Fennállásának 80. évfordulóját ünnepelte a Katona József Általános Iskola

Csepel.hu

A Csepeli Munkásotthonban, május 18.-án rendezett ünnepségen többek között részt vett Borbély Lénárd polgármester, Tóth János a Dél-Pesti Tankerület igazgatója és az iskola egykori és mai tanárai, igazgatói is.

Az intézmény vezetője, Vargáné Andrási Edit ünnepi köszöntőjében kiemelte, bár 80 éves az iskola, de még soha nem volt olyan fiatal, mint most.

Borbély Lénárd polgármester köszöntőjében hangsúlyozta, mozgalmas volt ez a 80 év az iskola életében, hisz az intézmény életútja nem volt mindig könnyű. A rendszerváltás idején, 1989-ben volt egy törekvés az iskola megszüntetésére. Lelkes kertvárosi polgárok azonban úgy döntöttek, hogy megvédik az iskolájukat és létrehozták a Kertvárosi Baráti Kört, mely sikeresen lépett fel a megszüntetés ellen, így most közösen ünnepelhetjük az évfordulót. A Kertvárosi Baráti Kör feladatát elvégezte, de három évtizeddel később a Közösen Csepelért Lokálpatrióta Egyesület tett javaslatot az iskola homlokzatának felújítására. Az önkormányzat a Csepeli Gyermeksziget Programba bevonva azonban 2022-ben teljesen felújította az épületet a tanévnyitón pedig közösen ünnepelhették meg a felújítását, illetve a 80. évfordulót. Köszönetet mondott valamennyi pedagógusnak és a szülők összefogását is méltatta.

Tóth János tankerületi igazgató a kerek évforduló kapcsán beszédében kiemelte: „Egy újabb kerek szám, egy újabb mérföldkő, amit egy csodálatosan felújított épületben ünnepelhet az iskola, amely 1941. október elsején tartotta meg első tantestületi ülését.

Az iskola, mely katonai kórházzá alakult a II. világháború után, az az épület, amely gimnáziumként is működött a bencések vezetésével, az az iskola, ami túlélte 1956-ot és a rendszerváltás utáni bizonytalan éveket, amely a hajlott kora ellenére, de megújulva továbbra is nyitott és várj az újabb generációk sorát. Természetesen fontos az épület és a megszépült környezet, a frissen festett falak, a folyosók és a tantermek, de ahogy fogalmazott az emberi közösség az, ami befogad, megvéd és biztonságot nyújt. Itt ülnek mindazok, akik a kerület számára oly fontos katonás értékrendet megteremtették és gondozzák és itt ülnek azok a szülők és nagyszülők is, akik hisznek ezekben az értékekben, hisz gyermekeiket, unokáikat ebbe az iskolába íratták.”

Az iskola 80 perces gálaműsorában a zene, a tánc és a próza is helyet kapott. Az egykori és a mai tanárok, diákok és a szülők együtt ünnepeltek.

Forrás: Csepel.hu

3 hozzászólás “Fennállásának 80. évfordulóját ünnepelte a Katona József Általános Iskola” bejegyzésre

  1. Ibolya szerint:

    …és a komp?
    Miért nem tudunk arról,hogy újra üzemben van?
    És szabadna megtudni,esetleg?-hogy mi a bánatos búsért volt ” zárva ” közel három hónapig?
    RÁNK,igen, miránk is tartozik!!

  2. robi szerint:

    Gratulálok a jubileumhoz.

    Nem feledem, hogy 1960-ban ott ültem az első osztályosok között és csodálatos 8 évet tölthettem a legendás tanárok és felnőttként számos sikert elért akkori diákok között.

  3. Ariana szerint:

    Thanks for the information, it gave me new knowledge and skills. https://apk.tw/space-uid-5608129.html

Itt lehet hozzászólni !