Közeleg a választás, sokasodnak a jelöltek

Csepel.info

2024. június 9-én önkormányzati és európai uniós választás lesz Magyarországon. A tét Csepelen is nagy, sokan pályáznak a kerület vezetésére jobb- és baloldalról, civilek közül egyaránt.

Összegyűjtöttük az eddig megismert jelölteket, lehetséges jelölteket. Arra kérjük őket, valamint azokat, akiket nem tudtunk felsorolni – mert még ismeretlenek -, hogy jelentkezzenek, mutatkozzanak be a csepel.info@gmail.com levelezési címünkön vagy legalább a Facebook-oldalunkon, a fórumban!

Jobb- és baloldal most még szerteszét

A csepeli DK- Jobbik-LMP- MSZP- Momentum-Párbeszéd koalíció azonnal felbomlott a 2019-es választás után. Külön frakciók alakultak. Közülük a DK, az MSZP és a Momentum politikusai a pártpolitizálást, ketten pedig, Tóth Sándor és Kovács Dávid Attila a csepeli lakosságért való pártfüggetlen kiállást tartották fontosabbnak.

Jelenleg a DK-nak Paál Géza, a Momentumnak Dukán András Ferenc a polgármester-jelöltje. Mindketten állítják, hogy közülük csak egy marad, így a DK-MSZP-Momentum végül közös csapattal indul a választáson. A jelöltekről politikai alku során döntenek, előválasztás a hírek szerint ennek sikertelensége esetén, és csak a polgármester-jelöltről lehet. Programként ők a “látványberuházások” és a “könyöradományok” leállítását ígérik. Amit ez alatt értettek az elmúlt években: a park- és játszótér-fejlesztéseket, a Csepeli Strandfürdő fenntartását, a nyugdíjas-kedvezményeket, az évenkénti krumpli- és hagymaosztást, valamint a téli tüzelő osztását megszüntetnék. Ebben az a fájó, hogy Csepel éppen azzal emelkedett ki a “vörös Csepel” skatulyából az elmúlt években, hogy az ellenzék részéről patás ördögként bemutatott új közösségi terek és játszóterek – a Rákóczi Kert, kalózhajós játszótér, a Kis-Duna-part, KRESZ park, Tejút park, téli korcsolyapálya – budapesti szinten is ismertté és kedveltté váltak. Hovatovább ott tartunk, hogy a Budapest legjobb közösségi tereiről készülő tízes listákban legalább egy csepeli példa mindig akad. Ezek fenntartását megszüntetni, csak mert “túl látványosak”, vagy mert a csepelieknek ezek “túl igényesek”, egyet jelent a 2010 előtti időkbe való visszalépéssel.

Bejelentette polgármester-jelöltként való indulását Kál Károly, a DK korábbi csepeli alelnöke is. Ő az egyéni képviselőségért szintén ringbe száll. Azt, hogy egyedül-e vagy csapatban, még nem árulta el. Információink szerint lehetséges, hogy a DK-ból és az MSZP-ből, de akár más baloldali pártokból is lesznek, akik csatlakoznak hozzá. A Jobbik csepeli indulásáról még nem esett szó, de a párt már jelentett be főpolgármester-jelöltet, és a Jobbikból kiszakadt – így szintén  az “Összefogáshoz” köthető – Nép Pártján is lehet, hogy fog csepeli polgármester-jelöltet és egyéni képviselőjelölteket állítani. Náluk ott a gond, hogy jóformán tagságuk sincs Csepelen.

A Magyar Kétfarkú Kutya Pártról (MKKP) sokan állítják, hogy a DK és a tőle leszakadó Momentum után a harmadik legerősebb baloldali párt Csepelen. Vagyis helyben megelőzi az MSZP-t. De nem csak a támogatottságuk, az sem ismert pontosan, hogy indulnak-e önállóan a választáson. Legutóbb, 2022-ben Csizmadia Cseke, avagy a “Csepeli Csirke” indult a képviselőségért. Csepelen amúgy elég aktív a csapat, legyen szó rovarhotel vagy buszváró-építésről, cigarettacsikk-szedésről.

Az önoszlatás után egyötödére apadt Fidesz részéről annyit lehet tudni, hogy Németh Szilárd saját polgármester-jelöltet és képviselő-jelölteket akar indítani. A programja ismert: az önkormányzat vagyonát akarja átadatni saját alapítványába. Ennek megtagadása vezetett oda, hogy kizáratta Borbély Lénárd polgármestert és Ábel Attila valamint Morovik Attila alpolgármestereket a Fideszből. Némethnek ugyanakkor még nincs polgármester-jelöltje: ilyen “missziót” kevesen vállalnak. Képviselő-jelöltjeinek kiválasztása is nehézkes. Úgy tudjuk, többnyire olyanokat választ ki erre, akik egzisztenciális szempontból tőle függnek, például nála dolgoznak. Németh jelöltjei, ha nem sikerül végzetesen megosztani a baloldalt, és kiütni valahogy a polgármestert, egyéni győzelemre nem számíthatnak. Náluk igazából a lista első két helye lesz érdekes.

A Mi Hazánkról szintén tudható, hogy indulni fognak. A polgármester-jelölt és a képviselő-jelöltek személye azonban még nem ismert. A Megoldás Mozgalom várható jelöltje, Győrfi Krisztina hónapok óta aktív, egyelőre azonban nem jelentette be indulását – és azt sem, hogy vannak-e képviselő-jelöltjei. Ezen kívül – úgy tudjuk – civilként jelentette be indulását Lakatos Árpád is, aki az Ady lakótelepen szeretne képviselő lenni.

Mindenki az ő székébe ülne

Borbély Lénárd, aki 2014 óta Csepel polgármestere, kicsit sem bánta meg, hogy nem adta át a kerület vagyonát Németh Szilárdnak. Azzal is kihúzta a gyufát a Fidesz erős emberénél, hogy megakadályozta a Kis-Duna-part további beépítését. A rezsibiztos 18 méter magasságban tervezett a KIMBA mellé sportkollégiumokat – a polgármester szerint szállodasort – építeni.

Borbély azt sem rejti véka alá, hogy az útépítések és felújítások, iskola-, óvoda-, rendelőintézet-felújítások, városrehabilitációs projektek, panelfelújítások mellett bőven vannak még tervei Csepel fejlesztésére, szépítésére. Minden körzetben van már képviselő-jelöltje, akik elsőkként járják Csepel utcáit. Információink szerint az eddigi felmérések szerint jó esélye is van pártfüggetlenként a folytatásra. Ez azonban Budapesten nem túl gyakori, hovatovább eddig minden “független” polgármester mögött vagy mellett nagy pártok álltak. Csepelen pedig éppen fordítva van: még Németh Szilárd is összefogott az általa egyébként cseppet sem kedvelt DK-Momentum-MSZP-vel azért, hogy megbuktassa egykori párttársát, akinek nem tudta elviselni a sikereit.

Csepel.info

Itt lehet hozzászólni !