Száz éve halt meg Weiss Manfréd gyáriparos

Csepel.hu

Száz évvel ezelőtt, 1922. december 25-én halt meg Weiss Manfréd gyáriparos, akinek a tevékenysége nagyban Csepelhez kötődik. Halálának évfordulója alkalmából tartott előadást Zéman István, a Csepeli Helytörténeti és Városszépítő Egyesület tagja a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Sétáló utcai könyvtárában még ősszel.

Weiss Manfrédot a Salgótarjáni utcai zsidó temetőben helyezték örök nyugalomra.

Az előadáson elhangzott, hogy Weiss Manfréd hétköznapi szokásairól keveset lehet tudni, és az újságírókat sem engedte a közelébe. Egy alkalommal Bródy Sándor író egy teljes napot töltött vele, hogy riportban számoljon be az életéről, de végül nem született meg az írás. Bródy csak röviden emlékezett meg róla, hogy „arisztokratikus, egyben puritán ember” volt. Mindössze három öltönye volt, amiket a halála után a ruhásszekrényében megtaláltak. Főpolgármesteri engedéllyel, a szokásoktól eltérően az Andrássy úti villájában ravatalozták fel Weiss Manfréd holttestét. Innen indult el a gyászmenet a Salgótarjáni úti zsidó temetőbe, ahol izraelita szertartás szerint búcsúztak el tőle.

A sírboltban négyen nyugszanak: Weiss Manfrédon kívül a felesége, Weiss Manfrédné Wahl Alice és feleségének szülei, Wahl Albert és Wahl Albertné. Wahl Albert a magyar vasút fejlesztése terén szerzett érdemeket és részt vett a mai Nyugati pályaudvar megépítésében. A síremlék elkészítésének ideje nem ismert. Korábban elhanyagolt állapotban volt, de később rendbe tették. Ebben a Csepeli Helytörténeti és Városszépítő Egyesület is részt vett. A Fiumei úti sírkert sarkán található zsidó temetőt 2002-ben nyilvánították műemlékké, 2016 óta pedig a Nemzeti Örökség Intézete kezeli.
Weiss Manfréd vagyonát a gyerekei örökölték. Ezt a vagyont 1944-ben a németek kényszeregyezmény alapján megszerezték. A világháború után a Weiss Manfréd Gyárat államosították, a gyáriparos leszármazottai pedig külföldre távoztak.

Forrás: Csepel.hu

31 hozzászólás “Száz éve halt meg Weiss Manfréd gyáriparos” bejegyzésre

  1. László szerint:

    Találtak egy naplót, egy fiatal gyerek írta aki dolgozott a csepeli gyárban, valamelyik üzemben. A srácnak wc-re kellett mennie, levonták a béréből.

  2. kormánypárti szerint:

    Abban az időben nem létezett vízöblítéses vécé az épületekben, a vizet a Dunából vették és a szennyvízelvezetés sem volt megoldva. Nem tartozott minden műhelyhez árnyékszék, akár több száz méter távolságot kellett megtenni a toalettig. Szóval simán elmehetett negyedóra is a vécézéssel.

  3. Horváth János szerint:

    kormánypárti!
    És? Ki kellett volna izzadni?

  4. kormánypárti szerint:

    Aki egy nap négyszer ment ki vécézni, az egy órával kevesebbet dolgozott. Muszáj volt mérni az időt, mert akkoriban is olyanok voltak a melósok, hogy minden lehetőséget megragadtak a munkaidő csökkentésére. Te sietnél visszajönni a vécéről és folytatni a munkádat, ha fizetik az eltelt időt? Vagy mondjuk inkább még rágyújtanál egy cigire és a főnöknek azt hazudnád, hogy sor volt a budi előtt?

  5. László szerint:

    Arra értették azt a bérlevonást hogy vérbeli kapitalista volt, így jellemezték. Van bent víztorony és szerintem volt 100évvel ezelőtt is.

  6. Gary Ridgway szerint:

    Kormányos! Tehát aszondod, hogy balkáni cigányok voltunk már akkor is? 🤣👍

  7. kormánypárti szerint:

    1898–99-ben épült a víztorony. Korábban a Dunából vették a vizet. Mikor íródott a naplóbejegyzés? Ferenc József bárói címet adott WM-nak és megkapta a vaskoronarendet, mert jó ember volt.

  8. László szerint:

    1920-as évek. Tévében ment, ha jól emlékszem Mesélő cégtáblák c. sorozat. Retro M3 csatornán is mennek a különböző részek.

  9. Gary Ridgway szerint:

    Sikerült már egy appot írniuk, hogy EV-n is nézhető legyen? 🤣👍
    Én már feladtam…

  10. László szerint:

    Régóta van már jól működő app. Visszajátszható műsorok: Kisváros, Tenkes kapitánya ultra hd-ban, Abigél ultra hd, Beszterce ostroma, Frici a vállakozó szellem részei, Telepódium, 12 hónap az erdőn.. 🤣

  11. kormánypárti szerint:

    “A csepeli báró több száz lakást építtetett, a munkások gyerekei számára óvodát létesített, kaszinót hozott létre, számos jótékonysági egyletet támogatott anyagilag. Szakembereit megbecsülte és az átlagnál magasabb bérezéssel illette. Igaz, az elvárt követelmény is magasabb volt az átlagnál. Csepel szociális intézményei kiépültek, tanoda létesült.”
    https://wm-iskola.hu/iskola/weisstortenet

  12. Ibolya szerint:

    Kedves Kormánypárti!

    Ez mind igaz és szép,csakhogy a háború közbeszólt.
    Rokonaim,keresztanyám,stb… dolgoztak ott,az 50-es évek végétől Rákosi öccse lett a vezérigazgató…./ el lehet képzelni /.
    Ám később,a híres szerszámgép gyártás meghozta újra a már Csepel Vas-és Fémművek jó hírnevét,sőt,ide csatlakozott a kerékpár gyártás is!!!
    Arról meg nem is beszélve,hogy 1970-től a termelés java már nyugati export volt!!!!
    A világ minden tájékán ismerték a Csepel kerékpárokat…pl.,de a többi gépet is.
    Ha élne még W.Manfréd,rosszul lenne,amit most látna a gyára területén……

  13. Armageddon szerint:

    Remélem kormanyparti, hogy maga nyugdijas vagy nem a munkaidejeben irogat ide.

  14. Gary Ridgway szerint:

    Fizetett Kreml propagandista. 🤣

  15. Horváth János szerint:

    kormánypárti!
    Több száz lakást? Hol? Néhány tucatot talán, azt is a tisztviselőknek. Akiket “megbecsült”, azok az előmunkások voltak, akik egyben a hajcsár szerepét is betöltötték. Erről nagyapó tudna mesélni. Semmivel sem tett többet, mint ami az érdekében állt. Tudod, ott ahol az ember meg van becsülve, ott nem kell mögé hajcsár.

  16. kormánypárti szerint:

    Ez nem igaz, WM filantróp milliomos volt. Más helyekről jöttek át hozzá dolgozni, mert megbecsülte a dolgozókat. Az átlagnál jobban megfizette a munkásait és akkor is fizetett, amikor nem tudott munkát adni. Kaszinót, könyvtárat, népkonyhát hozott létre. Támogatta az oktatást (írás-olvasás tanulást), a Ludovika Akadémia tisztképzését, a Vöröskeresztet segítette, anyaotthont hozott létre a hadba vonultak és menekültek állapotos feleségeinek, meleg ruhákat osztott gyerekeknek, pénzt adott a földrengés áldozatainak. Egy csomó olyan tettet hajtott végre, ami jóindulatból ered.

  17. Horváth János szerint:

    kormánypárti!
    Tudod vagyunk még páran, akiknek a szülei, nagyszülei ott dolgoztak, és első kézből ismerik a valóságot.Te azért nyugodtan higgy benne!

  18. kormánypárti szerint:

    Tény, hogy Csepel azelőtt egy porfészek volt, majd a beruházást követően egyre inkább a nemzetgazdaság motorjává vált. Különösen miután az akkori dualista állam gyakorlatilag stratégiai partnerének tekintette az üzemet. Rengeteg mezőgazdaságban dolgozó vidéki kisember álma volt, hogy ide jöhessen dolgozni, karriert építeni. A Weiss-testvérek áttételesen az egész országot építették és sokaknak reményt adtak a boldogulásra, egy jobb életre. A századfordulón volt a legjobb a pesti élet, minden épült-szépült, világszínvonalú volt az építészet, nem véletlen, hogy számtalan művészember vágyik vissza abba a dicsőséges korszakba. A kiegyezést követően a gazdaság erőteljesen felfelé ívelt, a Monarchia vezető szerepet töltött be Európában. Ekkor született meg metropolisként a fővárosunk. WM jócskán kivette a részét az ország felvirágoztatásából és kemény munkájával megteremtette a mai modern Csepel alapjait.

  19. László szerint:

    Belvárosban volt valami lőszergyár meg nagy robbanás. A tűzeset után nézni kellett valami helyet, Csepelre jó lesz, tudja mint az akkugyárak..🤣

  20. PáLoS TREND szerint:

    Csepeli Hozso & Pálos Trend: Farizeus bál 2023.
    http://web.t-online.hu/apuska/media/5/04__Farizeus_bal_mix.mp3

  21. Armageddon szerint:

    Felteertes ne essek. Én csak az illemhely hasznalatarol írtam.
    Amugy kormanyparti legutobbi irasaban a lenyeg, hogy akkor telepult be a sok idegenszivu budapestre, akik ma is kopdosik, pedig szabad az ut visszafele is.

  22. Nagyapó szerint:

    Dicsőség és hála Weiss Manfrédnak. hogy miután lőszergyáruk a Frantstattban felrobbant, elmentek Soroksárra, de ott a sváboknak nem kellett a lőszergyár, ezután jöttek Csepelre, ahol fogadták őket.Kiépült a WM Művek, a Monarchia legnagyobb lőszergyára. A Nagy Háborúban WM megháromszorozta vagyonát. Közben Csepel is rohamosan fejlődött. Épültek a munkáslakások – a skanzen még látható a volt Szabó telepen – a régi parasztházakban elől kocsma lett, az istállókból, ólakból munkáslakások. Weiss alapított kórházat, ja nem Csepelen, hanem a Szabolcs utcában a zsidó kórházat. Palotát építtetett magának, ja nem Csepelen, hanem az Andrássy úton. Épült a városközpont, szép emeletes házakkal, ja nem az Soroksáron, meg Budafokon Weiss nélkül.
    Sót utózengésként megkaptuk a Liberátorok szőnyegbombázását is. Így érthető, hogy a csepeliek hálás szívvel, sábeszdekliben hódoltak a nagy elődnek.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  23. László szerint:

    Sábeszdeklis Nagyapó! Véget ért a luxusnyugdíjas-luxuswellnesz? Már kezdtük hiányolni. Kipa az, nem dekli… 🤣

  24. László szerint:

    Amúgy Nagyapó szépen kimondta az igazságot: a 2. vh. végéig nem voltak lerakva a mai modern Csepel alapjai. Ebből következően valójában a kommunisták tették naggyá Csepelt.

  25. László szerint:

    A fentit nem én írtam. De ha már kommunistázik, utánuk milyen fejlődés volt Csepelen? Kalózos játszótér? Postabezárás? 🤣

  26. Nagyapó szerint:

    “Álmomban két macska voltam és játszottam egymással.”

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  27. Gary Ridgway szerint:

    Én azt hittem mást álmodtál és feltámadtál! 🙂

  28. László szerint:

    Álmodjon, de nem támadjon mármint fel. 🤣

  29. Nagyapó szerint:

    Azért a moslékkoalíciónak is illene ismerni Karinthyt!🤣 🤣 🤣

    Ceterum censeo…A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  30. Gary Ridgway szerint:

    Feltámadt! 😎

Itt lehet hozzászólni !