Kidőlő fák rongálják a sírokat a budapesti temetőkben – Csepelen is

Metropol, Csepel.info

Kidőlés előtt álló fa a Csepeli Temetőben

Rengeteg a fakidőlés miatt szétzúzott sír a budapesti temetőkben, ahol bűncselekmény-hullámról is beszámoltak a látogatók a Metropolnak. Mivel állításuk szerint a sírfosztogatások és sírrongálások szinte mindennaposak, a lap utánanézett a tényeknek. A Budapesti Temetkezési Intézet válaszából elképesztő adatok derültek ki.

A fakidőlések és ágleszakadások súlyosan érintik a sírokat, általában leborul, összetörik a sír felirattáblája, de súlyosabb esetben akár a fedlap is sérülhet, amivel súlyos anyagi kár keletkezik a sírokban. Amint arról a Temetési Divíziónál dolgozó egyik főkertész is beszámolt, ez egyáltalán nem ritka esemény. A lapunkhoz eljutott információk szenti például 2023-ban több mint 50 eset volt csak az, amikor a felelősséget a BTI elismerte, ezek kapcsán a jegyzőkönyvek tanúsága szerint a temetőfenntartó felelőssége egyértelműen megállapítható:

A kitört fa nem volt egészséges, a szükséges faápolási munkák elmaradtak

– írják a felelősségbiztosítási kárbejelentő lapok nagy részén.

Azonban, ha a fakidőlés egy viharban történt akkor vis maiornak nyilvánítják az esetet, és a BTI mossa kezeit. Ez valószínűleg jóval nagyobb szám lehet annál, mint amiről a lapot tájékoztatták.

660 lopás, 314 rongálás – de a legtöbbször nem szólnak a rendőrségnek a temetők

Kegyeleti szempontból már egyetlen sír és a benne nyugvó elhunytak nyugalmát zavaró bűncselekmény is vérlázító, de Budapest-szerte több száz esetről beszélhetünk évente, aminek jelentős része el sem jut a hatóságokhoz. Azt láthatjuk, hogyha 2020-tól vizsgáljuk a BTI által kezelt fővárosi temetőket, azokban 660 lopást jelentettek a fenntartó felé, amiből csak 252 rendőrségi ügy indult. De még durvább a rongálások kapcsán a számadat, ahol azt láthatjuk, hogy 314 ilyen eset jutott a temetőfenntartó tudomására, de csak 24 eset jutott el a hatóságokhoz. Végül 3 garázdaság is történt, amiből egy esetben lett csak rendőrségi ügy.

Tehát azt láthatjuk, hogy a fővárosi temetőkben elkövetett jogellenes cselekmények egy része csak akkor jut el a hatóságokhoz, ha a sírok tulajdonosai maguk mennek feljelentést tenni, mert a temetők nem szólnak – pedig kötelezettségük lenne.

„Jogalaphiányra” hivatkoznak

A BTI érzi, hogy vaj van a fején, így válaszukban jogi magyarázkodásba kezdenek. Szerintük, mivel a bejelentett eseteknek/bűncselekményeknek nem ők a sértettjei, ezért úgy vélik, hogy jogalap hiányában nem is tehetnek semmilyen feljelentést a hatóságok felé.

Karácsony Gergely kedvenc cégvezére, a luxuséletéről elhíresült milliárdos, Mártha Imre vezeti a budapesti közműcéget, ahová a Főtáv és a szemétszállítás mellé többek között a fővárosi köztemetőket összefogó Budapesti Temetkezési Intézetet (BTI)  is beolvasztották. Kiderült, hogy rengeteg bűncselekmény történik a köztemetőkben, de ezek többségéről egyszerűen nem szólnak a rendőrségnek!

A teljes cikk itt olvasható el.

 

Itt lehet hozzászólni !