Bezzeg most hideg lesz a tél

Index, Csepel.info

Az európai időjárás-előrejelző ügynökség szerint Európa a szokásosnál hidegebb, kevesebb széllel és esővel járó telet szenvedhet el, ami tovább növeli a kontinens energiaválságát megoldani próbáló kormányok előtt álló kihívásokat.

Florence Rabier, az Európai Középtávú Időjárás-előrejelző Központ (ECMWF) főigazgatója elmondta, hogy a novemberre és decemberre vonatkozó első jelzések szerint Nyugat-Európa felett magasnyomású időszak várható, amely valószínűleg hidegebb időjárást, kevesebb szelet és csapadékot hoz magával, ez csökkenti a megújuló energia termelését.

Az előrejelzés, amely az ECMWF és számos más időjárás-előrejelző rendszer – többek között az Egyesült Királyság, az Egyesült Államok, Franciaország és Japán – adatain alapul, potenciális problémát jelent a politikai döntéshozók számára, akik az Oroszországból származó gázimport hatalmas mértékű csökkentése miatt a vállalkozások és a háztartások számára radikálisan emelkedő energiaköltségekkel próbálnak megküzdeni.

Ha ez a prognózis érvényesül, az az energia szempontjából eléggé megterhelő lesz, mert nemcsak hidegebb lesz, hanem kevesebb szél is a szélenergia és kevesebb csapadék a vízenergia számára

– mondta a Financial Timesnak Rabier.

2027-re le kell válnia az orosz gázról az EU-nak

Az Európai Unió terve, hogy 2027-re leválik az orosz gázról több megújuló energia felhasználásával, és más országokkal köt gázmegállapodásokat. Az Oroszországból az EU-ba irányuló gázexport a teljes ellátás mintegy kétötödéről 9 százalékra esett vissza azóta, hogy megkezdődött az ukrajnai invázió.

Rabier szerint a közelmúltban az Atlanti-óceánon átvonuló hurrikánok rövid távon enyhébb, csapadékosabb és szelesebb időjárást okozhatnak. Az év későbbi részében azonban a hűvösebb időjárás összhangban lenne a La Niña néven ismert légköri feltételekkel, a Csendes-óceán felszínének lehűléséből eredő időjárási mintázattal, amely a szél- és csapadékminták változását idézi elő a különböző régiókban.

A globális felmelegedés megváltoztatja a szélsőséges időjárási események, például a hurrikánok jellegét, mivel a globális hőmérsékletnek az emberi tevékenység következtében az iparosodás előtti idők óta bekövetkezett legalább 1,1 Celsius-fokos emelkedése miatt gyakoribbá és intenzívebbé válnak.

AZ EURÓPAI IDŐJÁRÁST IS JELLEMZŐEN NEHÉZ MEGJÓSOLNI, MIVEL A KÖRÜLMÉNYEKET SZÁMOS TÁVOLI TÉNYEZŐ HATÁROZZA MEG, KÖZTÜK A TRÓPUSI SZTRATOSZFÉRÁBAN URALKODÓ SZELEK ÉS AZ ATLANTI-ÓCEÁN FELSZÍNI NYOMÁSA.

Az ECMWF, egy 35 ország által támogatott kormányközi szervezet, rövid és hosszú távú előrejelzéseket készít. Emellett felügyeli a Copernicus éghajlatváltozási és légkörfigyelő szolgálatot is, amely tengeri, szárazföldi és légköri adatokat követ.

Európa törékeny állapotban van

A szén-dioxid-kibocsátást az űrből megfigyelő két új Copernicus-műhold 2026-ra állhat fel, ami lehetővé teszi az országok számára a szennyezettségi szintek jobb nyomon követését és a kibocsátáscsökkentési célok finomítását.

Rabier szerint Európa már most is törékeny állapotban van, miután a történelem egyik legforróbb nyarát élte át, augusztusban 1,7 Celsius-fokkal magasabb volt a hőmérséklet, mint az 1991 és 2020 közötti átlag, és a talaj különösen száraz volt. A forróbb és szárazabb időjárás következtében a szél- és vízenergia aránya az európai villamosenergia-termelésben csökkent ezen a nyáron.

A globális felmelegedés által előidézett szélsőségesebb időjárási eseményeket, például a trópusi ciklonokat és a hőhullámokat nehezebb előre jelezni 

– mondta az ECMWF vezetője.

Claude Turmes, Luxemburg energiaügyi és területrendezési minisztere pénteken közölte, hogy a miniszterek felszólítják az uniós villamosenergiahálózat-üzemeltetők hálózatát (ENTSO-E), hogy a szokásosnál egy hónappal korábban, októberben nyújtsa be a téli villamosenergia-ellátás biztonságát fenyegető kockázatokról szóló frissített jelentését.

Forrás: Index

12 hozzászólás “Bezzeg most hideg lesz a tél” bejegyzésre

  1. kormánypárti szerint:

    KI NE akarná, hogy a kukásautó holnap is elszállítsa a hulladékot?
    Vajon KariGeri (=gyurcsányi) miatt hamarosan szemétben fog úszni a főváros, belefulladunk a retekbe?

  2. László szerint:

    Blikk szerint a kukásoknál az verte ki a biztosítékot, hogy korábban valaki azt nyilatkozta, hogy a hulladékszállítóknál a fizetés a 400.000 forintot is elérheti bizonyos idő után, ami nem igaz. A másik, amin a Blikk cikke szerint kiakadtak a hulladékszállítók, hogy a cég felvett ellenőröket, akiknek az a dolguk, hogy kocsival mennek a szemétszállító autó után, ellenőrizve, hogy kapnak-e pénzt a kukások, avagy sem, be van-e jelentve az a kuka, amit kiürítenek, avagy sem. Egy kukás azt mondta a portálnak, hogy az ellenőrök többet keresnek, mint ők. – ezek nem tudták hogy 15évvel ezelőtt is voltak ellenőrök? Mentek közvetlen az kukás autó után. Kormányos majd komposztálunk!

  3. László szerint:

    Van valami állami cég, neve: NHK Nemzeti Hulladék Kezelő. A dolgozók meg sem említik Gyurcsányt meg a Karácsonyt. Milyen érdekes. Egyre több az elégedetlen ember. Ebbűl baj lesz more…

  4. Zsivány szerint:

    A kukások fejenként napi 4-5 ezret keresnek azzal, hogy elviszik a többlethulladékot meg a kisiparosok rendszeresen keletkező hulladékát, pl. ilyen az esztergaműhelyben keletkező forgács. Aztán láttam, ahogy az FKF-es kommunális hulladékzsákokból beleszórják a szemetet a kukásautóba, az üres zsákokat meg elteszik a fülkébe, gondolom eladják a bolti ár feléért. Karigeriék ezt a havi ~100 ezres mellékest akarják elvenni az egyszerű melósoktól kompenzáció nélkül. Másrészt kitolnak a lakossággal ill. kisvállalkozókkal is.

  5. robi szerint:

    Az a kérdés, hogy a beszedett hulladékszállítási díj mekkora hányada megy a központba és mennyi jut az FKF-nek?

  6. Gyula ↸⨌ szerint:

    robi!
    Szerintem rájössz magadtól az arányra, én tudom, de nem publikus, így nem írhatom le.

  7. Nagyapó szerint:

    Semmi gond, az árnyékkormány már dolgozik a probléma megoldásán!😛
    Sajnos nem tudom, hogy a Dunai Vasmű, vagy az FKF gondja nagyobb-e, de bízom konstruktivitásukban!😛😛
    Apropó! Mártha István most hol van? Pesten, vagy home officeban Floridában?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  8. László szerint:

    Dolgozhatna a gazdája is a problémán. Éppen a türk tanács vendégszeretetét élvezi. Van már államcsőd?

  9. László szerint:

    Mártha az Imre és nem István. Amúgy ő magyar nép fia.”Egyetlen kukásautó indult el ma Budapesten, amit Mártha Imre a közműholding vezérigazgatója vezette: „Keményebb munka, mint amire számítottam”
    Az összes kukás az udvaron várta, hogy visszaérjen egy kukáskocsi a telepre. Különleges jármű volt, az egyetlen, amely Budapesten ma elindult a szemétért. Volánjánál a budapesti közművek vezérigazgatója ült. Amikor behajtott a telepre, pár élcelődő beszólást és tapsot is kapott. Mártha Imre azt mondta, keményebb munka, mint amire számított. Azt mondta, azért vállalta feladatot, mert nem csak az irodából akarta megtudni, hogy milyen ez a munka valójában. Azt elismerte, hogy kollégáinak több fizetés járna. Szerinte az állami kukaholding miatt nem tudnak bért emelni.

  10. kormánypárti szerint:

  11. László szerint:

    Ő van most Floridában hómofiszban?

  12. Gyula ↸⨌ szerint:

    A Majorban mellmagasságig áll a szemétszag, folyik ki a szemét minden kukából.
    Mi lesz itt?
    Mint Haiti, wazze… 👍
    https://youtu.be/rknuehiK9dY

Itt lehet hozzászólni !