Bűnmegelőzési tájékoztató: A ”nigériai” csalás

Csepel.hu

A hamis levelekben, megkeresésekben jellemzően segítséget kérnek az elkövetők: menekültek vagyonának visszaszerzéséhez, jogtalanul elvett örökség, valamilyen okból átmenetileg hozzá nem férhető összeg megszerzéséhez stb.

Közösségimédia-oldalakon, online társkereső portálokon terjed a nigériai csalás azon változata, melynél az elkövető romantikus kapcsolatot épít fel leendő áldozatával, mielőtt valamilyen megható történettel pénzt kér tőle.

A megtévesztő történetet valódinak látszó, de hamis közösségimédia-profillal és eredetinek tűnő, de szintén fiktív iratokkal igyekeznek alátámasztani. Annak érdekében, hogy a történet hihetőbb legyen, előfordulhat, hogy a csalók nemzetközi átutalást kezdeményeznek, amit aztán visszavonnak, így mutatva, hogy az összeg valójában rendelkezésre áll, csak a levélben jelzett adminisztratív nehézség áll a kifizetés útjában. A levélben kért segítség kizárólag egy bizonyos pénzösszeg átutalását jelenti. Mindezért későbbi busás jutalmat ígérnek, amit azonban a károsultak végül nem kapnak meg, de a befizetett összeget elveszítik. Az is egy bevett forma, hogy a vagyon kimenekítéséhez a címzettnek meg kell adnia a bankszámlaadatait, aminek az eredménye természetesen nem az, hogy pénzösszeg érkezik rá, ellenkezőleg: az elkövetők immár hozzáférnek a bankszámlához, így akár le is nullázhatják azt.

Mit tegyen, hogy megelőzze a bajt?

Semmilyen körülmények között ne adjon meg bizalmas információkat, banki adatokat vagy azonosítókat e-mailben érkező felkérésre!

Ne kezdeményezzen fizetést levélben kapott felszólításra!

Kéretlen levél esetén figyelje a nyelvezetet: a nigériai levelekre jellemző a pongyola megfogalmazás, a számtalan nyelvtani és stilisztikai hiba. Ám sok esetben épp ez támasztja alá a történetet: a „tört magyarság”, a megtévesztő történetben szereplő külföldi levélíró kísérlete, hogy magyarul próbáljon meg segítséget kérni. Ha ilyen levelet kap, legyen megfontolt és gyanakvó!

Ne legyen hiszékeny: ne higgyen e-mailben érkező, már-már romantikus történeteknek! Nem reális, hogy ismeretlenek a könnyű meggazdagodás lehetőségét ajánlják fel másoknak. Ha ilyen tartalmú levelet kap, gyanakodjon!

Forrás: Csepel.hu

4 hozzászólás “Bűnmegelőzési tájékoztató: A ”nigériai” csalás” bejegyzésre

  1. László szerint:

    Álablakcserés, álsírköves, áltüzifás, álkésélezős… a csepeli nigériaiak főprofilja.

  2. Betke szerint:

    Álcsatorna tisztító! Férjemet állította meg egy fehér furgon, az autó nem magyar rendszámú, de magyarul beszélő “úr” vezette. Felajánlotta, hogy kitisztítja az esőcsatornát ha szükséges lekeni az eresz alját is. Bizonygatta, hogy a környéken több helyen dolgozott a környéken (Királyerdő) pl. Csötönyi Sándornál (bokszoló volt) is. Megbeszéltük, hogy bedobja a telefonszámát és jelentkezünk, ha aktuális a dolog. Se ő, se telefonszám, szerencsére!

  3. Gary Ridgway szerint:

    Ez piti, írjátok meg, hogy mi megy a bankkártyákkal.
    Ezt csak a tipikus hülyék eszik meg.

  4. Gary Ridgway szerint:

    Megtaláltam, van felirat, fordítást oldja meg, aki nem érti. 🙂

Itt lehet hozzászólni !