Tudatos kutyatartás

Csepel.hu

A JóKutya Iskola neve nemcsak a kerületben élő kutyások számára cseng ismerősen. Országszerte egyre inkább elismerik, értékelik az itt folyó munkát.

A JóKutya Iskola vezetője, Nagy Vilmos lelkes elhivatottsággal, szeretettel tanítja, szocializálja, az itt tanuló, sportoló kutyákat.

Vilmos naptára szinte mindig tele van, rengeteg problémával találkozik, de sok sikert is könyvelhet el. Például olyan szaporító telepről származó kutyák, akik egy lépést sem mertek megtenni, sikerül úgy feloldani, hogy be tudnak illeszkedni a közösségbe. „A tenyésztés gyönyörű dolog, viszont itthon ritka, akinek valóban a fajta nemesítése, a jó párosítás a legfőbb célja. Jelenleg az a fontos, hogy minél több kutya szülessen, és azokat minél drágábban lehessen eladni. Persze vannak olyan tenyésztők is, akik becsületesen, nagy odaadással dolgoznak.
A menhelyi kutyák befogadása nem mindig sikertörténet. A mentett kutyát első naptól kezdve képezni kellene, hisz egy rossz körülmények között tartott eb, hátrányból indul, a kötődést, a szabályokat tanulni kell, a szocializáció elengedhetetlen. Az Agenor Civil Állatvédő Egyesülettel nagyon jó kapcsolatot ápolunk. Ők mindent megtesznek az állatokért, legyen szó, ivartalanításról, nyomon követésről, nem adnak úgy örökbe kutyát, hogy ne alakuljon ki kapcsolat állat és a leendő gazda között. Tudatos nevelés kellene az iskolákban, óvodákban is megvalósítani, hogy megtanulhassuk, hogyan lehetünk felelős gazdák. Fontos az a szemléletet, hogy ne gyerekként tekintsünk a kutyára, hanem családtagként, de az ő nyelvüket értve.”

Menhely

Vilmos úgy látja, jó lenne az állatok mentést is megreformálni, hogy úgy nézzen ki egy menhely, mint ami most Csepelen létesül. Hogy lehessen ott tanulni, beszélgetni, kutyát sétáltatni. „Nem a mentés a megoldás, az csak tűzoltás. Az ivartalanítás a legfontosabb, a törvények betartása és a kutyatartók szigorú számonkérése mellett „– mondja Vilmos.
A JóKutya Iskola az engedelmességi tanfolyamok mellett a kutyás sportok népszerűsítésére is nagy hangsúlyt fektet. „Volt olyan nap az iskola életében, amikor 167 kutya fordult meg nálunk, de napi 80-100 kutya minden hétvégén megjelenik itt. Kevés szabadidőm van, heti kétszer jut időm sportra, szívesen lábteniszezek. Szeretek Csepelen élni, imádom a Duna-partot, Királyerdőt. Az elmúlt 10-12 évben nagy változások mentek végbe itt, sokkal élhetőbb, szebb lett a kerület.”

Forrás: Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !