Felháborítónak érezzük, de tiszteletben tartjuk a bíróság döntését

Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata

A csepeli önkormányzat 2018 végén a Városgazdán keresztül megbízott egy addig számára ismeretlen vállalkozót a Csepeli Strandfürdő felújításával. A cég azonban sajnos óriási csalódást okozott. Hónapokon keresztül minimális munkát végzett. Többnyire egyetlen munkás dolgozott a munkaterületen, a végén pedig már előfordult, hogy egyetlen egy sem. 2019 júniusában, kettő héttel a tervezett átadás és a strand nyári nyitása előtt 33%-os készültségi fokot teljesítettek. Ezzel veszélybe sodorták a strand nyitását: veszélybe került a csepeli lakosság strandolása, kikapcsolódása, és a teljes nyári árbevétel százmilliós összege.

A munka „előrehaladását”, vagyis a tétlenséget a csepeliek látták, szóvá tették a közösségi oldalakon. De bármennyire próbálta az önkormányzat munkára noszogatni a vállalkozót, végül maga ismerte el, hogy nem képes tartani a határidőt, nem képes befejezni a munkát. A Csepeli Városgazda Zrt. ezért felmondta a céggel között szerződést.

Mind tudjuk, hogy Magyarországon nem igazságszolgáltatás, csak jogszolgáltatás történik. De a bíróság döntése számunkra így is felháborító. Nem csak a jog szerint járó, általunk sem vitatott százmilliós, tényleges munkavégzést kell ugyanis az önkormányzatnak kifizetnie, hanem – kártérítés helyett – az elmaradt hasznot, és természetesen az eltelt idő miatti kamatot is. A bíróság a döntésével – szerintünk – perdöntő tényeket hagyott figyelmen kívül. Például a bíróság azt állította, hogy a kivitelező 12 nap alatt meg tudta volna valósítani a fejlesztést, miközben a cég maga ismerte el, hogy erre képtelen. Ám a bírósági döntés ok-okozati része másodfokon már nem vitatható. A másodfokú tárgyalás eredménye így több mint 40 millió forint többletköltség kifizetése lenne. Ezért a képviselők a hétfőn megtartott rendkívüli testületi ülésen a mielőbbi megegyezésre és a pereskedés leállítására szavaztak.

A Csepeli Strandfürdő felújítása végül a Csepeli Városgazda Zrt. és más vállalkozók bevonásával – némi csúszással -, lezajlott. A felújított strand most is az itt élőket szolgálja. Az önkormányzat közbelépésének köszönhetően 2019 nyarán ideiglenes mobil öltözők felhasználásával, csökkentett belépődíjak mellett nem maradt el a strand megnyitása sem, amivel százmilliós bevételt szerzett a kerület. A konfliktus rendezése ilyen módon megegyezett a csepeli lakosság érdekeivel.

Azt is érdemes leszögezni, hogy több csepeli politikus minden kerületi fejlesztést, köztük a strand felújítását, sőt, egyáltalán az üzemben tartását is kritizálja és elutasítja. Ez azért fontos, mert ha újra visszatér a múlt Csepelen, akkor pontosan tudjuk mi fog történni: ahogy ígérik, bezárják a strandot. Így sem a nyugdíjasok, sem mások nem fogják tudni többet igénybe venni. Azt egyelőre nehéz eldönteni, hogy ezt a tényt, vagy a bíróság döntését nehezebb megérteni.

 

Ábel Attila

alpolgármester
Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata

10 hozzászólás “Felháborítónak érezzük, de tiszteletben tartjuk a bíróság döntését” bejegyzésre

  1. Kádárszellemiörököse szerint:

    Vigyázz lakosság mert “visszatér a múlt” meg a zelmúltnyóccév.

  2. Horváth János szerint:

    Mi ez a baromság? Ha akkor vártok 2 hetet és a kivitelező tényleg csúszik, ma ti lennétek nyeregben! Az a baj, hogy rohadt magas lóra akartok felmászni csak nagyon kevesek vagytok hozzá. Az utolsó 2 bekezdés pedig egyértelművé teszi, hogy a cikkíró nem lett jobb attól, hogy levált Németh Szilárd csöcséről.

  3. Gary Ridgway szerint:

    Mára ez elképzelhetetlen, mint IS egy cég végez.
    A maiakról meg annyit, hogy egy kertet, zöldterületet képtelenek fenntartani.

  4. Nagyapó szerint:

    Látszik a moslékkoalíció elve, hogy AMI ROSSZ AZ EMBEREKNEK, AZ JÓ NEKIK!

    Ceterum censeo…A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  5. Nagyapó szerint:

    Kádárszellemiörököse! Igaza van. Vigyori pofátlanul emelte a parkolási díjat, emeli a BKV jegy árát, meg a vízdíjat. Szükség van az elsikkasztott pénzek pótlására!!

    Ceterum censeo…A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  6. Horváth János szerint:

    Ebben az országban 13 éve az elbaszott fideszesek sikkasztanak.

  7. Kádárszellemiörököse szerint:

    Ez mennyire hihető történet Nagyapó? “A csepeli önkormányzat 2018 végén a Városgazdán keresztül megbízott egy addig számára ismeretlen vállalkozót…” – hát persze! Ez hogy történt? Utcán megállítottak valakit, értesz hozzá? Nem! Akkor remekül fogod csinálni.
    Mint abban a sorozatban, Hallo Hallo a címe. A főhös a vendéglős Röné Artoáá aki mindig azt hangoztatja a németeknek hogy “az ellenállás akit én nem ismerek…” 😀

    Amúgy igaza fater! Pl. az utazási költségek dehogy emelkedtek akár vidéken vagy a MÁV-nál, csak a gonosz vigyori emeli itt Pesten a zimbabwei infláció mellett, amiről csak ő tehet meg a brüsszel. Rezsicsökkentés óta hozzá nem lett nyúlva a vizhálózathoz, törnek a csövek fater. De hát a világon mindenütt így van fagyasszuk be az árakat.

  8. Gary Ridgway szerint:

    Fater! Úgy sem fürdöl, nem mindegy. 🤣
    Te Fater, ha még nem emelték fel, a Tanács miért nem öntöz?

  9. pl szerint:

    2010-óta tele vagyunk „addignemismert” cégekkel, vállalkozókkal. Biztos tudja, ismeri Ábel a hátszelet, csak óvatos. A 1998-2002-ben kipróbált módszer (happy eng, ezüst hajó) immár tökéletesen müxik, ne tegyetek úgy, mintha ti nem lettetek volna részesei!

  10. Gary Ridgway szerint:

    Ha már strand:
    https://168.hu/itthon/csepel-vihar-borbely-lenard-263924
    Lesz munkája az udvari cégnek. 😋

Itt lehet hozzászólni !