Nemzeti értékek, hagyomány, minőség – 7. Hungarikum Fesztivál Csepelen

csepel.hu

Tradicionális magyar ízek, mesterségbemutatók, népi játékok, zenés-táncos színpadi műsorok várták az idei Hungarikum Fesztivál látogatóit. A magyar kultúra értékeit felvonultató rendezvénynek ezúttal a felújított Napközis Tábor adott otthont.

Színpadi programok

A színpadon egész nap változatos programok szórakoztatták a közönséget. Elsőként Fabók Marcsi gyermekelőadását láthatták a nézők, majd a Matyó Néptáncegyüttes és a Csepel Hangja Kórus lépett színpadra. Ezt követően a Magyar Szablyavívó Iskola bemutatója és a Jászsági Hagyományőrző Egylet zenés viseletbemutatója következett. A nap folyamán fellépett még a Kokányok néptáncegyüttes és a Holló együttes is. A Jókutya Iskola közreműködésével délután a magyar kutyafajták is bemutatkoztak. Ezt követően Peller Károly és az Operett Voices Társulata Cintányéros cudar világ címmel népszerű operett slágereket adott elő, mely nagy sikert aratott. Ám a rendezvény ideje alatt sétáló zenészek is gondoskodtak a jó hangulatról.

Gasztronómia, kiskert

A tradicionális hazai ételek közül bajai halászlevet, karcagi birkapörköltet, kürtőskalácsot, lángost, rétest és az ország tortáját is megkóstolhatták az érdeklődők. Az egytálételek mellett a kézműves kiállítók standjainál szörpök, lekvárok, mézek közül is válogathattak. A nap folyamán sokan fordultak meg a Csepeli Kertbarát Kör sátránál. Az egyesület 1999 óta működik és próbálják folytatni a régi csepeli kertbarátok hagyományait, ötvözve a mai kor igényeivel.
„Kertészkedéssel, a kiskertek ápolásával, szépítésével foglalkozunk, e témákban tartunk előadásokat. Tevékenységünkkel egyre jobban bekapcsolódtunk a természet és környezetvédelembe is” – mondta el lapunknak Géczi Tibor az egyesület vezetőségi tagja. Kiemelte, sokan próbálták ki a rendezvény alatt a fűszernövény felismerő játékot, de többen is kértek tanácsot, érdeklődtek, bizonyos növények ápolásával, gondozásával és a komposztálással kapcsolatban is. A Csepeli Kertbarát Kör sátránál olyan különleges növényeket is bemutattak, mint a szivacs és a kolbásztök, vagy a chili paprika.

Állatbemutatók

Az idei Hungarikum Fesztiválon az állatbemutatók is nagyon népszerűek voltak. A gyerekek kipróbálhatták a lovaglást, volt állatsimogató és díszgalambbemutató is, a Csepeli Galambtenyésztők Egyesületének jóvoltából.

Az Agenor Civil Állatvédő Egyesület és a Jókutya Iskola sátránál magyar kutyafajtákról szóló kvízt tölthettek ki az érdeklődők és a délutáni bemutató keretében meg is ismerkedhettek a magyar kutyákkal, így például a mudival, a pulival és a komondorral is. Emellett pedig betekintést nyerhettek egy új kutyás sportágba, a Hoopers tréningbe is. Nagyné Lukács Ildikó tréner elmondta, ez az Amerikából származó kutyás sport 2020-ban ért el hazánkba. A Hoopers kortól, mérettől, fajtától függetlenül minden kutya számára ajánlható. Célja, hogy a kutyák a pályán mozogva a különböző akadályokat, meghatározott sorrendben és időkereten belül teljesítsék. A kutya önállóan hajtja végre a feladatokat, a gazda távoli irányításával. E sport a kutya intelligenciáját, az ember és a kutya közötti kölcsönös kapcsolatot is fejleszti, önálló gondolkodásra tanítja az állatot- hangsúlyozta.

Játék, Hungarikum-kiállítás, koncert

A Hungarikum Fesztiválon a legkisebbek kézműves-foglalkozásokon vehettek részt, volt arcfestés, népi játszóház, de nagyméretű fajátékok és íjászkodás is várta a gyerekeket. Sabján Róbert kovácsmester segítségével a gyerekek szerencse patkót, szívecskét, puskagolyót, dobókockát készíthettek, saját maguk hajthatták a lenkerekes kovácstűzhelyet.

A Hungarikum-kiállításon többek között a Csepeli Hímző Kör munkáival is megismerkedhettek a látogatók, de a Tardi Hagyományőrzők is bemutatkoztak a fesztiválon.

A gyerekeknek és felnőtteknek szóló Hungarikum-kvízt is sokan kitöltötték, a szelvények sorsoláson vettek részt, a szerencsések ajándékcsomagot nyertek. A kellemes őszi időben sokan látogattak ki az egész napos családi programra, melyet ezúttal is a Csepeli Városkép Kft. szervezett az önkormányzat támogatásával. A program zárásaként Keresztes Ildikó akusztik koncertjét hallgathatta meg a közönség.

Az eseményen készült képeket ITT tekinthetik meg.

csepel.hu

Itt lehet hozzászólni !