ZeneVarázslat Csepelen

Csepel.hu, Csepel.info

Április 20-23-a között rendezték meg a VII. ZeneVarázslat Nemzetközi Négykezes Zongoraversenyt és Zongorakurzust a Csepeli Munkásotthonban. A versenyen több mint 250 jelentkező vett részt, rajtuk kívül pedig mintegy száz felkészítőtanár is megjelent. A kísérőprogramokon és esti eseményeken vendégként további 1000-1200 látogatót fogadtak.

Magyarország mintegy hetven településéről érkeztek versenyzők, ezen kívül a Vajdaságból, Erdélyből, Kárpátaljáról, Felvidékről, Németországból jöttek fiatal muzsikusok, Kanadából és az USA-ból versenyvideókat küldtek. A növendékek hat korcsoportban versenyeztek, emellett tanár-diák, tanár-tanár és szülő-gyermek kategóriában is versenyeztek a résztvevők. A zsűri egy minősítő-rendszert alkalmazva mindenkit díjazott. Valamennyi páros arany-ezüst-bronz fokozatot kapott a teljesítményétől függően, a kimagasló versenyprogramokat pedig nívódíjjal ismerték el.

Várnagy Andrea utalt rá, hogy a zene az életünket teszi szebbé, varázslatosabbá. Jó volt tapasztalni, hogy a gyerekek mennyire drukkoltak egymásnak. „A kamaramuzsikálás népszerűsítése mellett az együtt zenélésnek közösségépítő szerepe is van. Ha a mai, elmagányosodó világban két ember együtt muzsikál, az segít erősíteni az összetartozás érzését. Ugyanezen missziót képviselve alakítottuk ki a növendék-tanár és a tanár-tanár kategóriákat is az évek során. Idén újdonságnak számított a szülő-gyermek párosítás. Büszkén mondhatjuk, hogy az eseménysorozat művészeteket és művészjelölteket összefogó kulturális programsorozattá nőtte ki magát” – mondta Várnagy Andrea.

A ZeneVarázslat Mozgalom kiemelt célja a kimagasló tehetségek elindítása a zenei pályán, valamint a négykezes műfajjal a kamarazene szépségének bemutatása. Ezt szolgálta a most megrendezett verseny, amely Magyarország egyik legkedveltebb komolyzenei eseményévé vált. A gyermekek szakmailag kiváló, Liszt- és Kossuth-díjas zsűritagok előtt mutathatták meg tehetségüket. A tengeren túli magyar közösségek évek óta kiemelt figyelemmel követik a programsorozatot, idén számukra online beküldhető versenyvideókkal biztosították a részvételt külön kategóriában. Az eseményen azok is bemutathatták produkcióikat, akik ugyan nem a zenét választják majd élethivatásul, de örömüket lelik a klasszikus zene művelésében.

Idén arra kérték a versenyzőket, hogy a négykezes darabok eljátszása mellett rajzban vagy szépirodalmi műben is fogalmazzák meg, mit rejt számukra a hangok mögötti világ. Az elkészült művekből egész hétvégén kiállítást tekinthettek meg az érdeklődők.

Forrás: Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !