Vigyázat! Hamis banki SMS-ek

Csepel.hu

A smishing (az angol, „SMS” és phishing, vagyis SMS és adathalászat szavak kombinációja) olyan csalás, amelynél a támadó SMS segítségével próbál megszerezni személyes, pénzügyi vagy biztonsági információkat.

A küldő megbízható forrásnak álcázza magát, úgy tesz, mintha egy bank, kártyakibocsátó, futárszolgálat, közműszolgáltató vagy valamilyen egyéb szolgáltató képviseletében jelentkezne. Az üzenet arra kéri a címzettet – általában sürgető módon -, hogy nyisson meg egy weboldalra vezető hivatkozást, telepítsen egy alkalmazást, vagy hívjon fel egy telefonszámot a fiókja ellenőrzés, frissítése vagy újraaktiválása érdekében. A hivatkozott hamis weboldalra mutat, a telefonszámon pedig egy csaló jelentkezik, aki az adott cég munkatársának adja ki magát. Célja olyan információk megszerzése, amelyek segítségével aztán ellophatják az áldozat pénzét.

Mi tegyen, ha hamis banki SMS-t kapott?

Ne kattintson kéretlen szöveges üzenetekben érkezett hivatkozásokra, mellékletekre vagy képekre a küldő személyazonosságának ellenőrzése nélkül! Az ellenőrzéshez keressen rá a számra az interneten (ha csalásról van szó, valószínűleg nem Ön lesz az első), vagy hasonlítsa össze a számot az érintett szervezet hivatalos telefonszámával!

Ne hagyja, hogy siettessék! Végezze el a megfelelő ellenőrzést, bármennyi időbe is kerüljön!

Ha ismerős számról érkezik SMS, az sem garancia arra, hogy megbízható. Lehetséges, hogy egy ismerőse már áldozatul esett a csalóknak, így fel tudják használni az ő telefonszámát ás adatait.

Soha ne válaszoljon olyan SMS-re, amely a PIN-kódját, az onilne banki jelszavát vagy bármilyen más biztonsági azonosító adatát kéri.

Azonnal vegye fel a kapcsolatot a bankjával, ha azt gyanítja, hogy egy smishing üzenetre válaszolt és megadta banki adatait.

Forrás: Csepel.hu

10 hozzászólás “Vigyázat! Hamis banki SMS-ek” bejegyzésre

  1. Előd Erika szerint:

    Tőlem akkor kérik, hogy írjam be az SMS-ben kapott számsort, amikor jelszóval, azonosítóval már beléptem a banki oldalamr. – Akkor ugye nem erről van szó?

  2. László szerint:

    Ez lehet bankfüggő is. Nézd meg a weboldal fejlécét pl. otpbank.hú (persze ha náluk bankolsz). Ha helyette ilyesmi összevisszaságot látsz: gls,jpater,shop/bb21132…. az már gyanús lehet. Ez kinézetre OTP oldala volt, de semmilyen gomb nem működött rajta csak ahová be kellett írnom a belépési adataim. Még csetablak is előugrott mintha otp-s ügyintézővel társalognék. Kérdezte a csaló: Elakadtam? Segíthetek? Mi a problémája? Írtam neki:56 Ft. a számlámon, így is érdekellek? Erre már nem válaszolt…

  3. Gary Ridgway szerint:

    két hét alatt rendet tettek. 👍

  4. László szerint:

    Tavaly több mint 460 milliárd forinttal nőtt a magyarok külföldi bankokban tartott betétjeinek összege – írja a Bank360,hu. A Magyar Nemzeti Bank adatai szerint a hazai háztartások a múlt év végén már 1751,5 milliárd forintot tartottak külföldi bankokban, ez azt jelenti, hogy a bankbetétjeik csaknem nyolcada külföldön volt.
    A hazai bankokból tavaly csaknem 700 milliárd forintnyi lakossági forintbetétet vettek ki, és bár jelentősen nőtt a devizabetétek állománya – csaknem 560 milliárd forinttal –, ez sem kompenzálta a csökkenést. – hazám hazám te mindenem, teljes a bizalom… 👍

  5. Gary Ridgway szerint:

    László!
    Ameddig itt semmit nem kapsz a pénzed után, addig még a párnába varrt valuta is jó döntés!

  6. László szerint:

    Ezt tanácsolták nekem egy bankban is jó pár éve mikor munkámból kifolyólag jártam őket. Prospektusok ki voltak rakva az ügyfeleknek, kérdeztem az bankost jók ezek a befektetések vagy mik ezek? Válasz: Varrd bele inkább a párnádba…👍

  7. Nagyapó szerint:

    Igen, növekszik a külföldön bankba tett pénz. Ebből futja floridai, new-yorki lakásra, nyaralóra, szicíliai esküvőre, tengeri lovagolásra!
    Ezért van csődbe a Főváros! ITT VAN A VIGYORIÉK ÁLTAL ELSIKKASZTOTT PÉNZ!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  8. László szerint:

    Ne irigykedjen már. Magának ott a csirkefarhát.

  9. robi szerint:

    Az öreg azt hitetné el a minden lócitromért hálás olvasó közönségével, hogy az adófizetők kizsebeléséből kimentett pénzek kizárólag az egyik politikai oldalhoz tartozókhoz tartoznak.
    Aki bekajálja, jó étvágyat!

    Apropó: mit szól a kerületi sportéletben történtekhez?
    Nem néz a tükörbe néha a helyi sport tárgyában írt korábbi firkálmányainak felülvizsgálata után?
    Mintha ma már nem ájulna el a közelmúltban történtektől.

  10. Gary Ridgway szerint:

    Fater!
    Ugye a NER jutott eszedbe?
    Ádám gyerek is bevásárolt.
    Öngól!

Itt lehet hozzászólni !