Erős felhatalmazást ad a nemzeti konzultáció

Magyar Nemzet

A mai naptól érkeznek a postaládákba a konzultációs kérdőívek.

Ismét nemzeti konzultációt hirdetett a kormány, ezúttal a brüsszeli energiaszankciókról. A lépéssel a kormány egy jól bevált receptet követ, hiszen az elmúlt években rendszerint kikérték az emberek véleményét válsághelyzetek idején. Ilyen volt az is, amikor a migrációs helyzetről nyilatkozhattak a magyarok, ez pedig erős felhatalmazást adott a kormánynak a magyar álláspont képviseletére Brüsszelben.

Tizenkettedik alkalommal indítanak nemzeti konzultációt a kormánypártok, hogy kikérjék a magyar emberek véleményét, most az Oroszország ellen hozott energiaszankciók ügyében.

Ismert: szeptember 22-én, a Fidesz–KDNP kihelyezett frakcióülése után Kocsis Máté, a nagyobbik kormánypárt frakcióvezetője közölte, hogy nemzeti konzultációt kezdeményeznek az energetikai szankciókról.

Ezután a kormány döntött arról, hogy támogatják a konzultációt, Orbán Viktor miniszterelnök pedig a Kossuth rádiónak adott interjúban leszögezte:

Brüsszel hazudott az embereknek a szankciókról.

Emellett a kormányfő megjegyezte, hogy minél válságosabb időszakot élünk, annál nagyobb szükség van az egységre, bizonyos helyzetekben pedig az a legjobb, ha az emberek bevonhatók a döntéshozatalba, ennek pedig a jogilag legrugalmasabb formája a nemzeti konzultáció. Azóta napvilágot látott, hogy összesen hét kérdés lesz, és biztosan várható egy gázszankciókra vonatkozó rész. Kiderült az is, hogy a kormány a brüsszeli szankciós politika turizmust érintő hatásairól is kikéri az emberek véleményét a nemzeti konzultációban. Mindezek mellett a kérdőívekben a nukleáris energiát érintő szankciókról is várják a magyarok véleményét, mivel az Európai Parlament, több tagállam és egyes hazai baloldali pártok a nukleáris energiát is bevonnák a szankciók körébe.

Nem új keletű, hogy a kormány egy válsághelyzetkor az emberekhez fordul, hogy kikérje a véleményüket, hiszen az elmúlt években már számos alkalommal élt a kabinet a nemzeti konzultáció intézményével.

Ez az egyeztetési forma lehetővé teszi, hogy az állampolgárok két választás között, különleges helyzetekben nyilvánítsanak véleményt arról, hogy milyen irányba lépjen a kormány egyes stratégiai kérdésekben. Az egyik legismertebb nemzeti konzultáció 2015 májusában, az Európát elérő migrációs válság idején volt, és a bevándorlásról, valamint a terrorizmusról szólt. Ekkor az 1,254 millióan vettek részt a konzultáción, és a válaszadók túlnyomó többsége támogatta a kormányt abban, hogy Brüsszel politikájával szemben a nemzeti érdek mellett álljon ki.

Ez az erős felhatalmazás lehetővé tette, hogy Orbán Viktor és kormánya az EU-s nyomásgyakorlással szemben kitartson a magyar álláspont mellett, így sikerült elérni, hogy Brüsszel lemondjon a migránskvóta bevezetéséről.

Legutóbb tavaly nyáron volt nemzeti konzultáció, akkor gazdasági témák, a minimálbér, a családi adó-visszatérítés és a hitelmoratórium mellett a migrációval és a hazai vakcinagyártással kapcsolatos kérdések is helyet kaptak az íven. Ezen a konzultáción közel másfél millióan vettek részt, és a válaszadók támogatták a kormány álláspontját. A tizedik nemzeti konzultáció 2021 februárjában volt és formabontónak számított, mivel a pandémia miatt teljesen online zajlott, és a járványt követő újraindításról szólt. A nemzeti konzultáció kifejezést Orbán Viktor a 2005-ös országértékelő beszédében használta először, amely után létrejött a Nemzeti Konzultációs Testület.

Egy országjáráson mintegy hétszáz településre látogattak el a testület tagjai, amelynek során 1,6 millió ember véleményét ismerhették meg személyesen, telefonon vagy levelek útján.

Forrás: Magyar Nemzet

30 hozzászólás “Erős felhatalmazást ad a nemzeti konzultáció” bejegyzésre

  1. pl szerint:

    WC papír minőségre nyomtassatok, m erősen drágul a klozett papír (is)!
    Legyen má’ valami haszna!

  2. László szerint:

    Örül a bírka, kikérik a véleményem rég eldöntött kérdésekről. Miféle energetikai szankciók? Hát nem ötödáron vesszük azt a gázt? A választás előtt ezt hazudták! Hanyadik szankciót írta már alá a vezéretek?

  3. Nagyapó szerint:

    A polgárok megírják véleményüket, amit a kormány ütőkártyaként tud használni az EU-val való vitában.
    A proli meg csak ugat!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  4. Janipapa szerint:

    Meg mondanánám ki ugat nagyapó de azt ugyis letiltanák. Ez a konzultáció csak lóvé kivételre szolgál ! Oszt jónapot !

  5. Janipapa szerint:

    apóka irja már egyszer le ki a proli !

  6. Nagyapó szerint:

    Janipapa! Elsősorban az itt firkálgató trágár kvartettre gondoltam.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  7. Bagoly szerint:

    Tisztelt Janipapa és “trágár kvartett” !

    A proli kifejezés az (általában fizikai) bérmunkából élőket jelentő proletár szó lekicsinylő formája.

    Ti pedig gondolkodás, tájékozottság hiányában csak tényleg ugattok !

  8. robi szerint:

    EU-val való vita térdre ereszkedve a támogatásért?
    Ne tessék röhögtetni.

  9. Janipapa szerint:

    T. Bagoly ! Nevezhet engem és sok más embert prolinak,akár mint máskor tették panel- prolinak is azért ezek az emberek valójában keményen dolgoztak és dolgoznak ma is-, tették a dolgukat nem úgy mint azok akik nem tolták a munka szekerét.!Én finoman fogalmazok Önnel szemben aki csak csahol mint hasonszőrű társai. Bármennyire is nehéz tudomásul venni a PROLI gondolkodi, és tájékozódik. Csak megjegyzem ” nem csak néz hanem lát is !!Ezt azért írtam le hogy tudja a prolinak is van véleménye ! Többi mint 40 évi egyetlen munkahelyen -kohászatban – ledolgozótt munka után , kirugva egy évvel a nyugdij elott ! NÉZEK ÉS LÁTOK és GONDOLKOZOM tehát még vagyok ! Nem volt szándkom senkit megbátani ! Csak leírtam mit gondolok ! Mindenkinek jó egészséget kívánok ! Én a továbbiakban nem kivánom follytatni a vitát.!!

  10. pl szerint:

    Nomen est omen… A Bagoly a sötétséget kedveli, úgy is kommentel…

  11. László szerint:

    Mint a trágár kvartett képviselője kérdezném, válaszra nem is számítva. Miért drága az orosz gáz, ha ötödáron vettük, ha jobb feltételekkel vettük mint 1995-ben? Milyen hosszútávú szerződés lehet az ha ezek hetente szaladnak Putyinhoz gázügyben?

  12. Gyula ↸⨌🚽🧻 szerint:

    Az öreg retek azért prolizik, mert nagy a mellénye, mert neki diplomája van.
    Tőlem kitörölheti vele, már semmit nem ér. 🤣😫

    Az öreg retek is ugyanannyiért kapja a gázt és a villanyt, de mint Kádár alatt, meg most is a segg számít. De mi a haszna most? 🤣😂👏👍

    Na, fater, rakd zsebre. 😛

  13. pl szerint:

    Lehet még jelentkezni a trágár kvartettbe, vagy benne vagyok? Nem akarnék szégyenkezni, h egy senki proli vagyok, aki arra sem méltó, h benne legyen! 🙂

  14. pl szerint:

    A Demens Noé diplomáját vizsgálják már? Hátha lehetne álamelnök… 🤣

  15. PáLoS TReND szerint:

    A CIONISTA ORBÁN-KORMÁNY ELÁRULTA a CION-NÁCIK ELLEN KÜZDŐ PUTYINT!!!…- AMIÉRT HALÁLNAK HALÁLÁVAL KELL MEGLAKOLNIA MINDEN EGYES ZSIDÓ-CSICSKA SPIONNAK!!!
    Kiszivárgott amerikai dokumentumban vezetik végig, hogyan pusztítják el Európát az oroszok elleni háborúval a CIONISTA és TALMUDISTA ZSIDÓK!!!

    A Nya Dagbladet svéd kiadvány az amerikai RAND Corporation agytröszt belső dokumentumait hozta nyilvánosságra, amelyek sokkolták az olvasókat.

    A szóban forgó tervet a RAND Corporation dolgozta ki idén januárban, és a valósággal való nyilvánvaló egybeesésekből ítélve most hajtják végre. A terv Európa elpusztítását irányozza elő, először gazdaságilag, majd fizikailag.

    A terv első pontja Ukrajna agresszív politikája, amellyel Oroszországot háborúba akarja taszítani. Ezután a terv egy energiaválság kialakítását javasolja Európában, amelyet a többszörös oroszellenes szankciók bevezetése okozna.

    A tervhez csatolt szankciók listája ráadásul nagyrészt egybeesik a már érvényben lévő szankciókkal. Európa gazdasága elkerülhetetlenül összeomlik a szankciók bevezetésétől, amelyek 7-9 milliárd dollárt vonzanak majd az amerikai gazdaságba, valamint sok fiatal és tehetséges európait, akik kénytelenek lesznek az európai szegénység elől az Egyesült Államokba menekülni.

    “A dokumentumban leírt fő cél Európa – különösen Németország és Oroszország – megosztása és az európai gazdaság tönkretétele azáltal, hogy hasznos idiótákat ültetnek politikai pozíciókba, hogy megállítsák az orosz energiaellátást a kontinensre” – írja a lap.

    Az egyetlen módja az Oroszországból az EU-ba irányuló energiaszállítások leállításának az, ha mindkét felet bevonjuk egy ukrajnai katonai konfliktusba.

    A lap megjegyzi, hogy “sürgős szükség” van a kívülről beáramló forrásokra az USA teljes gazdaságának, és különösen a bankrendszernek a támogatására, de “mindezt csak az EU- és NATO-kötelezettségek által kötelezett európai országok tudják biztosítani az USA számára anélkül, hogy jelentős katonai és politikai költségekkel járna számunkra”.

    A kiszivárgás után a RAND tagadta, hogy a dokumentum tőlük származik.
    A tartalmát bizarrnak, magát a dokumentumot pedig hamisnak nevezték.
    http://web.t-online.hu/apuska/media/5/04__Farizeus_bal_mix.mp3

  16. László szerint:

    “Balog Zoltán most már püspök: Adjunk hálát azért, hogy a hét szűk esztendő a hét bő esztendő után jön!” – tehát ezek volta a bő esztendők…🤣🤣🤣

  17. Gyula ↸⨌🚽🧻 Მიიღეთ! szerint:

    Na, ez is megy, agyagedény?

  18. Gyula ↸⨌🚽🧻 Მიიღეთ! szerint:

    Amíg van COPY/PASTE…

  19. László szerint:

    Ez most én voltam. Ilyen lehet a konzultációs meg a választási rendszerük is. 🤣🤣🤣

  20. Gyula ↸⨌🚽🧻 Მიიღეთ! szerint:

    🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣🤣

  21. pl szerint:

    Több tapintatot kérek, mert én BUZI vagyok hő!

  22. Gyula ↸⨌🚽🧻 Მიიღეთ! szerint:

    Nem akarod kinyalni a seggem?
    Gondoltam telefonon nem fut minden karakter.
    Játszál, ha ettől lesz szebb napod, te ki mongolFidióta. 😛😎

  23. Nagyapó szerint:

    A pride-os mondja “Büszke buzi vagyok. Miért vagy rá büszke? Mert akkor is buzi vagyok!”

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  24. Gyula ↸⨌🚽🧻 Მიიღეთ! szerint:

    Megjött az öreg homofób gyökér! 😛👍

  25. László szerint:

    AZ öreg mondja “Büszke fideszes vagyok. Miért vagy rá büszke? Mert akkor is b*zi vagyok!” 🤣🤣

  26. Horváth János szerint:

    Felhatalmazást??? Lószart! Ugyanúgy átveritek a népet mint eddig!

  27. Gyula ↸⨌🚽🧻 Მიიღეთ! szerint:

    8 milliárd a tét, János!
    Másról nem szól ez, mert eddig soha és senki nem látta egyik hivatalos eredményét sem, annyit nem ér, mint egy netes petíció! 🤣😎

  28. Gyula ↸⨌🚽🧻 Მიიღეთ! szerint:

    Tegnap megkaptam, iktattam.

  29. Gary Ridgway szerint:

    Aki nem látta még:

  30. László szerint:

    150 forintos tojásról beszélnek. Erről mikor lesz konzultáció? Lesz itt olyan lázadás…

Itt lehet hozzászólni !