Mik foglalkoztatják a belvárosi és az ÁMK környékén élő lakókat?

Csepel.hu

A Szabó Magda Közösségi Térben tartotta harmadik tematikus lakosági fórumát a csepeli önkormányzat június 6-án, amelyen fő témaként a kerület belvárosi része és az ÁMK környezete szerepelt. Többen újra szóba hozták a Laurencz László Sportcsarnokkal kapcsolatos kifogásaikat, de terítéken volt a közbiztonság helyzete, a közlekedés és a parkolás ügye, a kerületi fűnyírás kérdése.

A lakók felvetéseire Borbély Lénárd polgármester, Kovács Dávid Attila a körzet önkormányzati képviselője, az önkormányzat különféle szakterületeinek vezetői, valamint a csepeli rendőrség és közterület-felügyelet munkatársai válaszoltak. A lakók rengeteg témát felvetettek, s amelyekre most nem tudtak válaszolni, azoknak utána fognak nézni.

Borbély Lénárd utalt rá, hogy a Laurencz László Sportcsarnokot eredetileg nem azon a helyen szánták megépíteni, ahol jelenleg van, de a Kis-Duna-parton nem készíthették el. A csarnok megépítését azért támogatták, hogy a gyerekeknek több lehetőségük legyen sportolni. Jelenleg háromszázan sportolnak itt, de az ÁMK csarnokkal együtt nagy a kihasználtsága, mivel nemcsak kézilabdáznak, hanem sok más rendezvényt is szerveznek ott. Most arra kell törekedni, hogy a környéken lakók és a csarnokban sportolók érdekeit egyaránt figyelembe véve konszenzusos megoldást érjenek el. Tavaly zajszintfelmérést végeztek, és az épületen utólagos hangszigetelést vettek tervbe. Egy őszi káresemény miatt a csarnokot jelenleg nem használják. A vizsgálatok a kivitelező hibáját állapította meg, de ő nem ismerte el teljes mértékben a felelősségét. Végül abban állapodtak meg, hogy a rendbetételi munkálatok költségeinek 90 százalékát a kivitelező, tíz százalékát az önkormányzat viseli. Kovács Dávid Attila is sürgeti a csarnok hangszigetelésének megvalósítását. Más témában arra biztatta a társasházakat, hogy pályázzanak az energiatakarékossági programokra. A Zrínyi utcában több parkoló kialakítását tartja szükségesnek, a Spar melletti terület közvilágítását pedig magának az üzletnek kell megoldania; erről már tárgyalt is a Sparral.

A lakók szóvá tették a Sétáló utca és az üzletsoron található buszmegállók környékének rendezetlenségét. A közterület-felügyelet részéről elmondták, hogy létszámhiánnyal küzdenek, de folyamatosan járőröznek a területen. Idén 351 esetben intézkedtek a környéken, és kamerákkal is figyelik a térséget. Zsarnóczki László rendőr alezredes, a csepeli kapitányság rendészeti osztályvezetője egy másik felvetésre is válaszolva azt mondta, hogy csak akkor indíthatnak eljárást, ha konkrét bejelentés érkezik hozzájuk. Kérik a lakókat, hogy segítsék a rendőrök munkáját: akár név nélkül is értesítsék őket a feltételezett kábítószerkereskedelemről, gépjárművek megrongálásáról vagy más bűncselekményről. Az említett üzletsoron több szabálysértési feljelentést tettek az utóbbi időben.

Az egyik hozzászóló a kerékpárutak fejlesztését szorgalmazná, mert biciklivel körülményes lejutni a szép Kis-Duna-partra. Borbély Lénárd megemlítette, hogy a fővárosi önkormányzat az erre szánt pénzt nem adta oda Csepelnek, ezért a kerületi önkormányzat saját erőből próbálja megoldani ezt a kérdést. Ehhez kapcsolódik a közlekedés további fejlesztése: jelenleg a Táncsics Mihály utat újítják fel kormánypénzből, mert a már megítélt összeget a főváros visszavonta. Biztonság szempontjából a kerület veszélyeseb pontjain tizenhat új gyalogátkelőt építenek meg hamarosan saját forrásból. Ez szintén a főváros feladata volna, de hiába jelezték az igényt, elutasítás volt a válasz. Az új gyalogátkelők főként Hárost és a Szent László lakótelepet érintik. A HÉV szerelvények felújítása és a gerincút további megépítése a főváros hatáskörébe tartozik, de különféle kifogások és adminisztrációs hibák miatt csúszik a megvalósítás.

A kerületben való parkolás ügye régóta központi téma, mert egyre több az autó és mind kevesebb a szabad parkolóhely. Az elmúlt hónapokban felmérést végeztek a parkolási szokásokról és lehetőségekről, de a megoldást illetően nem jutottak konszenzusra a képviselő-testületben. Egyelőre nem látszik, hogyan lehetne a legoptimálisabban rendezni a parkolást. Felmerült, hogy a Tóth Ilona egészségügyi intézménynél, a Kosuth Lajos úton található gyalogátkelőnél közlekedési lámpát helyezzenek el. Ehhez tudni kell, hogy a telepítéshez a fővárosi tulajdonú Budapest Közút Zrt. engedélye szükséges. A csepeli önkormányzat jelezni fogja a lakók igényét.

A Csepel Művek területén található, munkásszállónak nevezett épületben 238 ember, köztük sok gyerek lakik, akiknek júliusban ki kell költözniük az épületből a tulajdonos döntése alapján. A képviselők többsége legutóbb leszavazta a polgármester javaslatát, hogy a kerületben lévő komfort nélküli lakásokat felújítva, pályázat útján bocsássák az igénylők rendelkezésére. Az önkormányzat most vizsgálja, hogyan tudnának szociálisan segíteni ezeknek az embereknek.

Néhány lakó panaszolta, hogy helyenként nagy a fű a közterületen és szerintük ritkán kaszálnak. A fűnyírást a Csepeli Városgazda munkatársai végzik. Létszámuk korlátozott, szívesen vesznek fel új alkalmazottakat. Egész Csepelt négy hetente tudják és szokták teljesen lekaszálni. Tavasszal, az esősebb időszakban gyorsabban nő a fű, ezért további kaszásokat vontak be a munkába. Minden emberük és gépük kint van a területen, és dolgozik.

Forrás: Csepel.hu

2 hozzászólás “Mik foglalkoztatják a belvárosi és az ÁMK környékén élő lakókat?” bejegyzésre

  1. barvagarbalarka szerint:

    “A HÉV szerelvények felújítása és a gerincút további megépítése a főváros hatáskörébe tartozik, de különféle kifogások és adminisztrációs hibák miatt csúszik a megvalósítás.”

    A HÉV-szerelvények MÁV-HÉV tulajdonban vannak, és a MÁV-HÉV-hez mi köze is van a fővárosi önkormányzatnak? Állami tulajdon, nem önkormányzati. Évek óta. De örülök, hogy ennyire képben van a polgármester, vagy csak szándékosan csúsztat.

  2. Janipapa szerint:

    Írtam a CSevak köztrrületért felelősnek és fotókat is küldtem milyen is a fűnyírás után állapot ami szükségessé tenn a kézi fünyírást is azoszlopok a fák és agép által nem nyirt területeken. Választásra sem méltatott !

Itt lehet hozzászólni !