Görög dráma: ötméteresekkel világbajnok a férfi pólóválogatott

M4Sport

Végletekig kiélezett döntőben 10-10 után ötméteresekkel győzte le a világbajnoki címért Görögországot a magyar férfi vízilabda-válogatott.

A magyar és a görög csapat a vébék történetében eddig kilencszer találkozott egymással, mindegyik összecsapást a magyarok nyerték, legutóbb a 2017-es viadalon, a margitszigeti elődöntőben 7-5-re. A görögök először az 1997-es athéni világkupa elődöntőjében tudták legyőzni a magyar együttest (8-4). Ezt követően a 2021-es tokiói olimpiáig kellett várniuk arra, hogy világversenyen ismét nyerjenek, ekkor viszont kétszer is megtették, a csoportküzdelmek során 10-9-re, majd az elődöntőben 9-6-ra. A két csapat napra pontosan 22 évvel ezelőtt is megmérkőzött egymással Fukuokában, akkor az ötödik hely volt a tét.

A 15 fős keretből a torna utolsó mérkőzéséről Varga Zsolt a Vigvári testvéreket, Vendelt és Vincét hagyta ki.

Mindkét csapat emberelőnyös lehetőséggel kezdett, a magyarok kihagyták, a görögök belőtték a fórt. A magyarok második előnyüket sem váltották gólra, viszont Zalánki Gergő már azonos létszámnál messziről kilőtte a bal alsó sarkot. A Pro Reccóval kétszeres BL-győztes magyar klasszis egy elképesztő góllal szerezte meg a vezetést, gyakorlatilag a center helyéről a kissé magasan szálló labdát felpöckölte magának, majd a kapuba továbbított. Néhány pillanattal később a válogatott másik balkezes bombázója, Vámos Márton is megvillant, a görög Olympiakosz légiósa hat méterről lőtt a hálóba.

A görögök emberelőnyből szépítettek, és a magyarok ugyan papíron a harmadik fórjukat is kihagyták, Fekete Gergő már hivatalosan akciógólt szerzett, amikor visszaúszott a kiállított görög játékos (4-2).

A második negyedből több mint három perc pörgött le gól nélkül, amikor a görögök legnagyobb sztárja, Konszantinosz Geniduniasz egy szép közbelövéssel lepte meg Vogelt, a túloldalon viszont Manhercz Krisztián előnyből azonnal visszaállította a különbséget. A rivális újra felzárkózott, ezúttal Dimitriosz Szkumpakisz pattintott a hálóban éppen a támadóidő lejártakor. Mindkét együttes előtt adódtak lehetőségek – a magyarok két hátrányt is kivédekeztek –, de a szünetig nem változott az eredmény (5-4).

A harmadik felvonás elején a görögök Geniduniasz ötösével egyenlítettek, majd újra ő villant és ezúttal távolról vette be Vogel kapuját, megszerezve ezzel a vezetést csapatának. Görög előny következett, először támadhatott a gárda a kétgólos vezetésért, Teodorosz Vlahosz szövetségi kapitány pedig időt kért: a megbeszélés után azonban még lövésig sem jutottak el a jó védekezés miatt. A túloldalon hosszú idő után találtak be a magyarok: Vámos értékesítette az emberelőnyt (6-6).

A görögök újabb remek kapásgóllal kerültek megint előnybe, majd a játékvezetők néhány kontra ítélettel úsztatták a játékosokat. A görögök fél perccel a szünet előtt fórból növelhették volna előnyüket, de Zalánki gyönyörűen labdát szerzett. Így maradt még idő egy támadásra, amelynek végén Manhercz egy lapos lövéssel egyenlített.

A vb utolsó negyede magyar góllal indult, a kapitány Jansik Szilárd fejezte be sikeresen az emberelőnyt, a túloldalon viszont Vogel kétszer is védett hátrányban. Varga Dénes kiállítását korábbi ferencvárosi csapattársa, a görög kapitány Jannisz Funtulisz használta ki, Manhercz viszont elöl zseniális gólt lőtt, lerázta magáról emberét és a kapust is kicselezve lőtt a hálóba. A görögök megint fórt kaptak, és újra egyenlítették, de a magyarok is előnybe kerültek, Zalánki pedig nem hibázott.

A görögök nagy szerencsével egyenlítettek, Geniduniasz lövését Vogel az egyik kezével védte, de közben a másikkal betolta magának. A játékvezetők mindkét oldalon ítéltek egy-egy kontrát, majd Manhercz lövése csattant a kapufán, és Varga próbálkozása sem sikerült. A görögök lefordultak, a ziccert azonban Vogel védte. Maradt 50 másodperc. Varga Zsolt időkérése után Zalánkitól megszerezték a labdát, megúszhattak volna, de a görög kapitány ugyancsak megállította a játékot, ugyanis emberelőnybe is került csapata. A figura elhalt egy magyar blokkon, az ellenakcióból Pohl Zoltán lövése pedig a felső lécről le, majd kifelé vágódott, így akárcsak egy évvel ezelőtt a spanyol-olasz döntőben, jöhettek az ötméteresek.

A magyarok kezdték, Varga lövését védte Emanuil Zerdevasz, a túloldalon viszont Vogel járt túl Funtulisz eszén. Vámos kilőtte a jobb alsót, és Papanasztasziu sem hibázott. Zalánki ötösét csak a fejével súrolta a görög kapus, Juvecisz viszont fejbe lőtte Vogelt. Jansik lövése a bal oldali kapufán csattant, Vogel azonban védte klubtársa, Argiropulosz lövését. Fekete eldönthette volna, ám lövése a kapusról, majd két kapufáról kivágódott. Geniduniasz pedig egyenlített.

A folytatásban Varga ezúttal nem hibázott, ahogy Funtulisz sem. Vámos a jobb alsóba lőtt, Vogel viszont a kezével szemaforozva lezárta a vb-döntőt.

Magyarország 1973, 2003 és 2013 után negyedszer nyert vébét.

A világbajnok magyar férfi válogatott kerete:

kapusok: Lévai Márton, Vogel Soma
mezőnyjátékosok: Angyal Dániel, Manhercz Krisztián, Pohl Zoltán, Vámos Márton, Nagy Ádám, Zalánki Gergő, Fekete Gergő, Német Toni, Varga Dénes, Jansik Szilárd, Vigvári Vendel, Molnár Erik, Vigvári Vince

Varga Zsolt szövetségi kapitány irányításával az együttes a tavalyi Európa-bajnoki ezüstérmet szerzett.

A döntőbe jutással mindkét csapat kvótát szerzett a jövő évi párizsi olimpiára.

Forrás: M4Sport

6 hozzászólás “Görög dráma: ötméteresekkel világbajnok a férfi pólóválogatott” bejegyzésre

  1. Kádárszellemiörököse szerint:

    “Több Fradit” – mondta a mester…

  2. Nagyapó szerint:

    Orbánnak mindig igaza lesz!

    Ceterum censeo…A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  3. Gary Ridgway szerint:

    Mint egy ideje közröhely a csávó, ugye?

  4. Nagyapó szerint:

    Sorozatgyilkos! Emlékezzen!
    Orbán kerítést épített a migránsok ellen. Szidták, most kerítést épít Finnország, Lengyelország, Bulgária, Spanyolország. Ja!
    Orbán azt mondta a segítést kell vinni a rászoruló országokba, nem a migránsokat befogadni (Hungary Helps Program)! Most ezt mondja Olaszország, Fr. ország, stb. Érdekes!
    Orbán azt mondta két nap van az égen. Igen az egyik felkel, a másik nyugszik! Várjon néhány évet!!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  5. Horváth János szerint:

    Nagyapó!
    Nem mindegy, hogy ki miért épít kerítést! Ez a Hungary Helps Program kimerült a keresztények védelmében való felszólalásból meg egy-két templom felújításával. Lehet Orbán arra gondolt, hogy már csak ő fog ragyogni.

  6. László szerint:

    2023. február 28. “Finnország megkezdte egy kétszáz kilométer hosszú kerítés építését az Oroszországgal közös határán – írja az ABC News a finn határőrség bejelentése alapján. A kerítés célja, hogy megállítsa az illegális orosz határátkelőket.” – persze ehhez Orbán Viktor kellett. Igaza van Nagyapó…

Itt lehet hozzászólni !