Mindenben megfelelnek a szabványoknak a csepeli fekvőrendőrök

Csepel.hu

Áll a bál a kerületben, miután a lakók által kért és a csepeli önkormányzat által kialakított forgalomcsillapító övezetekhez az önkormányzat olyan fekvőrendőröket épített, amelyek közül sok az itt élők szerint nem felel meg a normáknak.

Csakhogy a legtöbb helyen a lakók kérték a szabvány méretű forgalomlassítókat – némely esetben még ott is, ahol rosszabb minőségű térköves utca van.

Az elmúlt években rohamosan növekedett a személygépjármű-forgalom Csepelen, ezzel pedig a balesetek száma is megnőtt. A csepeli önkormányzat a lakosok kérésére és a biztonságuk érdekében úgynevezett Tempo 30-as övezetek kialakításába kezdett. A projekt lényege, hogy bizonyos, a forgalom által leginkább érintett utcákban 30 km/h-ra csökkentik a megengedett sebességet, és forgalomcsillapító küszöböket, fekvőrendőröket alakítanak ki. Csakhogy sokan nem elégedettek a beruházással.

Tapasztalt szaktervezők

A munka még a nyár elején kezdődött. Az önkormányzat előtte tervezői jogosultsággal és tapasztalattal rendelkező szaktervezőket kért fel, hogy tervezzék meg a Tempo 30-as övezeteket és a kialakításhoz szükséges engedélyeket szerezzék be. Budapesten az engedélyező a főváros tulajdonában lévő Budapest Közút Zrt. mint forgalomtechnikai kezelő és üzemeltető. Első körben 35 fekvőrendőr épül a Széchenyi István utca ‒ Kassai utca ‒ Határ utca ‒ Szent István út ‒ Táncsics Mihály utca által határolt területen, majd 29 küszöböt alakítanak ki a Szent István út – Hullám utca – Tutajos utca – Mályva utca – Árnyas utca – Szent István út – Hollandi út által határolt területen belül. Mindkét esetben 30 km/h-s sebességkorlátozó jelzőtáblákat is elhelyeznek az önkormányzat által megbízott kivitelező szakemberei.

Panaszok a lakóktól

A forgalom azóta több helyen elindult, ahogy aztán a panaszok is. Sokan a fekvőrendörök magasságát kifogásolták azzal, hogy hiába közlekedik lassan, még alacsony sebességnél is leér az autók alja. Mások a rosszabb minőségű utaknál értetlenkedtek és jegyezték meg, hogy ilyen minőségű utcákban szerintük felesleges a fekvőrendőr, amúgy sem tudnak száguldozni. Végül pedig akadtak olyanok, akik azt nem értették, miért nem az ő utcájuk előtt épülnek ezek a küszöbök. Megkerestük az önkormányzatot, ahol a panaszok kapcsán elmondták: a forgalomcsillapított övezetek kijelölése után, az egyes övezet vagy zóna engedélyezett kivitelezési terveit minden esetben tervezői jogosultsággal rendelkező szaktervezők készítik el a hatályos szabályozások figyelembevételével. A kivitelezési munkálatok minden esetben a forgalomtechnikai kezelő és üzemeltető, a Budapest Közút Zrt. hozzájárulását követően kezdődnek meg. Mint kiderült, macskakővel borított útszakaszokról is érkezett az önkormányzat felé számos lakossági kérés a forgalomcsillapításra vonatkozóan. A kérésük szerint lakókörnyezetük élhetetlenné vált a száguldozó autósok miatt.

Szabvány szerint

És hogy mi a helyzet a szabvánnyal? Azt a tájékoztatást kaptuk, hogy a küszöbök kialakítása megfelel az e-UT 03.07.13. Közutakon alkalmazható sebességcsökkentő eszközök című útügyi előírásnak. Az úttengely irányú hossza egy méter, a keresztirányú szélessége változó. A szélességét a meglévő útburkolat szélessége és a burkolat alatt futó felszín alatti közművek védőtávolsága határozzák meg. A tervezett küszöb széle és a meglévő szegély között 0,4- 0,6 méter szélességben biztosított a kerékpárosok közlekedése és a csapadékvíz lefolyása.

A szakemberek szerint tehát minden szabályosan történik, a fekvőrendőrök megfelelnek a hatályos követelményeknek.

Forrás: Csepel.hu

21 hozzászólás “Mindenben megfelelnek a szabványoknak a csepeli fekvőrendőrök” bejegyzésre

  1. Gyula szerint:

    OK!
    Menj át rajta Kedves Poszter egy komolyabb és értékesebb verdával.
    30-al meg elég egy Swift is!
    Gondolom, hogy egyedi “szabvány”?
    Mint írtam, engem a nagy vasnál nem érint, a “kicsinél” a felénél leér, még 2-vel is. Átlóban, ha ügyes vagyok nem. Gyűjtöm a képeket.
    Kérdésem, ha már szóbakerült:
    – Makád utca és a Kikötő utca találkozásában, ahol játszótér van, miért nincs? Itt egy hengyapénisznyit több haszna lenne. Baleset itt sem történt, de máshol sem. Várnék egy választ. 👍

  2. László szerint:

    Erre van szabvány? Ahány fekvőrendőr, annyiféleképpen néz ki.

  3. Miért csak a foci? szerint:

    A Szebeni utcát gyerekkoromban (35 éve, nem ma volt) azért kerültük bicajjal mert már akkor is olyan rossz volt, hogy csuda. Nagyot nevettem mikor pár hete elején áthajtottam rajta autóval. inkább foltozták volna abból a pénzből.

  4. Autóznék ha lehetne szerint:

    Fekvőrendőrön áthajtani 30-cal nem lehet. Maximum 5-tel. Előtte fék, utána gáz. Ez így gazdaságos és csöndes is, ugye? Ettől lesz élhető az utca. Csak nehogy elkezdjünk dudálni is, mert hát ugye ott fekszik egy rendőr. Nehogy már baja essék!

  5. Szomszéd utcából jelentem szerint:

    Igazából azokkal kiszúrás akik utcájába átterelik a forgalmat ezekkel a tankcsapdákkal. Ott valóban nagyobb lesz a forgalom és a balesetveszély.

  6. László szerint:

    Egyik kerékkel hajts át rajta, úgy az igazi.

  7. Gyula szerint:

    A nagy vassal gáz és rajta padlófék, hadd szokja. 🤣
    Land Cruiser II. alól nem kaja ki a futóművet, ha a Bamakó nem kapta ki, a BMW nem fér át felette, csak átlóban.

  8. László szerint:

    Ikarus 260-assal mentünk egyszer át egy ilyenen kb 60-nal. A sofőr elfelejtette hogy van ilyen, pedig naponta arra jártunk. A levegőben volt az egész busz és én is 🤣

  9. Nemtudomka szerint:

    Szerintem egy kicsit túlzás a Kolozsvári utcában a 7+1 fekvőrendőr. A +1 a Szebeni utcai kockakövek.
    Láttam az “ügyes” autóst, aki a járdára való felmenésel oldotta meg a problémát. Azt ne mondják, hogy nem volt ilyen, mert egy “álló” rendőr egyből lemeszelte.

  10. Gyula szerint:

    László!
    Majd egyszer, ha “végzek” kilistázom, hogy melyikek nincsennek rendben, ahol leér a verdám alja, még keresztben is. A bengával simán át lehet rongyolni rajta 30-al, ad is neki. 😛
    Mármint a verda a Viacolornak… 🤣 Ez simán nem több, mint egy jó buli valakinek és bosszantás másnak, ahol meg nincs és gyanítom nem is lesz.

  11. László szerint:

    Nagyapó is kapott belőle, nekem ez megnyugvás 🤣🤣🤣

  12. Gyula szerint:

    A kis retek C3-asa alváza is leér, engem meg ez nyugtat meg! 🤣😁😂👏👍✔

  13. Gyula szerint:

    Ja, bocs annak még alváza sincs! 😎

  14. pl szerint:

    Iskola tér, Kölcsey ált. isk. (évek óta)
    három, de olyan, h biciklivel sem lehet rajta áthajtani… Nincs az a sebesség, autóval, biciklivel! Gratulálunk.

  15. Gyula szerint:

    Az régi, de az még egy ZIL alól is kikapja a hidat! 😁🤣😂

  16. apostolos szerint:

    Na, egy kicsit külföldön vagyok és már záporoznak a témával kapcsolatban a vélemények.
    Emlékszem, hogy az első ilyet a Kikötő utcában építették a Határ utcai végénél. Rossz nyelvek szerint valaki érdekelt volt ebben. Nehogy mán az ő háza előtt közlekedjenek, majd kerülnek.

    Valaki írta, hogy milyen klassz, hogy előtte fék, utána gáz, ez olyan XXII. századi környezetvédelmi gondolkodás. Nem ártana a gondolat kieszelőjének egy rövid kis előadást tartani a belsőégésű gépjárművek működéséről.

    Ahol meg nincs fekvőrendőr, ott 70-80-90-el száguld a paraszt és 100 méter múlva meg jó nagyot fékez a bekanyarodás előtt.
    Sebességmérő kamerákkal többre mentünk volna, uff!

  17. pl szerint:

    Elég lenne csak egy fekvőrendőr… Az aki megkapta a közoktatás, és az e.ü. fegyelmezését (terrorizálását)

  18. Gyula szerint:

    apostolos, ha folyamatosan haladsz, akkor több károsanyag kibocsátás van, mint gyorsításkor?
    Akkor a kurva anyját a nagy vasaimnak, hogy kevesebbet esznek pályán, mint a városban. 🤣

  19. azta szerint:

    Mindenben megfelelnek a szabványoknak…
    Azért fikázza mindenki. Talán új szabványok kellenének.

  20. Gyula szerint:

    azta!
    Meg ne dumálj már, hogy ahol leér egy BMV alja, gyári futóművel(!) az szabványos?

  21. azta szerint:

    Ki mondta? Idéztem, idézőjel nélkül.

Itt lehet hozzászólni !