Legyen-e Budapesten olimpia? – harmadik rész

Hírextra.hu

Az országgyűlés mégsem vette napirendre azt a négyötödös többséget igénylő törvényjavaslatot, ami alapján pályázhatunk a 2020-as Olimpiai játékok megszervezésére. A tét több mint 11.000 milliárd forint, és az eddigi legerősebb a magyar lobbi áll a tervezet mögött.

Ingatlanok

A kiválasztott helyszínek is nagy vitát kavarnak: a tervek szerint három lehetséges forgatókönyv is lehetséges, de a legvalószínűbb ezek értelmes kombinálása. Az elsődleges prioritást a belvároson kívül Csepel, valamint a Kerepesi út – Rákóczi út környéke kapná, de nagy szerep jutna az egész városnak – sőt pár vidéki metropolisnak is. Csakhogy azt is megjegyzik, hogy „egyes 2002-ben meghatározott létesítményhelyszínek ma már nem állnak rendelkezésre” így alternatív helyszínek keresése szükséges.

Kiemelik továbbá, hogy „ahhoz, hogy egy elfogadott olimpiai pályázat esetén az olimpia sikeresen megrendezhető legyen, a szükséges fejlesztések tervezését már évekkel a pályázat beadása előtt el kell kezdeni.(…) Egy Budapesten megrendezendő olimpia előkészítésének ideje (jelentkezés, kandidálás, tervezés és kivitelezés) maximum 9 év, ami egészében kritikus időtávnak tekinthető. (…)E területek közül valamely lényeges elem biztosításának csúszása (pl.: közlekedésfejlesztés vagy övezeti átsorolás) az olimpia sikeres megvalósítását alapvetően veszélyezteti.”

Tehát legkésőbb 2011-ben el kellene kezdene megszervezni az Olimpiát, ha reálisan akarunk rá pályázni. Azonban az elmúlt építkezéseket, beruházásokat látva (4-es metró, Pécs EKF, Margit-híd) a csúszás garantált, így talán már most is késésben vagyunk. Ráadásul igencsak sok mindent kellene csinálnunk, ugyanis „jelenlegi állapotában egyetlen hazai sport- vagy egyéb funkciójú létesítmény sem alkalmas olimpiai versenyszámok megrendezésére, Budapest és az ország infrastrukturális állapota ma nem alkalmas az olimpia rendezvények fogadására” – állapítja meg a tanulmány.

Igaz, annyit megjegyez a dokumentum, hogy az olimpia tervei alkalmazkodnak Budapest középtávú városfejlesztési terveihez – és viszont – így sokat várhatóan lehet gyorsítani és spórolni a munkálatokon. Azonban azt figyelembe kell venni, hogy eme bekezdés még a kormányzati negyeddel operál, ami – mint ismeretes – csupán egy álom maradt, valahol a süllyesztőben. Szintén szerepel benne egy 5-ös metró megépítésének terve – noha az embereknek már a 4-es metró megemlítésére is az egekbe szökik a vérnyomásuk (hogy a megépítés idejéről és költségéről szót ne ejtsünk).

A dokumentum azt is kiköti, hogy a sikeres rendezéshez rendkívüli összefogás kell, mind országos, mind önkormányzati szinten. Azonban felmerül a kérdés, hogy miként lennének képesek eme állami szervek sokasága ebben az ügyben precízen együtt működni, ha bizonyos helyeken két hónap alatt háromszor szedik fel az útburkolatot különböző munkákért – noha sokkal olcsóbb, gyorsabb és hatékonyabb lenne ezeket egyszerre megoldani. A média és olimpiai falu kijelölése is problémás (eredeti terv: Lóversenytér vagy Csepel), ahol alsóhangon 16.000 sportolót és csapat tisztségviselőt, valamint 17.00 médiaképviselőt kellene elszállásolni – és ahol környezetbarát tömegközlekedésnek kell lennie.

(A BKV állományában lévő 1377 busz 69 százaléka selejtérett, öt százaléka pedig túlfuttatott. Nagy részük nem kapta meg az élettartam meghosszabbításához szükséges nagyjavításokat, valamint nem teljesíti az akadálymentesség kritériumát és a legújabb környezetvédelmi előírásokat.)

Infrastruktúra, utóhasználat

Az egyértelmű, hogy a BKV selejtezésre már rég megérett, járatait gyökeresen fel kell újítani. Mivel erre egyébként is sort kell keríteni, és erre a budapesti lakosság sem sajnálná a pénzt, így eme lépés a projekt támogatandó része közé sorolható. Ám vannak olyan ajánlások is, amik jelenleg a „vállalhatatlan” kategóriát súrolják – ilyen a már fent említett 5-ös metró terve. Azonban nem csak új, környezetbarát járművekre van szükségünk: a tervezet szerint kb. 300 km autópályával, közel 400 km egyéb gyorsforgalmi úttal, 25 km metróval, illetve gyorsvasúttal, 61 km városi főúttal, 3 új közúti híd építésévek, továbbá mintegy 1350 km vasútvonal rekonstrukciójával kell hozzájárulnunk infrastruktúránk fejlettségéhez, különben búcsút mondhatunk az olimpiának.

Tervben van az Északi- és déli Duna-hidakkal megépítésre kerülő a Körvasúti körút, amely feltárja az átmeneti zóna rozsdaövezetét, a Ferihegyi repülőtér és a város közötti kötöttpályás kapcsolat kiépítése, és a hajózás fejlesztése. Azonban gondot okozhat a légszennyezettség is: elvégre Olimpia nélkül is többször volt az elmúlt években szmogriadó, most pedig napi 100-300 ezer turistát, mintegy 40.000 szakmai vendéget (sportolók, média-munkatársak, üzleti támogatók), és meghatározatlan számú magyar érdeklődőt várnak – akiknek a közlekedése füstöl rendesen.

A Levegő Munkacsoport szerint, ha a fővárosnak sikerül is a közlekedésnek a tervezett 65 százalékát kötött pályára kényszeríteni az is kevés, ugyanis “a jelenlegi légszennyezettség is meghaladja a határértékeket – így csak akkor lehetne megvalósítani az olimpiát, ha annak forgalma 100%-ban közösségi közlekedéssel történik. Ezen felül a jelenlegi autóközlekedés jelentős részét is át kell terelni. Ugyanakkor az olimpiával egyelőre korainak tartjuk foglalkozni. Majd akkor mondunk véleményt, ha elkészült róla a környezeti hatásvizsgálat.”

Természetesen szó esik még a víz- és energiaellátásról, a szennyvíztisztításról, a táv- és hírközlési megoldásokról, valamint ezek fejlesztéséről – ám ezek volumene és összegkerete eltörpül a többi mellett. Egyenlőre sokkal lényegesebb az, hogy Budapest mennyiben tudná hasznosítani az olimpiai beruházásokat? A dokumentum kifejezetten kedvezőnek ítéli az utóhasznosítás arányát, aminek az alapja, hogy az olimpiához kapcsolódó infrastrukturális, közlekedési és turisztikai beruházásokból – tehát az összeg nagy részéből – a város még évtizedekig profitálni fog. De azt is megjegyzik, hogy az olimpiai sportlétesítmények nagy része a város sűrűn lakott és jól megközelíthető területeinek környezetében valósul meg így az, hogy sport is lesz-e benne, csak az elkövetkező kormányok sportpolitikáján múlik.

hirextra.hu

35 hozzászólás “Legyen-e Budapesten olimpia? – harmadik rész” bejegyzésre

  1. kispajtás szerint:

    A cikkben itt van a kutya elásva:
    “A tét több mint 11.000 milliárd forint, és az eddigi legerősebb a magyar lobbi áll a tervezet mögött.” Máshol ezt úgy hívják – MAFFIA!!! A korrupt pénzvilág ügyködik a dolgon és nem nyugszanak.
    Egészségügy – oktatás – kultúra – kölekedés, igen, ezek a fontos dolgok!
    De tömni a szélhámos, korrupt banda zsebét pályázati milliárdokkal???
    Ébresztő, emberek, ez itt Magyarország, ahol nincs Eiffel-torony, Tower-Bridge és Alcatraz sem, sajnos.
    Ki kell innen pucolni az élőskodőket és felvirágoztatni kis hazánkat, Magyarországot! A mai szentmisén én biztosan ezért fogok imádkozni! Ámen

  2. codec szerint:

    Az egyéni érdeket újra és újra közérdekként próbálják beállítani.
    Minél jobban szuggerálják az önállóan gondolkodni képteleneket (a saját érdeküket fel nem ismerőket), annál több hívet szereznek az ország következő gazdasági kifosztásának.
    Az visszatérő szlogen: az olimpiához szükséges beruházásokat úgy is meg kéne csinálni!
    Igen, de nem erőltetve, nem határidőhöz kötve, hogy belerokkanjanak milliók!
    Hamis összefogásra buzdítanak azok, akik személyes felelősséget saját vagyonukkal egy forint erejéig sem vállalnak.

  3. tökös-mákos szerint:

    codec, igazad van, a város feljődéséhez szükséges beruházásokat meg kell csinálni. De ezt megfejelni egy olimpiára kiírt többmilliárdos pályázattal? Idióta, aki beveszi ezt a mesét!
    Kormányzati negyed, jó példa.
    Az elvtársak meg jó pénzért szabadulnának a Tocsik-ügyből ismert, óccsó pénzért, fillérekért felvásárolt kárpótlási jegyért kiprivatizált, korábban állami – és önkormányzati ingatlanoktól. Csepeli elvtársaink élen jártak ebben!!!
    Tocsik Mária nem Tóth Mihály egészségi állapota miatt járt a polgármesteri hivatalban. Fel kell göngyölíteni a csepeli maffiát, a volt tanácselnök érdek és kapcsolatrendszerével, köztörvényes bűneivel együtt!
    Fényes nappal kiraboltak minket, kirabolták az országot!

  4. tökös-mákos szerint:

    A telekpanamáról:
    “Az Észak-Csepel Ingatlanfejlesztési Rt.-ben (ÉCS) igazgatósági tag volt Podolák György csepeli képviselő, Kóka János gazdasági miniszter, elnöke pedig Baráth Etele tárca nélküli miniszter. A cég a terület felparcellázása, eladása után remélt haszon 30 százalékát kapta volna meg, de az ÉCS 2004-ben megszűnt, mivel a több száz milliárdos projekt csak egy 2001-es tervpályázatig jutott el, Podolák elmondása szerint “nem tudták kivárni, míg rendeződnek a dolgok a területrendezés körül”

    Ez csak a történet közepe. Érdemes végigkísérni, mit ügyködött össze Baráth Etele az Expo-tervtől a szennyvíztisztítón át az olimpia ötletéig.
    Tehette Oroszhoz fűződő közvetlen viszonya okán is. Baráth nem is oly barátságos Csepelhez, mint ahogy Orosz sem. Van mit felgöngyölíteni!!!

  5. Gordon szerint:

    Viszont van egy majdnem Eiffel-torony (322 m) méretű adótornyunk Lakihegyen (314 m). 🙂

  6. tökös-mákos szerint:

    Cseszheted a tornyodat!
    Gratulálok érdemi hozzászólásodhoz, kedves Gordon!

  7. Gordon szerint:

    Ne dühítsen fel hogy te a 10:19-esben leírtakról nem tudtál. Ma is tanultál valamit. 🙂

  8. tökös-mákos szerint:

    A Kossuth adó tornyáról van szó, te oktondi Gordon – nekem fejből, neked a guggliból. Onnan élsz, látja mindenki.
    Befejeztem, csak a fenti témával kapcsolatban vagyok hajlandó veled szóba állni.

  9. csepeli szerint:

    Orbán “ne mi nyerjük a legtöbbet” Viktortól persze biztosan teljesen idegen a korrupció.

  10. Manitu szerint:

    csepeli, nem értem miért Orbánnal foglalkoztok, amikor itt van nektek Gulyás és Deme, nem is beszélve a olyan “nagyjaitokról”, mint Podolák, Avarkeszi és Szenteczky.

    Tényleg, Podolák volt már vallomást tenni a gyilkossági ügyben?

  11. tökös-mákos szerint:

    Na, megjött a csepeli “döglégy”

  12. kispajtás szerint:

    csepeli:
    Ide teszem neked, hogy ne kelljen fölmásznod az egereddel: “Podolák elmondása szerint “nem tudták kivárni, míg rendeződnek a dolgok a területrendezés körül”
    A hülye is tudja, mi nem rendeződött. Mi köze a csepeli telekpanamának Orbánhoz???

  13. Gordon szerint:

    Nem volt, mert ha elmondaná az igazat a gyilkosságról és saját szerepéről valószínűleg ottfognák.

  14. Gordon szerint:

    tökös-mákos azt sem tudja, hogy a Lakihegyi adótorony 25 éve ipari műemlék. Jó ideje nincs már köze a Kossuth Rádióhoz. Ő a Solti adótoronyról beszél, csak nem tudja. 🙂

    A Lakihegyi adótornyot egyébként pár éve újra üzembe helyezték, és ma is használják.

    Szegény ezt benézte. 🙂

  15. csepeli szerint:

    Te nézted be, Gordon. Ez a cikk nem a lakihegyi adótoronyról szól. Akkor miért hadoválsz erről már a harmadik hozzászóláson keresztül?

  16. tökös-mákos szerint:

    Gordon:
    Tökönrúgtak és ráestél a gugglira már megint? Egyébként a nagytorony volt a Kossuth adó, a kisebb a Petőfi – ezt is fejből neked.
    Te sajnálnivaló szerencsétlen, itt most az “olimpia” a téma.

  17. kispajtás szerint:

    Gordon:
    Ha nincs mondanivalód, mindig off-olsz valami baromsággal. Igazad van, így kell rombolni, ha valakiknek valamiről véleményük van, mégha nem is egyező.

  18. Gordon szerint:

    kispajtás írta:

    “Ébresztő, emberek, ez itt Magyarország, ahol nincs Eiffel-torony, Tower-Bridge és Alcatraz sem, sajnos.”

    Gordon írta erre viccesen:

    “Viszont van egy majdnem Eiffel-torony (322 m) méretű adótornyunk Lakihegyen (314 m).”

    Erre tökös-mákos jött az idegeskedő okoskodásával:

    “Cseszheted a tornyodat!
    Gratulálok érdemi hozzászólásodhoz, kedves Gordon!”

    Erre írta Gordon:

    “Ne dühítsen fel hogy te a 10:19-esben leírtakról nem tudtál. Ma is tanultál valamit.”

    Erre tökös-műkos az alábbi marhaságot írta:

    “A Kossuth adó tornyáról van szó, te oktondi Gordon – nekem fejből, neked a guggliból.”

    Gordon viszont szereti felnyitni az ostobaságokat firkálók figyelmét hibáikra, íme:

    “tökös-mákos azt sem tudja, hogy a Lakihegyi adótorony 25 éve ipari műemlék. Jó ideje nincs már köze a Kossuth Rádióhoz. Ő a Solti adótoronyról beszél, csak nem tudja.

    A Lakihegyi adótornyot egyébként pár éve újra üzembe helyezték, és ma is használják.

    Szegény ezt benézte.”

    Erre most csepeli azt írja, hogy Gordon “nézte be”, holott korábban tökös-mákos pont őt nevezte döglégynek. Érdekes. 🙂

  19. donquijote szerint:

    látom jól elvagytok 🙂

  20. kispajtás szerint:

    Gordon:
    “korrekt módon ” nem fejezted be az idézéseket. Csak a végét hagytad le.
    De sebaj, még mindíg az olimpiával kapcsolatos posztnál vagyunk. Vágod?

  21. Gordon szerint:

    Ezt tökös-mákossal beszéld meg, ő talált meg engem a butaságaival.

  22. kispajtás szerint:

    Rendben, de te toltad félre a témát, kicsit sem off-oltál már megint, ugye?

  23. tökös-mákos szerint:

    Gordon kedvéért majd felveszik az olimpiai számok közé a szobabiciklizést. Kap rá egy gps-t is, hogy nehogy eltévedjen. 🙂
    Bár a tornyok között már tud különbséget tenni. Abszolút fejlődőképes.

  24. Gordon szerint:

    Az admin majd szól ha túlléptem a határt. Szerintem ennél sokkal durvábban is offolnak emberek. Az viszont tény, hogy a vita témájában az offolás ellenére is győzelmet arattam, mert tökös-mákos több hibát is elkövetett az érvelése során.

    tökös-mákos és Gordon vitáinak száma: 1
    Gordon győzelmével záródott viták száma: 1
    tökös-mákos győzelmével záródott viták száma: 0

    Innen folytatjuk.

  25. Gordon szerint:

    kispajtás. Akkor leszel hiteles, ha most tökös-mákosnak is szólsz, hogy ne offoljon.

  26. csepeli szerint:

    Gordon előszeretettel beszél egyes szám harmadik személyben saját magáról. Ez melyik pszichiátriai kórképnek is tünete?

  27. Gordon szerint:

    csepeli. Éz a cikk nem Gordonról szól.

    Lásd:

    csepeli :
    “Te nézted be, Gordon. Ez a cikk nem a lakihegyi adótoronyról szól. Akkor miért hadoválsz erről már a harmadik hozzászóláson keresztül?”

    Kettős a mérce? Mi az hogy! Nagyonis! 🙂

  28. Gordon szerint:

    kispajtás. Akkor leszel hiteles, ha tökös-mákos után csepelinek is szólsz, hogy ne offoljon. Vágod?

  29. kispajtás szerint:

    tökös-mákos:
    Gordon szerint vesztettél. Légyszi, ne off-olj, mert Gordon sokkot kap tőle!
    csepeli: off-oltál? pszichiátria? stb.? ejnye-bejnye, szégyelld magad!

    Gyerünk tovább az olimpiára, folytassuk codec-től:
    “Az egyéni érdeket újra és újra közérdekként próbálják beállítani……
    …..Hamis összefogásra buzdítanak azok, akik személyes felelősséget saját vagyonukkal egy forint erejéig sem vállalnak.”

  30. Gordon szerint:

    csepeli:
    2010. február 28. 12:43-kor

    Te nézted be, Gordon. Ez a cikk nem a lakihegyi adótoronyról szól. Akkor miért hadoválsz erről már a harmadik hozzászóláson keresztül?

    Egy másik bejegyzésnél már mást mond:

    csepeli:
    2010. február 28. 14:55-kor

    Gordon: ez a bejegyzés nem arról szól, hogy szerinted melyik bejegyzés miről szól.

    Ezek szerint csak ez a bejegyzés szól arról, hogy csepeli szerint melyik bejegyzés miről szól.

  31. lolka szerint:

    Nagyon kipihent vagy Gordon:, de nem baj, mert kell néha egy kis agytorna, főleg így vasárnap ebéd után…

  32. kispajtás szerint:

    Gordon:
    Már meg ne haragudj, de csepelinek igaza van abban, hogy amit műveltél itt az utóbbi pár órában, az valamiféle pszichiátriai kórtünet. Nem vagyok specialista ebben a témában, én simán kóros exhibicionizmusnak diagnosztizálnám.
    Arról nem is beszélve, hogy szétcseszted a topicot, aminek az elejét, ha újraolvasom – újraolvasod,azért nem súlytalan ügyről van szó.
    De te offoltad, ami – nem csak úri körökben – annyit jelent, mintha modortalanul más szavába, mondandójába vágtál volna bele. Meg is tetted, igaz írásban.

  33. Gordon szerint:

    És már mindenki Gordonról beszél. Muhahaha… 🙂

  34. tökös-mákos szerint:

    Te tényleg beteg vagy! Aggódom érted, van a közeledben valaki, aki szükség esetén tud orvost hívni? A laptopodat is vedd magadhoz, nehogy az info.függőség elvonási tüneteitől rosszabbra forduljon az állapotod.
    A mentősöknek meg mesélhetsz a toronymániádról, csak hogy tudják, hova vigyenek kezelésre. 🙂

  35. nagyapó szerint:

    Hölgyeim/Uraim.!
    A lakihegyi adótorony – nem csepeli – 300m, a kitolható, hangoló oszloppal válik a szükséges magasságúvá. Építésekor még nem volt Kossuth rádió.
    De mi a fene köze van Lakihegynek az olimpiához?
    Ez az egész egy elterelő hadművelet, vagy lenyúlási kísérlet!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

Itt lehet hozzászólni !