Szabótelepet érintő ingatlanfejlesztési kerekasztal-beszélgetés Csepelen

Csepel.hu

Az önkormányzat által szervezett szakmai rendezvény célja az volt, hogy az ingatlanfejlesztésben érintett beruházók, kivitelezők, tervezők, valamint ingatlanforgalmazók komplex képet kapjanak Szabótelepről: hogyan, milyen szabályokkal lehet építkezni, milyen építészeti elvárásokat kell teljesíteni, és melyek a felmerülő műszaki kockázatok.

Borbély Lénárd polgármester elmondta, az önkormányzat a jövőben is maximálisan együttműködik az érintettekkel, és közösen keresik a megoldást Szabótelep problémáira.

Két évvel ezelőtt készült el a Szabótelepi Revitalizációs Program, amely módosította Szabótelep építési szabályzatát, így lehetővé vált magasabb, több lakásból álló társasházi épületek megvalósítása. Ez ösztönzőleg hatott a kivitelezőkre, és fokozatosan elkezdődött a városrészi ingatlanok felvásárlása. Máris több olyan telekegyüttes van, ahol rövidesen fejlesztések indulnak.

A fórumon hiánypótló szakmai előadás hangzott el a csepeli lakáspiac sajátosságairól. Például, hogy milyen arányban nőtt meg a befektetési céllal ingatlant vásárlók száma. Miként lehet megfelelni a 30, 40 és 50 éves vásárlói célcsoportok eltérő vásárlási preferenciáinak. Az elmúlt évekre visszatekintve hogyan alakul a csepeli használt lakások négyzetméterára, és a korszerű, modern épületgépészeti megoldású új lakások kínálati ára immár hogyan haladja meg 1 millió forintot – és meglepő ez utóbbiak gyorsan el is kelnek, hiszen a tíz évvel ezelőtt indult agglomerációs kiköltözési hullám mára lecsengett és egyre többen költöznek vissza a pesti külvárosokba, így Csepelre is. Az itteni új lakások piaci szerepe már felértékelődött.

Külön előadás mutatta be a szabótelepi közművek állapotát, a fejlesztésekben való érintettségét. Számos dia szemléltette a helyi gáz-, víz-, áram hálózatok elhelyezkedését és műszaki állapotát.

Gyulai István, Csepel Főépítésze a prezentációjában megemlítette, hogy a klasszikus téglaberakásos homlokzati technológiának immár évszázados hagyománya van Csepelen, és többek közt kitért arra is, hogy a városvezetésnek különösen fontos az élhető környezet megteremtése, ezért hangsúlyt fektetnek majd a helyi parkok, zöld területek kiépítésére.  A szabótelepi revitalizációs program előnye, hogy épít a korábbi VIII. és IX. kerületi tömbrehabilitációk szakmai tapasztalatára. A Főépítész úr kitért még az Észak-Csepelt érintő fejlesztések bemutatására: az Új Duna-hídra, a IX. kerületi egyetemi városra, a majdani evezősközpontra, a Csepel Közparkra, az további gyalogos hidakra, az új vasúti hídra, valamint Ady Endre út kiszélesítésére.

Ahogy a felsorolásból is látható az elkövetkező időszakban olyan nagyszabású fejlesztések várhatók Csepelen, amelyek közvetett, illetve közvetlen formában jelentősen átalakítják majd Szabótelep városrész funkcióját és arculatát.

Forrás: Csepel.hu

2 hozzászólás “Szabótelepet érintő ingatlanfejlesztési kerekasztal-beszélgetés Csepelen” bejegyzésre

  1. csakúgy szerint:

    Újabb ígéretek? A megvalósítás mikorra várható? 50 év múlva?

    “A Főépítész úr kitért még az Észak-Csepelt érintő fejlesztések bemutatására: az Új Duna-hídra, a IX. kerületi egyetemi városra, a majdani evezősközpontra, a Csepel Közparkra, az további gyalogos hidakra, az új vasúti hídra, valamint Ady Endre út kiszélesítésére.”

  2. Nagyapó szerint:

    csakúgy! Azt hiszem összekeveri a fogalmakat! A kerekasztal-beszélgetés nem ígérgetés! Ennek alapján indul a tervezés. a források biztosítása, majd a kivitelezés. Teccik érteni?😀

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

Itt lehet hozzászólni !