Rövidesen indul az egynapos sebészet

Csepel.hu

Rövid időn belül átadják a Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat egynapos sebészetét.

Mint arról korábban beszámoltunk, az egynapos sebészeten fül-orr-gégészeti, ortopédiai, kézsebészeti műtéteket, kisebb urológiai, nőgyógyászati, bőrgyógyászati, érsebészeti és gasztroenterológiai műtéteket is terveznek.

„Az ÁNTSZ mindent rendben talált az egynapos sebészeten, minden feltételnek megfeleltünk, így megkapjuk a működési engedélyt, rövid időn belül elkezdődik a munka. Minden készen áll az indulásra, felvettünk műtősöket, aneszteziológus orvosokat, asszisztenseket, ápolókat” ‒ mondta el lapunknak dr. Dobák András, a TIESZ főigazgatója. Hangsúlyozta, fokozatosan indulnak, többféle szakterületen, többféle műtétre is sor kerül, de elsőként kézsebész orvosuk operál majd. Az egynapos sebészet keretében rengeteg új eszköz, műszer is érkezett a TIESZ-be. Például: kórházi ágyak, laparoszkópos, endoszkópos műtétekhez műszerek, új gasztroszkópos torony, altatógép ‒ tette hozzá a főigazgató. (A hivatalos átadásról, indulásról beszámolunk.)

Az alapellátás lehetőségei

A háziorvosi ellátás kapcsán a főigazgató elmondta, november 8-án az önkormányzat egyeztetést tartott a kerületi alapellátást érintő nehézségekről, lehetőségekről a csepeli háziorvosokkal. A kötetlen beszélgetés célja az volt, hogy folyamatos legyen a kommunikáció az önkormányzat és a háziorvosok között. „Többféle probléma merült fel. Például kevés a házi gyermekorvos, egy kivételével mindenki nyugdíjas korú, többen hamarosan végleg elmennek nyugdíjba. Praxisukat nem tudják eladni, csak helyettesítéssel lehet megoldani a rendelést. Sajnos egyre kevesebb orvos van, egyre nagyobb teher hárul az egyre idősödő doktorokra. Ezen a megbeszélésen is kerestük a közös megoldási lehetőségeket. Amennyiben a Heim Pál és a Bethesda Gyermekkórházzal szerződhetne az önkormányzat, akkor a szakvizsga előtt álló rezidensek láthatnák el a praxist, természetesen felügyelet mellett. Ugyanakkor téma volt még az orvosi igazolások kérdése is, ami a házi gyermekorvosok szerint megterhelő adminisztrációt jelent” ‒ tette hozzá.

Forrás: Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !