Védett énekesmadarakat fogott be csepeli otthonába

Magyar Nemzet

A 68 éves férfi a tavaszi és az őszi madárvonulási időszakban, legkésőbb 2019 tavasza óta legalább 22 védett énekesmadarat ejtett foglyul a csepeli ingatlanjának kertjében kifeszített, mintegy tíz méter hosszú madárbefogó hálóval – közölte a Fővárosi Főügyészség pénteken az MTI-vel.

A vádirat szerint a férfi a madarakat kalitkákban helyezte el, és a kertben kifeszített háló közelébe rakta, hogy a hangjukkal a hálóba csalják társaikat. A szándéka az volt, hogy a különböző fajokba tartozó, védett énekesmadarakat keresztezze egymással.

Az illetékes hatóság lakossági bejelentések alapján többször tartott természetvédelmi ellenőrzést a vádlottnál. A természetvédelmi őrök 2019 márciusában az ingatlanon tíz, kalitkába zárt madarat találtak, ezeket még a helyszínen szabadon engedték.

A férfi ezután sem hagyott fel tevékenységével, 2021 áprilisában is befogott három védett madarat. A 2021 novemberében tartott természetvédelmi ellenőrzés során a hatóság tagjai kilenc madarat – egy csízt, két erdei pintyet, egy kenderikét, két süvöltőt, egy tengelicet és egy zsezsét, a madárfogó hálóban pedig egy erdei szürkebegyet – találtak.

A kalitkából elengedett madarak a tartós fogva tartás jeleit mutatták, erőt kellett gyűjteniük a repüléshez, és meg kellett szokniuk a kis térből történő kiengedésüket is – ismertette a főügyészség.

Kiderült:

A vádlott éveken keresztül végezte a védett madarak engedély nélküli befogását, a madarak sorsa – a természetvédelmi ellenőrzések során szabadon engedett példányokat kivéve 0ľ nem ismert.

A 68 éves férfit az ügyészség természetkárosítás bűntettével vádolja, és felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását indítványozza.

Forrás: Magyar Nemzet

Fotó: Illusztráció (Pexels)

4 hozzászólás “Védett énekesmadarakat fogott be csepeli otthonába” bejegyzésre

 1. Mónika L. szerint:

  Miért felfüggesztett? Miért nem zárják börtönbe?

 2. László szerint:

  Tele vannak a börik. Most vakaróznak hogy kéne még építeni…

 3. Gary Ridgway szerint:

  Most engednek ki közel 1000 embercsempészt.

 4. László szerint:

  Rendőrségi busszal elvitték őket egy vasútállomásra, ott meg kiszállás és (szó szerint) viszlát… 🤣

Itt lehet hozzászólni !