A közösség összetartó erejére van leginkább szükség

Csepel.hu

Az augusztus eleji vihar óriási károkat okozott a kerületben. Somogyvári Andrea neve egy civil összefogás kapcsán vált szélesebb körben ismertté.

Andrea 2019 óta az önkormányzat Közrendvédelmi Bizottságának külsős tagja, a Csepeliek a Csepeliekért Egyesület alelnöke.

Andrea egy Dombóvárhoz közeli kisközségben nőtt fel. A Tomori Pál Főiskolán folytatta tanulmányait. Nem akart a fővárosban élni. Ahogy fogalmaz, ez kívül esett a komfortzónáján, de a jobb megélhetés reményében a 90-es évek közepén családjával Budapestre költözött. „Az Expressz újságban találtam a férjemnek állást, egy csepeli kábeltelevíziós cég villanyszerelőt keresett, így kerültünk a kerületbe. Tizenhat évig a Pedagógus Házban éltünk albérletben, aztán a Kiss János Altábornagy utcába költöztünk, hét éve pedig Királyerdőben vettünk családi házat. Jelenleg három generáció él együtt, egy telken, bár külön házban.

Politika civilként

Amikor arról kérdezem, hogy jött a politikai szerepvállalás az életébe, Andrea elmondta, pénzügyi területen dolgozik csaknem 25 éve. Hosszú évekig irodavezető volt, majd egy orvosi szaklap kiadónál pénzügyi vezető lett. Jelenleg egy banner hirdetéseket forgalmazó cégnél dolgozik. A munka és a család mellett is maradt szabadideje, tele van ambícióval, tettvággyal, segíteni akarással.

„Vidéken nőttem fel, ahol mindenki ismeri, segíti és támogatja a másikat. Valószínűleg onnan hoztam magammal a közösségi szemléletet. 28 éve élek a fővárosban, a kezdetek óta Csepelen pontosan értem, mit éreznek a fiatalok, akik kisgyermekkel albérletben laknak, értem a társasházi lakók problémáit és mivel hét éve Királyerdőben élek azt is tudom, ott mi foglalkoztatja az embereket. Ezért is döntöttem úgy, hogy szeretnék 2019-ben a választásokon indulni. A Buckai Szövetség égisze alatt vágtam bele a kampányba, három hónap leforgása alatt mind a 12 körzetben állítottunk jelöltet. A szövetségből egyedül Pákozdi József jelenlegi alpolgármester jutott be a testületbe, azt gondolom, rövid idő alatt szép eredményt értünk el.”

Andrea négy éve a Közrendvédelmi Bizottság külsős tagja, valamint a Csepeliek a Csepeliekért Egyesület alelnöke. „Nagyon hasznos lenne, ha minél több helyi közösség jönne létre, kovácsolódna össze. Amikor a kerületben élőkkel beszélgetünk, megismerkedünk, kialakul egy bizalmi kapcsolat. Sok jó ötlet, javaslat merül fel. Bár lehet, hogy tízből nyolc nem valósítható meg, de kettő hasznos, előremutató. Fontosnak tartom, hogy mi magunk tegyünk a környezetünkért, ne várjuk a jószerencsét. A közösségi kerteket közös erővel, együtt kellene rendben tartani, vagy például a füvet lekaszálni. Ha ezt felismernék az emberek, akkor nagyon jó közösségek születnének Csepelen.”

Kármentesítés vihar után

Az augusztusi vihar utáni összefogás kapcsán Andrea elmondta, sokakat ért kár, az ítéletidő rengeteg feladatot adott, volt olyan család, ahol áram sem volt. „Ekkor jött a közösségi felhívás ötlete, hogy várjuk az önkéntesek jelentkezését, bárki segíthet, amiben tud. Sokan jelentkeztek volt olyan idős hölgy, aki fagyasztóját ajánlotta fel használatra, volt, aki gyerekvigyázásban segített.

A második felhívás a károk enyhítése érdekében született. Először a királyerdei grundon láttunk munkához, majd a Kis-Duna-parton lévő „kétlyukú hídnál” segítettünk, aprítottuk a fát, gyűjtöttük a gallyakat két alkalommal is. Az önkéntesek fűrésszel, gereblyékkel, lombseprűvel érkeztek. Munka után sötétedésig dolgoztak. A Városgazda munkatársai is eljöttek, rendes munkaidejükön túl segítettek. Létre hoztunk egy közösségi csoportot Fanyűvők néven. Ezután is önzetlenül és szívesen megyünk, ha szükség van ránk – mondja Andrea. Ahogy fogalmaz az összefogást apró sikernek könyveli el. Örömteli, hogy összejött 15 lelkes ember, akik fáradtan, munka után is szívesen segítettek.”

Épül az Állati Mendék

Andrea életében fontos szerepet töltenek be az állatok. „Nekünk is van kutyánk, a négylábúak önzetlenül szeretnek, ezért is fordultam az állatvédelem, a felelős állattartás irányába. A 2019-es év hozadéka, hogy létrejöhetett az Állati Menedék, melynek megvalósítása már olyannyira előrehaladott, hogy a közművesítés, a tereprendezés is megtörtént. Andrea egyébként rendszeresen támogat menhelyeteket, de volt, amikor pályázatírásban kérték a segítségét. Nagyon fontosnak tartja, hogy már kisgyermek korban elkezdődjön a felelős állattartásra nevelés, hisz ezzel is megállítható a túlszaporulat és elejét lehet venni az állatkínzásoknak is. „Az állatvédelem mellett rendszeresen adományozok tartós élelmiszert, szervezek gyűjtéseket helyi szervezetek, rászorulók között. A járvány idején is a civil összefogás győzött, amikor a maszkok anyagköltségére kért támogatást egy közösségi felhívás nyomán megkaptam, egy sokgyermekes édesanya pedig megvarrta azokat.

Lassan három évtizede a kerületben élek, itthon érzem magam Csepelen. Mivel a kertvárosban lakom, visszakerültem a komfortzónámba, örülök, hogy az unokám is családi házban nőhet fel. A legfontosabb az életemben a családom. Mindenben támogatnak, ők biztosítják számomra az erős védőbástyát, a háttérországot, ahová mindig visszavonulhatok.”

Forrás: Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !