Felgyulladt a cserkészház Csepelen, három fiatal az épületben aludt

Index, Csepel.info

Leégett éjszaka a 2019-ben épített Tamariska-dombi csepeli cserkészház. Három fiatal is aludt, amikor lángok csaptak fel az épületben, azonban a ifjú cserkészek időben elmenekültek a helyszínről. A Csepel.info úgy tudja, a tűz a házon kívül keletkezett és először – gyaníthatóan – a terasz alatti két kenu kezdett el égni.

A Facebook-oldalán tett bejelentést Borbély Lénárd XXI. kerületi polgármester, amelyben azt a szomorú hírt közölte, hogy ma hajnalban leégett a 2019-ben átadott csepeli cserkészház.

A polgármester Ábel Attila alpolgármesterrel és a csepeli cserkészek vezetőivel a helyszínre sietett, ahol még tartott a tűzoltás. Borbély Lénárd szívügye volt a Tamariska-dombon található cserkészház, ugyanis ő maga is cserkész volt fiatalkorában.

 A cserkészet világát érdemes újraéleszteni, mert értékalapú közösséget hoz létre. Érték a család, a házasság, a barátság – mindezt meg lehet itt tanulni. Jó döntés született, amikor elhatározták, hogy ilyen közösségnek adjanak otthont a Tamariska-dombon. A gyerekeimet is szívesen hozom majd ide

– idézte fel a polgármester a cserkészház átadóján 2019-ben.

Furcsa tűz

A Csepel.info úgy tudja, hogy a tűz hajnalban, a kora reggeli órákban keletkezett. A helyszínen annyit lehetett elsőre megállapítani, hogy a lángok nem házon belül, hanem a terasz alól csaphattak fel először. Ott eredetileg két kenut tároltak.

Index, Csepel.info

23 hozzászólás “Felgyulladt a cserkészház Csepelen, három fiatal az épületben aludt” bejegyzésre

  1. László szerint:

    A kenu veszélyes üzem. Tele elektronikával, bonyolult üzemanyagellátó rendszerrel. Ha az ember nem jól állítja be a terasz alá “Furcsa tüzet” tud okozni. Elővették már a 3 “ifjú cserkészt” ?

  2. kormánypárti szerint:

    A jóravaló fiatalemberek semmiről nem tehetnek, ez biztos.
    Csak nem megint egy hajléktalan gyújtogatott, mint múltkor az ovi esetében? Van már éppen elég otthontalan Csepelen. KariGeri, MZP és Szabóka ne akarjanak több fedél nélkülit idehozni! Elég volt a csövesek terrorjából!!!

  3. László szerint:

    Karácsony nem ér rá. Lézerjankó villamosát javítja. Egy kis péntek esti felügyelet nélküli buli? Úgy is kiderül…

  4. kormánypárti szerint:

    Micsoda?! Csak nem arra utalsz, hogy a három fiú egymással csinálta? Undorító vagy!
    Azt csiripelték a madarak, hogy MZP és KariGeri a CsM területén akarnak kialakítani egy hajléktalanellátó komplexumot. Az összes fővárosi hajléktalanszállót összevonnák egy helyre. Szabó asszisztálásával akarják elárasztani Csepelt csövesekkel!

  5. pl szerint:

    Te nyomult gazember! Csak a gyűlöletkeltés megy, mi?
    Akurvaanyádnakcsiripelnekamadarakvagycsakafejedbencsiripelnek?
    Mennyire keresztényi vagy te aljadék…

  6. Gyula szerint:

    E-kenuk? LiIon akku? Hihetőbbet kiizzadni?

    Kormánypárti, te meg tényleg miért nem szakadtál bele anyádba? Ekkora férgek csak a jobboldalon, ott is a fasizálódottak közt vannak, akik mindenkiben az ellenséget látják. Nyomorultak vagytok, ember, titeket csak megvetni lehet.

  7. László szerint:

    CSM területén már van hajléktalanellátó komplexum. Vígan üzemelt Tarlós elvtárs regnálása idején. Tarlós elvtárs nem volt ott a cserkész bulin, mielőtt azzal jönnél kormányos!

  8. Gratulálok szerint:

    “aZ ifjú cserkészek időben elmenekültek a helyszínről.”

    Ha kimenekültek, azt megértem! De minek kellett elmenekülni a helyszínről? Talán csak nem közük van a tűz keletkezéséhez?

  9. Lennox szerint:

    Kormánypárti, miért baj a CsM területére tervezett, hajléktalanoknak szánt épület? Valahova tenni kell őket, ha már ilyen nagy jólét van, hogy ennyien vannak. Ők is emberek, bármi is az ok, hogy az utcán élnek.

  10. kormánypárti szerint:

    Én ezt értem, de egy néhány száz fő befogadására alkalmas szálló még kezelhető, egy több ezer fős létesítmény viszont szerintem már nehezen kontrollálható. Egy ilyen intézmény a bűnözési statisztikát és az ingatlanárakat kedvezőtlenül befolyásolná Csepelen. Sajnos az is rontja a statisztikát, ha a szálló területén történnek bűncselekmények (pl. a lopás mindennapos jelenség). A közbiztonság színvonalának megtartása megkívánná a nagyobb rendfenntartói jelenlétet, a rendőrség és a közterület-felügyelet erőforrásainak növelését. A közterületek tisztaságának megőrzése szintén többlet erőforrásigényként jelentkezne. A HÉV folyton tele lenne hajléktalanokkal, akik a belvárosba mennének be vagy onnan jönnének vissza. Tehát egy ilyen projektnek a megvalósítása előzetes hatástanulmányozást, komoly előkészítést igényel, amelynek során a helyi önkormányzattal illetve a csepeli lakosokkal is egyeztetni szükséges.

  11. László szerint:

    Több ezer fő….A kormány állítja elő a hajléktalanokat, a trafikok züllesztik le még jobban őket. Ez nem tetszik ugye? Nézegesse csak őket! Hatástanulmány…

  12. kormánypárti szerint:

    A hajléktalankérdés összeurópai probléma. Az a törekvés, hogy 2030-ig európai szinten felszámolják ezt a gondot, erről nagy támogatottsággal született döntés két évvel ezelőtt az EP-ben. Tény, hogy Magyarországon csökken a hajléktalanok száma (~0,1%, a fővárosban kb. 4000 fő), mint ahogyan az is tény, hogy a nyugati tagállamokban, pl. Ausztriában és Franciaországban lakosságarányosan jóval több hajléktalan él (~0,2-0,25%). Ez a kedvezőtlen adat a bevándorlással függ össze, tehát a hajléktalankérdés orvoslásához első körben a külső okokat kell megszüntetni, vagyis az utánpótlást jelentő bevándorlást szükséges megállítani.

  13. Gyula szerint:

    A világon mindenhol probléma, kivétel 1-2 gazdag ázsiai ország.
    Járok sokat a Lajtán túlra, nem a menekültek csöveznek.
    Ti mindenkiről azt hiszik, hogy félanalfabéta zsákfalusi paraszt? 😛

  14. Májkrém szerint:

    kormánypárti: Valakit kihagytál! Sorost! Ő tehet mindenről! Szívesen! 🙂

  15. Gratulálok szerint:

    Az épületben alvó három fiatalember nem kimenekült az épületből, hanem “aZ ifjú cserkészek időben elmenekültek a helyszínről.” Vajon miért, ha nem ők voltak a felelősek?

  16. László szerint:

    Félresikerülhetett a buli. Az lehet a felelős aki kiadta nekik a házat, ha egyáltalán tudott róla.

  17. locitrom szerint:

    Egy kis témába vágó Svejk 🙂 :

    “Majd felállt a bűnös ember és a gyermekeiről kezdett beszélni, öt darab volt neki, a legidősebb tizenkét éves volt és cserkészkedett, mindig csak vizet ivott. Az apjának szolgálhatott volna példaképül, aki először követett el ilyesmit életében.

    – Cserkészkedik? – kiáltott fel Svejk –, örömmel hallok a cserkészekről. Egy alkalommal Midlovarban Zlivi mellett a hlubokói járásban, a cseh budweiszi kerületben, épp akkor, amikor mi a 91-esek gyakorlatoztunk a községi erdő környékén, a parasztok hajtóvadászatot rendeztek a cserkészekre, akik az erdőbe fészkelték be magukat. Hármat elfogtak. A legkisebb ordított, sikított, nyávogott, amíg össze nem kötözték. Úgy oda volt szegény, hogy mi edzett katonák nem bírtuk a kínját nézni és félrementünk onnét. Amíg kötözték őket, ez a három cserkész nyolc parasztot harapott meg. A falu bírája előtt különböző kínzások után beismerték, hogy nincs olyan mező az egész környéken, amit le ne tapostak volna, amikor napfürdőt vettek, aztán azt is elmondták, hogy az aratás előtti érett búzatábla se véletlenül égett le Razicson. A búzatáblában ők valami rostélyon őzet sütöttek, amit a községi erdőben gyilkoltak le. Erdei rejtekhelyükön aztán mázsányi baromfi és vad csontot, cseresznyemagot, csomó éretlen almacsutkát és más sok egyebet találtak.

    Ellenben a cserkészfiú sajnálatraméltó apját sehogyse lehetett megvigasztalni.”

  18. kormánypárti szerint:

    Itt kérem komoly bűncselekmény gyanúja merül fel! A házban békésen alvó fiúkra kívülről rágyújtották az építményt. Szerencsére a fiúk nem estek pánikba és képesek voltak elmenekülni, ami elsősorban annak köszönhető, hogy korábban szakszerű tűz- és balesetvédelmi oktatásban részesültek.
    “A cserkészet világát érdemes újraéleszteni, mert értékalapú közösséget hoz létre. Érték a család, a házasság, a barátság ” – mondta polgármesterünk nagyon helyesen. Tulajdonképpen ezek ellen az értékek ellen, ha úgy tetszik keresztény kultúrára épülő társadalmunkkal szemben követett el támadást az a személy (vagy személyek), aki a cserkészházat szándékosan lángra lobbantva próbálta különös kegyetlenséggel meggyilkolni fiataljainkat. Gyakorlatilag terrorcselekménnyel állunk szemben: nemcsak Csepelt, hanem a Magyar Államot érte támadás.

  19. kerdes szerint:

    Örülök, hogy nem lett semmi bajuk. Remélem kiderül a tűz oka és akárki volt a tettes meglakol érte.

    Ellenben a cserkészektől azt várnám el, hogy talpraesetten kezeljék az ilyen helyzetet.
    “Szerencsére a fiúk nem estek pánikba és képesek voltak elmenekülni, ami elsősorban annak köszönhető, hogy korábban szakszerű tűz- és balesetvédelmi oktatásban részesültek.”

    szakszerűen elmenekültek? Ha az oktatás a menekülésben kimerült, akkor komoly problémák vannak a cserkészeknél….

    Ha oktatásban részesültek, akkor ismerhették a rendelkezésre álló oltási lehetőségeket: tűzcsap esetleges oltótömlővel, porral oltó, széndioxod-dal oltó. Ismerhették az elektromos lekapcsoló helyét stb.. Remélhetőleg ők voltak azok is, akik felhívták a tűzoltókat. Tudom, hogy minden mérlegelés kérdése, de ez az elmenekülés nagyon rosszul hangzik.

  20. László szerint:

    Nézegettem az oldalukat, csupa bőven 18év alattiak ezek a cserkészek. Kellett volna ott lenni valamiféle rájuk felügyelőnek is. Szakszerű oktatás, lenyomom a kilincset és magam felé húzom. Úgy kijutok. Köszönjük kormányos…

  21. kormánypárti szerint:

    Nem kisgyerekek már, nem szükséges az alvásukat felügyelni bébiőrrel. 🙂 A polgármester videóján is látszik, hogy a tornácról van a lépcsőfeljáró, ahol a tűz is keletkezett, tehát onnan nyílik a bejárati ajtó a házba. Látható, hogy meg van égve a terasz faszerkezete. A cserkészeknek az ablakon át kellett kiugraniuk. Azért volt hasznos a tűzvédelmi oktatás, hogy ne az ajtón keresztül, a tűzfészek irányába próbáljanak kimenekülni.
    Egy hat kilós tűzoltókészülékkel legfeljebb egy kanapét, azaz kisebb tüzet lehet eloltani, tömlő és fecskendő pedig nincsen a közelben. A tűzoltás egyébként is veszélyes művelet. A tűzvédelmi oktatás csak a menekülésre és a tűzoltóság értesítésre terjed ki, ennél több nem elvárható fiatalkorúaktól, nem feladatuk hőst játszani. Azért menekültek el nagyon helyesen, mert erre lettek szakszerűen kioktatva.

  22. Gyula szerint:

    Az idióta megint itt idézget.
    Ha szépet mondok, akkor az én seggemet is kinyalod? 😜😂😁😎

  23. kerdes szerint:

    “‘nem elvárható fiatalkorúaktól, nem feladatuk hőst játszani.”

    Állítólag egyetemisták voltak.

Itt lehet hozzászólni !