Védőnői fórumot tartottak Csepelen

Csepel.hu

A Védőnői fórum témája az önkormányzati tulajdonú járóbeteg-szakellátó intézmények állami fenntartásba helyezése, így a védőnői hálózatot érintő változások.

Borbély Lénárd polgármester kiemelte, a Csepeli Védőnői Szolgálat március 15-én Csepel Szolgálatáért-díjat kapott. Külön, egyenként is gratulált a kerületben dolgozó védőnőknek. Majd kifejtette a Védőnői Szolgálat rendkívül fontos feladatot lát el.

A szolgálat munkájának köszönhetően közvetlen kapcsolat alakul ki a családokkal, ugyanakkor a szociális jelzőrendszerben betöltött szerepük is kiemelendő. Egy törvénymódosítás következtében azonban a kormány tervei szerint 2023. július 1-től a járóbeteg szakellátó intézetek elkerülnének az önkormányzattól, így a Védőnői Szolgálatot is teljes mértékben állami fenntartás alá vonnák. Az önkormányzatoknak nyilatkozniuk kell arról, hogy állami kézbe adják-e a szakrendelőiket.

A Fővárosi Közgyűlés rendelkezése értelmében a kerületek saját hatáskörben dönthetnek a szakrendelők sorsáról. Politikai oldaltól függetlenül, több budapesti önkormányzat sem támogatja a szakrendelők állami fenntartásba adását. „Csepelen határozott célunk, hogy a Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat, így Csepeli Védőnői Szolgálat is önkormányzati fenntartásában maradjon, hisz  a kerületi igényekhez mi tudjuk a legjobban alakítani Csepel egészségügyét – hangsúlyozta Borbély Lénárd. Tisztában vagyunk azzal, hogy a szakrendelő finanszírozása komoly kiadást és ráfordítást jelent az önkormányzat számára, de ez a garancia rá, hogy az ellátást az itt élők igényeihez tudjuk igazítani. Ragaszkodunk a szakrendelő és a védőnői szolgálat fenntartásához és szeretnénk, ha ez megmaradna. Egy általános rendelkezés született, a részlet szabályok még nem ismertek-tette hozzá.

Dr. Dobák András, a TIESZ főigazgatója elmondta, ha július 1-től az Országos Kórház Főigazgatósághoz kerül a Védőnői Szolgálat, akkor is az önkormányzatnak kell biztosítania a működés feltételeit, de még nem világos, hogy ez, hogyan valósulhat meg.

A Védőnői Szolgálat valószínűleg a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházhoz fog tartozni, viszont a tárgyi feltételeket továbbra is az önkormányzatoknak kell biztosítani. Lényeges, ha egy védőnői körzet megváltozik, akkor arról már nem az önkormányzat dönt. Ez nem jó hír, hisz itt helyben tudjuk leginkább, mire van szükség- hangsúlyozta.

Miért döntött az állam az átalakítások mellett? Mert nem minden önkormányzat jó gazda, vannak, akik elhanyagolják az egészségügyi rendszert. Így jött az ötlet, hogy egységesen az állam irányítása alá vonják azt- emelte ki a főigazgató.

Itt a kerületben a Védőnői Szolgálat elhelyezésén nagymértéken szeretnénk javítani. A volt szülőotthon épülete az Egészséges Budapest Program keretében megújul. Az épület felső szintjén kapnának helyet a védőnők és odaköltözne a kerület gyermekellátása is –tette hozzá Dobák András.

Az egyeztetés végén a védőnők kérdéseket tehettek fel, megoszthatták észrevételeiket. Így szóba került a Csepeli Napközis Tábor egészségügyi ellátásának biztosítása, az iskolai védőnői szolgála és a finanszírozási szerződés kérdése is.

Forrás: Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !