Liptai-emlékdíjat kapott a tehetséges kosárlabdázó

Csepel.hu

A Csepel Bontó Kosárlabda Klub eseményén első alkalommal adták át a legjobb utánpótlás-játékosnak járó Liptai István-emlékdíjat, melyet Bartha Koppány vehetett át.

Szabó Róbert, a csepeli kosárlabda szakosztály vezetője a díj kapcsán elmondta, az elismeréssel méltó emléket szeretnénk állítani Pista bácsi munkásságának.

„Azért esett elsőként Koppányra a választás, mert az idei szezonban, U16-os és U18-as bajnokságban is játszik, mindenhol olyan játékot mutatott, ami a csapat hasznára vált. Fejlődését, teljesítményét látva, ezért arra a döntésre jutottunk a kollégáimmal, hogy ő érdemelte meg leginkább ezt a díjat. Felmenő rendszerben dolgozunk a legkisebbektől egészen a felnőtt csapatig, mind férfi, mind női vonalon van felnőtt csapatunk. Ebben az évben a szakosztályunk egyesült, így minden játékosnak meg tudjuk adni a kifutási lehetőséget. Hosszú távon az lenne a cél, hogy újra NB I-es csapata legyen Csepelnek. Arra törekszünk, hogy ezt magyar játékosokkal, csepeli kötődésű sportolókkal alakítsuk ki, olyanokkal, mint Koppány, akinek korosztálya a legtehetségesebb az elmúlt időszakban. Rájuk építve szeretnénk feljebb jutni, jelenleg az NB II a cél, de addig, amíg a sportcsarnok helyzete nem megoldott Csepelen, nem tudunk feljebb lépni.”

Bartha Koppány lapunknak elmondta két-három éves kora óta sportol, kick-boxszal kezdte sportkarrierjét, csak később talált rá a kosárlabdára. “A Kölcsey Ferenc Általános Iskolába járok, nyolcadikos vagyok, ősztől a pesterzsébeti Kossuth Lajos Gimnáziumba tanulok tovább. Nagyon örülök az elismerésnek, sokat jelent ez a díj. Nagyon motivál, hogy jövőre is megkapjam. Ami a sport sikereket illeti, idén voltak korosztályos válogatók, most értük el a legjobb eredményünket az U16-os csapattal, jövőre pedig próbálunk feljutni az országos főtáblára, most ez a legnagyobb cél.”

Liptai István 137 alkalommal volt válogatott. A Csepelen legendának számító Liptai István 1935-ben Szegeden született, de karrierjét már a fővárosban kezdte meg, és itt is vált később meghatározó játékossá – egy hároméves oroszlányi periódust leszámítva 1954 és 1971 között erősítette a piros-kékeket. A kosárlabdás közegben csak „Csúzliként” ismert Liptai a magyar válogatott oszlopos tagja is volt – mind játékosként, mind zászlóvivőként –, az 1957-es Európa-bajnokságon negyedik, az 1960-as római olimpián pedig kilencedik nemzeti csapatnak, melyben összesen 137 alkalommal szerepelt. Pályafutása befejeztével edzőként segítette a csepelieket, és a pályán szerzett 1972-es magyar bajnoki címét 1989-ben, a pálya mellől irányítva ismételte meg. (Forrás: Nemzeti Sport)

Forrás: Csepel.hu

Egy hozzászólás “Liptai-emlékdíjat kapott a tehetséges kosárlabdázó” bejegyzésre

  1. pl szerint:

    Nem is hallottam, h a „Csúzli” meghalt. Nekem is edzőm volt A Tejútban, ill. később az ifiben, (’60-as évek közepe vége, és a ’70-es évek eleje).

Itt lehet hozzászólni !