döntött, önkezével véget vet életének. A pszichológus az öngyilkossági kísérlet után megállapította, hogy a gyermek depressziós, én azonban nem értem be ennyivel, mert sok olyan családot ismerek, amelyek ugyanezzel a problémával küzdenek.” Máté tudományos alapossággal kezdte kutatni, milyen hatással van az internet és a közösségi média a gyerekek személyiségére. „A mai fiataloknak ‒ a valódi személyiségük mellett ‒ létezik egy digitális személyiségük is, amely mást mutat magáról, mint a valóság. A digitális világban nem a klasszikus emberi értékek kapnak megerősítést, nem azt lájkolják, aki kedves, türelmes, hanem aki extravagáns. Minél több időt töltenek az interneten, annál fontosabbá válik a digitális személyiségük. A digitális világ a társadalmi normáknak ellentmondó tetteket, viselkedéseket jutalmazza.” Hogy mi a megoldás? Szerinte egészen biztosan nem az, hogy teljesen megvonjuk gyermekünktől az internetet, hiszen az olyan, mintha börtönbe zárnánk. A kutató a téma szakértőivel együtt tanulmányozott egy Izraelben már jól működő programot. Izraelben kidolgoztak egy hatékony megoldást a gyerekek tudatos és biztonságos internethasználatára, amelyet egyéb országok is átvettek. A Digitális Gyermekvédelmi Program ötletével azért kereste fel a csepeli polgármestert, mert úgy látja, a program átültetése nagy segítség lenne a magyar családok számára.

Forrás: Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !