Nem kerülnek utcára a csepeli munkásszálló lakói

Csepel.hu

A csepeli önkormányzat és Jellinek Dániel, az Indotek Group tulajdonosa megállapodtak arról, hogy nem zárják be a csepeli Zászlós szállót, ahonnan 250 embernek, közöttük ötven gyereknek kellett volna kiköltöznie – jelentette be szeptember 28-án Borbély Lénárd, Csepel polgármestere.

Bár Karácsony Gergely ígéretet tett a szálló lakóinak megsegítésére, nyilatkozatokon és üres ígéreteken kívül nem történt semmi.

Az egykori Csepel Művekben működő Zászlós szálló nem tartozik a klasszikus munkásszállók közé. Olyanoknak nyújt megfizethető szálláshelyet, akik jellemzően családjukkal költöztek felvidékről, és nincs pénzük kaucióra egy albérlethez. Emiatt sok a gyerek, akik csepeli bölcsődékben, óvodákban és iskolákban kapnak ellátást, oktatást. A lakók többsége szegény, ám dolgos ember. Őket azonban szeptember 20-án arról értesítette a tulajdonos, hogy a megnövekedett energiaárak miatt nem tudja biztosítani a fűtést, és több szakaszban, legkésőbb október 15-ig el kell onnan költözniük. Nem meglepő, hogy sokan kétségbeestek a hír hallatán. 250 ember elhelyezése olyan krízishelyzet, melynek megoldására egyetlen budapesti kerület sem képes, és a fővárosi ellátórendszer lehetőségeinek is a határát feszegeti. A csepeli önkormányzatban Borbély Lénárd polgármester a rendőrség, a kormányhivatal és a kerület szociális szolgálatának szakembereivel azonnal kríziscsoportot hozott létre a helyzet felmérésére.

A főváros azonban megoldáskeresés helyett üzengetni kezdett. Karácsony Gergely főpolgármester a közösségi oldalán szólította fel a vállalkozót arra, hogy viselje el a veszteséget, majd szeptember 26-án bejelentette, hogy a főváros hajlandó átvenni a munkásszálló üzemeltetését. Erről elvileg a Fővárosi Közgyűlésen hoztak volna döntést. Másnap a szállón elterjedt, hogy a főpolgármester személyesen megy ki a szállóra. Sokan lemondták aznapi munkájukat és otthon maradtak, takarították, csinosították a szállót. Ám a főpolgármester nem jött, sőt, senki nem jött a fővárostól. A közösségi oldalon tett bejegyzések és ígéretek ellenére nem vették fel a kapcsolatot a tulajdonossal, és nem készült előterjesztés sem a Fővárosi Közgyűlésre. Ez egyet jelentett a szálló lakóinak cserbenhagyásával. Az idő ugyanis elfogyott: már azon a héten, október 1-jén el kellett volna elhagynia a szállót az ott lakók első csoportjának. Ilyen körülmények között vette fel a kapcsolatot Borbély Lénárd csepeli polgármester Jellinek Dániellel, az Indotek Group tulajdonosával, hogy próbáljanak valamilyen megoldást találni a lakhatási válságra.

„Csepel polgármestereként sikeres tárgyalást folytattam a szállót működtető Indotek Group vezetőjével, Jellinek Dániellel, akivel nemcsak arról állapodtunk meg, hogy vállalják a téli üzemelés többletköltségét és továbbra is működtetik a megemelt árak mellett az épületet, hanem további fejlesztéseket is végrehajtanak. Ennek értelmében a bérlők mind bent maradhatnak, a közeljövőben pedig megkezdik a szálló teljeskörű felújítását, összkomfortossá és energiahatékonnyá tételét. Az önkormányzat azt vállalja, megteremti annak lehetőségét, hogy a cégcsoport településrendezési szerződés megkötésének vállalása mellett további munkásszállásokat alakítson ki a kerületben. Az új munkásszállók létrehozásának feltételei, hogy csak olyan magas színvonalú, összkomfortos munkásszállásokat alakíthatnak ki, ahol kizárólag cégekkel és állami szervezetekkel kötött szerződéses keretek között tartózkodnak munkavállalók. Ezzel nem csak kezeltük és megoldottuk a fennálló problémát, de minőségi és megfizethető szálláshelyek is létesülhetnek Csepelen. Ebből is jól látszik, hogy az ilyen nehéz helyzetben a megoldást csak tárgyalásos úton, együttműködve lehet megtalálni. Nem pedig fenyegetőzve és üzengetve, ahogyan azt Karácsony Gergely főpolgármester tette. Köszönöm az Indotek Group-nak és Jellinek Dánielnek, hogy közös megoldást találtunk!” – fogalmazott Borbély Lénárd csepeli polgármester szeptember 26-i közleményében.

Az önkormányzat és az Indotek Group közötti megállapodásról a csepeli képviselőtestület szeptember 29-i ülésén döntöttek: a polgármester előterjesztését egyhangúan fogadták el.

Forrás: Csepel.hu

11 hozzászólás “Nem kerülnek utcára a csepeli munkásszálló lakói” bejegyzésre

  1. kormánypárti szerint:

    Szerintem ez egy ilyen hiperpasszív szociális szuperérzékenység lehet KariGeri részéről. Cseppet sem kicsinyes politikai haszonszerzésre irányuló magatartás. Azért arra kíváncsi lennék, ki az a kolléganője, aki annyira együttérzett a szálló lakóinak problémájával, hogy sírhatnéka támadt.

  2. László szerint:

    Mit csinált volna vigyori? Fel lett szólítva Jelinek viselje a költségeket osztjónapot. Szó nem volt arról hogy megnézi azt a luxusszállót. Ha már ötödáron vesszük azt a gázt (ezzel nyertek választást) meg kéne kérdezni a negyvezírt, miért drágul a fűtés?

  3. Gyula ↸⨌ szerint:

    Már olvastuk, vagy ha többször olvassuk, másként értjük? 🤣😁😎

  4. László szerint:

    Képen baloldalt a kémény tövében a trafik, garantáltan Csepel legnagyobb forgalmú trafikja. Cigi-kaparós-tüske-tippmix. A fidesz öl, butít, nyomorba dönt. 🤣

  5. Gyula ↸⨌ szerint:

    Nekem ez a törzshelyem. Az üzlet előtt egy jó cigi mellett rendszeresen emelgetem a Kőbányait, miközben sorsjegyet kapargatok. 🤣😁

  6. pl szerint:

    Tényleg? Akkor könnyen lehet, hogy ismerjük egymást, mert én is egy csomó időt töltök a bolt előtt. 🙂

  7. Gyula ↸⨌ szerint:

    Wazze, nincs senki modi?
    Azér’ egy nick-en ne legyen már két ember.
    Engedjetek speciális karaktereket legalább!

  8. Gyula ↸⨌🚽🧻 szerint:

    Ezt is másolod, kanna?

  9. László szerint:

    Amúgy én is alkesz vagyok, de én otthon az erkélyemen szoktam berúgni. Az asszony ki szokott zárni, amíg nem józanodom ki. Ilyenkor a viráglocsoló üvegbe pisilek. Télen általában a lépcsőházban piálok és a lépcsőfordulóba vizelek. Alkesznak lenni jó!

  10. László szerint:

    Na Gyula, én is megkaptam. De ez helyesbítésre szorul. Erkélyemen szoktam inni. Nincs az az asszony aki elviselne. Fürdőszobai csapba szoktam pisilni. Lépcsőházi piálás újabban nincs. Nem olyan rossz alkesznak lenni.

  11. Gyula ↸⨌🚽🧻 szerint:

    Én ha jól berúgok, akkor a Majori nemlétező kutyafuttatóban, négykézláb pisálok, de a szarás már gáz, mert mindig a kezemre, vagy a lábamra megy. 🤣😁😂👏👍✔ Asszony nem ereszt be, a lépcsőházban horkolok.

Itt lehet hozzászólni !