80 éves a Csepeli Fasang Árpád Zeneiskola

Csepel.hu

A zenekedvelők jubileumi koncertekkel ünnepelhették a Fasang Árpád Zeneiskola fennállásának 80 éves évfordulóját november 23-25. között. „A zene ünnepe Csepelen” hagyományos rendezvénysorozat jegyében zenekari és kamarazenei koncertet, növendékhangversenyt és művésztanári koncertet adtak a növendékek és pedagógusok.

A záró rendezvényen részt vett Borbély Lénárd polgármester és Tóth János tankerületi igazgató. A polgármester e jeles jubileum alkalmával díszoklevelet adott át Dr. Szentkirályi Aladár Miklós intézményvezetőnek.

A zeneiskola növendékeinek zenekari és kamarazenei koncertje a Béke téri Jézus szíve templomban tartották, ahol a barokk, a klasszikus és romantikus műveken keresztül egészen napjaink zenéjéig hallhattunk részleteket. A nagysikerrel előadott darabokat kisebb kamaraegyüttesek, a tücsök zenekar, a gitárzenekar, az ifjúsági vonós zenekar, a rézfúvós kvartett, a fuvola együttes, valamint az iskola fúvószenekarának tagjai adták elő.

A zeneiskola nagy termében rendezett növendékhangversenyen az intézmény kiemelkedő növendékei léptek fel, többek között Franz Schubert, Robert Schumann, Georges Bizet zeneszerzők műveivel.

A háromnapos koncertsorozat záró rendezvénye felejthetetlen zenei élményt tartogatott az érdeklődőknek. Az iskola Ferencsik-termében elhangzott művésztanári koncerten a csepeli zenei élet jeles képviselőinek és egyben pedagógusainak tapsolhatott a közönség. A koncert a fúvós ötös szereplésével indult, majd J. S. Bach f-moll zongoraversenyével zárult.

A jubiláló iskola nevében – ahol olyan hírességek tanultak, mint Rost Andrea, Szecsődi Ferenc, Wendler Attila, Horváth Lajos, Káli Gábor, Káli Fruzsina – az intézményvezető köszöntötte a résztvevőket. „Köszönettel tartozunk elődjeinknek, akiknek még a háború idején is, 1942-ben, felötlött egy zeneiskola alapításának igénye. Büszkék lehetünk intézményünkre, mely nyolc évtizedet megélt és reméljük, hogy utódaink egyszer még száz, de akár 250 éves évfordulót is fognak ünnepelni, itt Csepelen. 2002 óta méltóan viseljük Fasang Árpád zeneszerző nevét. Nemes feladat, hogy kollégáimmal együtt olyan gyermekeket nevelhetünk, akik a zenei képzésnek köszönhetően fogékonyabbakká válhatnak a világ dolgaira. Sok ifjú tehetség nőtt fel az iskolánk falai között, de a hátrányos helyzetű gyermekek zenei oktatása legalább olyan fontos. Úgy gondolom, magas színvonalú oktatásunkkal a kerület kiemelkedő kulturális életéhez is hozzájárulhatunk. És, ahogy például J. S. Bach zenéje sem fakult meg az elmúlt több mint két és fél évszázad alatt, úgy a mindenkori generációk szép iránti igénye is örök marad ” – mondta el Dr. Szentkirályi Aladár Miklós intézményvezető.

Forrás: Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !