Negyvenéves születésnap

Csepel.hu

Családi nappal egybekötve ünnepelték alapításuk negyvenedik évfordulóját a Csepeli Mozgássérültek Önálló Egyesületének tagjai szeptember 24-én.

A Királyerdei Művelődési Ház udvarán tartott születésnapi ünnepségen a városvezetés képviseletében Borbély Lénárd polgármester és Szuhai Erika önkormányzati képviselő, a Szociális, Egészségügyi és Fogyatékosügyi Bizottság elnöke köszöntötték a résztvevőket.

Ahogy a polgármester beszédében fogalmazott: összetartó közösségnek tartja a civil szervezetet, amelynek rendezvényeit, kirándulásait több éve támogatja az önkormányzat. A kerületben élő mozgáskorlátozottaknak egy mikrobuszt is vásároltak. A városvezetés támogatásával minden évben rendeznek családi napot, most sem maradhatott el a szokásos szalonnasütés. Ám a jeles évforduló alkalmából születésnapi tortával is kedveskedtek a résztvevőknek. Meglepetés vendégként pedig Völgyi Zsuzsi énekes lépett fel.

Iroda a Szabó Magda Közösség Térben

Szuhai Erika 2010 óta pártfogolja az egyesület működését, szívén viseli a fogyatékosként élők sorsát. „Annak idején felkutattam a kerületben a fogyatékosok érdekképviseletét ellátó szervezeteket, 2010-ben még fehér folt volt ez a terület. Mára sikerült elérnünk, hogy az egyesület méltó helyen folytathat ügyfélszolgálati munkát. Arra biztatok mindenkit, aki fogyatékosként éli a mindennapjait, hogy bátran keressék a szervezetet, szívesen segítenek mindenféle ügyes-bajos dolog elintézésében. Igyekszünk minden helyzetre megoldást találni” – tette hozzá a képviselő.

Az egyesületet 2012 óta Szabóné Szőke Hajnalka vezeti. Kérdésünkre elmondta, hogy havi rendszerességgel tartanak klubnapot, évente családi napot, disznótoros vacsorát és karácsonyi klubnapot, valamint múzeum- és színházlátogatásokat, kirándulásokat szerveznek. „Zömében idősekből tevődik össze létszámunk. Jelenleg 60-70 fő közötti tagot számlálunk. Irodánk a Szabó Magda Közösségi Térben működik, ahol továbbra is várjuk a nyitvatartási időben személyesen, telefonon vagy e-mailben a megkereséseket. Ahogy eddig is tettük, igyekszünk segítséget nyújtani a hozzánk forduló kerületi fogyatékosként élő sorstársainknak”– mondta el az elnök.

Fontos egymás segítése

Lakatos István 67 éves, s noha mindkét lábát amputálták, teljes életet él. Nem veszítette el hitét, művégtagokkal rendesen jár. Pozitív hozzáállása sokat segített, aktív közösségi tagja az egyesületnek. „2006-ban amputálták az egyik lábamat, utána 2015-ben a másikat is. A megváltozott élethelyzetet mindenki másképp éli meg. Sokan úgy gondolják, ha elveszítik valamelyik végtagjukat, utána már nincs is élet, de ez nincs így. Léteznek egyesületek, baráti körök is, akik szívesen segítenek. És bizony kell a segítség. Sajnos nem minden hivatalos információhoz jutunk hozzá, nekünk kell utánajárnunk. Több segítségnyújtási lehetőség létezik, csak sokan nem ismerik, még az eszközöket sem, így nem is élnek vele. Ezért fontos a tapasztalatcsere itt egyesületen belül is. Akár egy gyógyfürdő, egy masszőr, orvosok, rehabilitációs intézetek ajánlása egyikünknek-másikunknak jól jöhet. Nemrég tudtam meg például, hogy az önkormányzatnál lehet igényelni kétezer forint rezsitámogatást, bizony ez is jól jön. Kiválóak az ilyen alkalmak, jó együtt lenni, beszélgetni, látjuk egymás unokáit, ügyes-bajos dolgokban segítünk egymásnak. Rendkívül fontosnak tartom, hogy a lehetőségekről tájékoztatást kapjunk” – mondta el lapunknak István.

Forrás: Csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !