Csepel nem vált: ezt ígérte cserében a főváros

Csepel.info

1993. szeptember 25-én Csepel népe szavazott: a gerincút és a kerékpárút megépítéséért, a szennyvíztisztító áthelyezéséért és a HÉV felújításáért cserében nem szakadt el Budapesttől. Demszky Gábor főpolgármester személyesen vállalta ezeket a fejlesztéseket, a gerincút megépítését például 1996-ra. 

Sokan mondják ma is: ha Csepel akkor a külön utat választja és önálló várossá válik, sokkal jobban járunk. Nem tudjuk, mert nincs válasz a “mi lett volna ha…” kérdésekre. De az egészen biztos, hogy Demszky ígéreteiért cserében nem volt érdemes a főváros peremén maradnunk. Hiszen egyet sem tartott be, holott 17 éve  volt még a teljesítésre. Ám nem elég, hogy semmit nem tartott be: 2010-ig, leköszönéséig látványosan büntette Csepelt a főpolgármester.

A Demszky Gábor által megígért gerincút első szakasza és a kerékpárutak Tarlós István főpolgármestersége idején készültek el, ahogy Csepel csatornázása is. Tarlósnak köszönhetően 2012-ben 52 kilométeren fektették a földbe a hiányzó csatornarendszert, amivel Csepel belterületének teljes csatornázottsága is megvalósult. (Az MSZP közben Brüsszelben próbálta megakadályozni a beruházást.)

A főváros kilenc éven át próbálta kompenzálni a húsz év mostohagyerekséget. Így az említett fejlesztések mellett Tarlós István segítette – többek között – a csepeli Kis-Duna-parti lámpasor megépítését, a Napközis Tábor újjáépítését, a Daru domb és a Rákóczi Kert teljes megújulását, és még számos kisebb fejlesztést, útépítést. Szorosan a felsoroltak mellé tartozik, hogy a Tejút park megépítésében Szentkirályi Alexandra főpolgármester-helyettes vállalt főszerepet.

A baloldal már letagadja a gerincút megépítését

Amikor Tarlós István leköszönt a főpolgármesterségről, a Táncsics Mihály út felújítására, a csepeli gerincút második és harmadik ütemének előkészítésére már félre volt téve a pénz. Több száz új P+R parkoló építésére is megvolt a főváros vállalása. És bár Karácsony Gergely a kampányban mindvégig azt ígérte, hogy nem fog bosszúpolitikát folytatni a kormánypárti vezetésű kerületek ellen, ezt hivatali ideje első napján megszegte. Akkor volt a nagy radírozás: Csepelt is lehúzták a fővárosi fejlesztésekről, a forrásokat pedig áttették az ellenzéki vezetésű kerületekbe.

Ezzel kezdődött a kormány és a főváros közötti háború, aminek a stratégiai célja Karácsony Gergely miniszterelnök-jelöltségének felépítése volt.

Bár nagyságrendileg kis pénzt, pár száz milliót jelentett a gerincút második és harmadik ütemének előkészítése, az is kukába került. Két évig eljátszotta a főváros, hogy meg akarják építeni az utat, ám szándékosan elrontották a pályázatot, aztán a harmadik évben beismerték: eszük ágában sincs befejezni az útépítést.

A csepeli DK-MSZP-Momentum mostanra már egyenesen tagadják, hogy Karácsony Gergelynek a fővárosnak bármi köze lenne a gerincúthoz. Dukán András, a Momentum csepeli polgármester-jelöltje például egyenesen kampányt indított el azzal, hogy a kormány nem építi meg a fővárosi gerincutat – amihez persze a kormánynak kezdettől fogva semmi köze nem volt.

Demszky teljesítetlen vállalásai között kakukkfióka a HÉV-fejlesztése. A HÉV ugyanis közben állami kézbe került. A fejlesztésre nagyszabású tervek készültek, a Kvassay hidat és a vasúti pálya egy részét fel is újították, a többi fejlesztés azonban még várat magára. Úgy tudjuk, két éven belül megkezdődik a felújítás.

Csepel.info

5 hozzászólás “Csepel nem vált: ezt ígérte cserében a főváros” bejegyzésre

  1. Horváth János szerint:

    Mindenki hibás csak ti nem.

  2. robi szerint:

    Csepelen 1993-ban 3343 fő volt előre látó.
    A folytatás közismert.

  3. pl szerint:

    Csepelt a Fidesz bünteti jó ideje… Arról egy cikket?

  4. pl szerint:

    Arról is egy cikket, h keményen hazudtok!
    -mikor volt a főpolgármester független a regnáló kormánytól?!
    -valahogy azt is elfelejtettétek, h 1998-ban jöttek a fideszes hatalomátvételek, és a bosszúk. A METRÓ, a Nemzeti Színház építésének leállítása, egy helyes kis Gödör kialakítása a Dák téren.
    Fijjúg! Az a ti bajotok, h még mindig van aki messzebbre emlékszik, m egy aranyhal!

  5. kismiska szerint:

    Az valahogy mindig kimarad itt hogy a Tarlós meg az ellenzéki vezetésű kerületeket büntette,volt ahol egy fillért sem kaptak 4-5évig útfelújításra ellentétben velünk,nem tetszik hogy fordult a kocka és csak átvették Tarlós módszerét.
    Miért büntette a Demszky a kerületet amikor itt is baloldali vezetés volt?

    Vajon honnan vették hogy 2éven belül elkezdik a csepeli HÉV fejlesztését,ha nem is lenne jelenleg leállítva-amikor a csepeli hév remízben volt a kormányzati tájékoztató az hangzott el hogy a Szentendrei hévvel kezdik mert az a legnagyobb forgalmú,a csepeli valahol az utolsók között lesz.
    Látszik hogy jön az önkormányzati választás,2019-ben is azzal kampányolt a Lénárd hogy a “saját kezével” fogja újjáépíteni,de láthatóan neki sem kezdett.És még utcaszintű terveket sem láttunk hogy mit terveznek,hol vezetne a hosszabbítás stb..

Itt lehet hozzászólni !