Lakossági tájékoztató a patkánymentesítéssel kapcsolatban

csepel.hu

Közvetlen környezetünkben időszakosan megjelenhetnek olyan rágcsálók (így egerek, patkányok is), amelyek közegészségügyi szempontból és gazdasági károkozásuk szempontjából is kártevőnek minősülnek, így megjelenésük visszaszorítása fontos feladat. Városi környezetben a patkányok jellemzően a csatornákban, illetve a kommunális hulladék környezetében szaporodhatnak el, melynek eredményeként közterületeken, de akár lakásokban, házakban, illetve ezek udvarán, pincéjében is feltűnhetnek.

A fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről szóló 18/1998. (VI. 3.) NM rendelet 36. § (4) bekezdése értelmében az egészségügyi kártevők (így a patkányok) elleni védekezésről az érintett terület vagy épület tulajdonosa (bérlője, használója, kezelője), illetőleg a gazdálkodó szerv vezetője vagy üzemeltetője köteles gondoskodni.

Szükséges felhívni a figyelmet, hogy a rendelet 36. § (5) bekezdése alapján amennyiben az egészségügyi kártevők elleni védekezésről a tulajdonos, illetve a fent ismertetett más kötelezettek nem gondoskodnak, velük szemben a Budapest Főváros Kormányhivatala XX. Kerületi Hivatalának – a XXI. Kerületre is illetékes – Népegészségügyi Osztálya akár hatósági intézkedést is kezdeményezhet.

A tulajdonosoknak, ingatlanhasználóknak ugyanakkor segítséget nyújthat, hogy a főváros közigazgatási területére vonatkozóan – és így Budapest XXI. kerületében is – a kártevőmentesítés (és egyben a patkánymentesítés) érdekében a Budapest Főváros Önkormányzattal szerződéses viszonyban álló RNBH Konzorcium folyamatos szervezett mentesítési tevékenységet végez, és akár külön lakossági észlelés, bejelentés alapján is eljár. A bejelentés a lakosság számára díjmentes.

A fenti lakossági panaszbejelentéseket a Főpolgármesteri Hivatal fogadja a nap 24 órájában az erre a célra létrehozott online bejelentő felületen (https://patkanybejelentes.budapest.hu), illetve munkaidőben telefonon is a 06 (1) 327-1957-as számon. A bejelentésnek tartalmaznia kell az észlelés pontos helyét, egy rövid leírást a látottakról, illetve a bejelentő elérhetőségét, amelyen az irtást végző konzorcium munkatársai az esetlegesen szükséges további egyeztetés céljából megkereshetik.

A patkányok elszaporodásának megakadályozása elengedhetetlenül fontos, ugyanakkor lényeges az is, hogy lehetőség szerint már a kártevők megjelenését megelőzzük. Ehhez kapcsolódóan a Fővárosi Önkormányzat fenti honlapján található egy tájékoztató is arról, hogy hogyan lehet hatékonyan megelőzni a patkányok megjelenését, illetve elszaporodását (https://budapest.hu/Lapok/2021/hogyan-segitheti-a-lakossag-a-patkanyirtasi-program-sikeret.aspx).

Mivel továbbá a patkányok leginkább olyan területeken jelennek meg, ahol sok a szemét, a lakosság együttműködése nélkülözhetetlen az elhagyott hulladék mennyiségének csökkentése, valamint a hulladékkihelyezések megfelelő megoldásainak alkalmazása kapcsán.

A hulladékkal kapcsolatos problémák megelőzéséhez és megoldásához természetesen a Csepeli Önkormányzat is segítséget nyújt, többek között a lakótelepi lakóházak számára hamarosan induló, zárt hulladékkonténer-tárolók beszerzésének támogatására irányuló pályázati lehetőséggel. Mindezekről a kerületi önkormányzat honlapján (www.csepel.hu) tájékozódhatnak.

Együttműködésüket köszönjük.

csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !