Rendkívüli testületi ülés: nehéz év vár az önkormányzatra

Csepel.hu

A november 30-án tartott rendkívüli testületi ülésen két olyan kérdésben hozott ismét elutasító döntést a testület, amelynek elfogadása a város működése szempontjából létfontosságú lenne.

Az ülésén két olyan napirendi pontot tárgyalt a testület, amelyet korábban elutasítottak. Elsőként a Csepeli Városgazda Nonprofit Zrt-ből kiváló és a feladatai jelentős részét átvevő új cég, a Csepeli Ingatlanhasznosítási Nonprofit Kft. feladatellátási szerződéséről tárgyaltak.

Szeptemberben a képviselők 11 igen, 2 nem és 2 tartózkodás mellett már döntöttek a Városgazda Zrt. szétválásáról és az új Kft. létrehozásáról. Dr. Vincze Anikó jegyző felhívta a képviselők figyelmét, hogy a Városgazda Zrt. vagyoni eszközei és a humán erőforrás az új céghez kerül, viszont ha a képviselők nem támogatják a feladatellátási szerződést, akkor a lakás- és helyiséggazdálkodással kapcsolatos közfeladatok a Városgazda Zrt-nél maradnak. Borbély Lénárd polgármester is kiemelte, hogy ha a testület nem hagyja jóvá a feladatellátási szerződést, úgy az új cég nem tudja ellátni a városfenntartási- és üzemeltetési feladatait. Szintén emlékeztetett arra is, hogy a szeptemberi testületi ülésen ellenzéki képviselők is támogatták a Zrt. kettéválását. Például csak így lehet biztosítani, hogy a cég a jövőben is foglalkoztassa a megváltozott munkaképességű alkalmazottait. Ábel Attila alpolgármester megjegyezte, amikor szeptemberben a testület döntött a Városgazda Zrt. szétválásáról, a képviselők annak is tudatában voltak, hogy százmilliós vesztesége keletkezik a városnak, ha nemmel szavaznak.

A testület azonban 7 igen, 9 nem és 2 tartózkodás mellett nem fogadta el a javaslatot. A városüzemeltetési feladatok fenntartásának biztosítására Borbély Lénárd polgármester, Morovik Attila és Ábel Attila alpolgármesterek, valamint Szuhai Erika képviselő asszony szavaztak. Ugyanígy támogatta a javaslatot Pákozdi József civil alpolgármester, Tóth Sándor LMP-s és Kovács Dávid Attila független képviselők. A zavartalan működtetés fenntartását célzó javaslatot nem támogatták a Fideszből Bercsik Károly, Balogh Ernő, Czibulyáné Szonday Szilvia, Makray Barbara, Zupkó János, az MSZP-ből Takács Krisztián, Losonci Róbert és Csaba Péter Alajos, valamint a DK politikusai, Horváth Gyula és Várkonyi András.

Ezt követően a helyi adókról szóló rendelet módosítását tárgyalták, amelyet a városatyák a múlt heti testületi ülésen nem támogattak. A javaslat szerint az építmény- és telekadó mértéke 2023. január elsejétől 11,2%-kal változna, ami nem éri el az inflációs emelkedést. Borbély Lénárd arra kérte a képviselőket, támogassák a javaslatot. Mint kifejtette, az önkormányzat működéséhez az állami normatív finanszírozáson felül szükség van saját bevételekre is. Az energiaválság miatt 2 milliárd forinttal megnőttek az önkormányzat rezsiköltségei, amely az inflációval együtt azt eredményezi, hogy most az alapfeladatok ellátása is nehézséget okoz. Rámutatott, az előző testületi ülésen is olyan döntések születtek – csepeli posták megmentése, csepeli pótlék az óvodapedagógusnak – amelyek forrást igényelnek. Kifejtette, 2006-ban a szocialista vezetésű kerület 50%-kal emelte az adókat, és a csepeli Fidesz már akkor azon az állásponton volt, hogy adót kizárólag kiszámítható módon lehet változtatni.

– 2010-től a testület minden évben az inflációs mértékkel korrigálta az adót, kivéve 2021-ben és 2022-ben, amikor egy törvényi tiltás értelmében nem lehetett az adón változtatni. Ha jövőre az inflációs mértékkel történne az adókorrekció, akkor 19%-os lenne annak mértéke – tette hozzá a polgármester. Megjegyezte, mivel nem akarnak ekkora terhet róni a csepeli vállalkozásokra, ezért csak 11,2% a korrekció mértéke.
Bercsik Károly jelezte, mivel a Fidesz az adócsökkentés pártja, ezért nem szavazza meg az adóemelést. Ábel Attila és Pákozdi József alpolgármesterek is emlékeztették a képviselőt, hogy az elmúlt években a testület fideszes és ellenzéki képviselői – így Bercsik Károly is – megszavazták az inflációs korrekciót. Az is elhangzott, hogy idén – eddig – Budapest 18 kormánypárti és ellenzéki vezetésű kerületében született meg a hasonló döntés, van olyan kerület, ahol ez előkészítés alatt van, és olyan is, ahonnan nem kaptak választ.
Hiába volt azonban minden érv: a testület végül 6 igen, 9 nem, 3 tartózkodás ellenében elutasította a rendelet-módosítást, és ezzel 300 millió forintos adókiesést okozott az önkormányzatnak, amivel a csepeli önkormányzatnál tovább súlyosbodik a háborús infláció és az energiaár-emelkedések miatt amúgy is kritikus helyzet.

Forrás: Csepel.hu

9 hozzászólás “Rendkívüli testületi ülés: nehéz év vár az önkormányzatra” bejegyzésre

  1. középvonal szerint:

    Úgy gondolom, hogy az önkormányzati képviselők egy-egy területen munkálkodnak, és azon kellene dolgozniuk, hogy az a rész megfelelően fejlődjön,gazdagodjon. Ehhez viszont összefogásra párbeszédekre volna szükség, mert az értük/velük dolgozó vezető (polgármester) csak így tud hatékonyan működni a kerület érdekében. Azt látom azonban, hogy több képviselő abban véli az ellenzékiséget, hogy mindenféle javaslattal (jó/rossz) szembe megy.

    Az lenne előrevivő, ha a pozitív ötleteket támogatnák (esetleg megoldásokat is keresnének a problémákra) bármilyen pártiak, mert a kerület csak így tud fejlődni. Az ehhez szükséges lépéseket -Csepel érdekét szem előtt tartva- csak racionálisan lehet a további fejlődés felé vinni.

    Én az utóbbi években nagyon sok pozitív változást látok Csepelen. Természetesen még sok tennivalót is. Ebben a fejlődésben szerintem nagy szerepe van Borbély Lénárdnak. Jó, emberséges polgármester.

  2. kormánypárti szerint:

    Ismertetni kellene azokat az érveket, amelyek alapján az egyes képviselők döntést hoztak (akik nem tartózkodtak), mert a választók ezek alapján képesek ítélkezni.

  3. PáLoS TReND szerint:

    A FELCSÚTI ROTHSCHILD CSICSKA MIATT MAGYARMATRA PLÁNE!!!
    ROTHSCHILD dancing = FARIZEUS BÁL – PáLoS TReND (HoZSo – MeGaMiX)

  4. csakúgy szerint:

    Németh Szilárd feloszlatta a csepeli Fideszt.

    Kíváncsi vagyok a folytatásra!

  5. Etanolos Ferenc szerint:

    Az egyik oldal a kerület működését akarja fenntartani, a másik meg nem akar újabb terheket a helyi vállalkozásokra rakni.

  6. középvonal szerint:

    További ismeretek nyomán, még az alábbi gondolatok merültek fel.

    Az úgynevezett baloldali ellenzéknek nem a közérdeket kellett volna támogatni? Vajon valójában mit/kit képviselnek?

    Lehet,hogy a csepeli lakosságért korrektül a polgármester (Borbély Lénárd) és az őt támogató képviselők munkálkodnak?

    (Gondoljuk ezeket át!!!!!!)

  7. pl szerint:

    Középvonal
    –mi a közérdek? Amit a Fidesz közérdeknek, “nemzetgazdasági érdeknek, “azemberek” érdeke stb. nyilvánít? Meg kéne barátkozni azzal, és vissza kellene utasítani, h mi nem a közjót akarnánk. Ez a szöveg csak a kussoltatásunkra van kitalálva a birkáknak!
    –Lehet… De inkább a Fideszét! A Polgármester már legelőszőr is a Beszélő Krumplival kötött mutyival került hatalomba, és azt is tudomásul kell venni, h ez idáig mutyik tartották többségben a közgyűlésben, csak már feledésbe merült a nemtelen 2019…(!)
    A világot egyszerűnek látod.

  8. Gary Ridgway szerint:

    Értem nem tett semmit a “Tanács”, nincs is ezzel baj…
    A szűk környezetemben sem tett semmit, leszarom ezt is…
    Innentől meg tőlem azt csinál, úgy, ahogy akarja!
    Megoldják, ügyesek ők, azt mondják.

Itt lehet hozzászólni !