Csepelen is gondok vannak az első ajtós felszállással

Csepel.info, Magyar Nemzet

Lapunk tapasztalatai szerint sok utas az igazolványok, jegyek késői előkeresésével, mások szándékosan hátráltatják Csepelen a buszok első ajtós felszállását. Főként ott van ebből gond, ahol sok felszálló lenne egyszerre. Leszállni is nehezebb, hiszen a hátsó ajtókat csak később nyitják ki: ebből átszállásnál van kiabálás, ha éppen bent áll például a HÉV. Mindezt tetézi a kánikula, mert Karácsony Gergely ígéretei ellenére nincs klíma a járműveken – és úgy tűnik nem is lesz.

Alig vezették be Csepelen az első ajtós felszállást, máris panaszáradat kíséri. Ennek kisebb részben oka, hogy sokan eddig jegy nélkül utaztak, és most szándékosan hátráltatják az intézkedést. A legtöbben egyszerűen nem szoktak hozzá, hogy be kell mutatni a jegyeket és bérleteket, vagy egyszerűen túl sok a felszálló. A káosz a kánikula közepén joggal okoz ingerültséget. Ahogy a fővárosi építkezések, vagy az autósok elől értelmetlenül lezárt sávok, ez is azt mutatja, hogy az időzítés és a módszer valahogy mindig rosszul jön össze. Az alábbiakban a Magyar Nemzet cikkét olvashatják.

A BKV vezetésének szándéka szerint rövid időn belül majdnem az összes buszon és trolin az első ajtón kell majd fölszállni. Ezzel előreláthatólag növekszik a menetidő, ami a hibás klímával rendelkező járműveken még kellemetlenebbé teszi az utazást. Mindemellett a városban zajló felújítási munkálatok nemcsak az autósok haladását hátráltatják, hanem a tömegközlekedési eszközökét is.

Még kellemetlenebb lehet busszal vagy trolival utazni, mint eddig. Lapunk értesülése szerint a BKV szeretné kiterjeszteni a bizonyos járatokon már bevezetett első ajtós felszállási rendszert. Mint azt megtudtuk, a cél az, hogy hétvégén a teljes busz- és trolihálózaton ez legyen érvényben, hét közben pedig csak néhány nagyon forgalmas járat vagy annak egyes szakaszai jelentenek majd kivételt. Nem nehéz elképzelni, mit jelent ez a gyakorlatban.

A járatidők hivatalos meghosszabbításáról egyelőre nincs szó, márpedig nem kell szakértőnek lenni ahhoz, hogy megértsük: ha egy buszra az eddig négy ajtó helyett egyen szállnak fel az utasok, az minden megállóban hosszabb várakozást jelent.

Épp akkor, amikor a városban most nyáron elindított három nagy felújítási projekt miatt – amihez negyedikként az M3 már korábban megkezdett átépítése társul – amúgy is megnövekedett számos járat menetideje.

Gond emellett az is, hogy – amint azt már megírtuk – a BKV járatainak jó részén nem működik a klíma, ezt a vállalat is elismerte. Az elviselhetetlen nyári hőségben szellőztetéssel próbálják az utazást elviselhetőbbé tenni. Aki azonban jár busszal, trolival, tudja, hogy amint a jármű megáll egy lámpánál vagy egy megállóban, rögtön érezhetővé válik a forróság.

Szabó István, a Belföldi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezetének (BTDSZ) elnöke szerint az elképzelés a járművezetők szempontjából is aggályos. A jelenlegi terv szerint ugyanis a sofőrök jegyellenőrzési jutalékot kapnának a pluszfeladat elvégzéséért, ám mindez a bérmegtakarítás terhére történik.

– Egyre nagyobb terhet raknak a járművezetőkre. Ha így alakul, megutáltatjuk ezt a szép és felelősségteljes szakmát

– mondta Szabó István a Magyar Nemzetnek.

– A BTDSZ javasolja, hogy az olyan munkaköröket, ami mögött nincs teljesítmény, csak kifizetés, szüntessék meg! Halasszák el a vezetői prémiumok kifizetését, és abból fizessék ki a jegyjutalékot, ne a bérmegtakarítás terhére! Természetesen amikor a BKV finanszírozása rendben jön, a vezetői prémiumok kifizetése azonnal történjen meg!

Ráadásul az állandósult dugók miatt egyre feszültebbek az autósok és a közösségi közlekedést használók is. A reggeli és a délutáni órákban a korábbiakhoz képest alsó hangon is dupla menetidővel kell számolniuk az autósoknak, de több kritikus pontokon napközben is csak lépésben lehet haladni a gépjárművekkel. A Hegyalja útra felfestett sáv ugyan a közösségi közlekedést segíti, ám ezzel a húzással Pest után Buda is elesett az autósforgalom tekintetében.

Blaha Lujza tér hétfőn indult felújítása miatt ezzel szemben a 7-es buszcsalád által használt sávokat elvették a tér környékén, ami az autósközlekedés mellett a közösségi közlekedést is alaposan lelassítja. A Google úttervezője csak figyelmeztet a torlódásokra, ám kerülőutat nem tud felajánlani. A közösségi közlekedőknek is egyetlen egérút maradt: a föld alatti vonalak. Ám ott is a 3-as vonal belvárosi szakaszának felújítása zajlik, és a pótlóbuszok a felszínen szállítják az utasokat.

Kimondható: Budapest belső kerületei, beleértve a budai I. kerületet is, teljesen elestek az egy időben indított felújítási munkálatok miatt.

Csepel.info, Magyar Nemzet

9 hozzászólás “Csepelen is gondok vannak az első ajtós felszállással” bejegyzésre

  1. kormánypárti szerint:

    Szintén fontos szempont, hogy amíg az utasok egyetlen ajtón szállnak fel szépen libasorban, egymás után leteszik a cekkert és előkotorják a bérletet vagy a személyit, addig a busz nem tud tovább haladni, feltartja maga mögött a forgalmat, emiatt az autók feltorlódnak. KariGeri tényleg azt akarja, hogy mindenki gyalogosan közlekedjen?

  2. Nagyapó szerint:

    A BKV-hez is “begyűrűzött” szakértelem Draskó képében!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  3. azta szerint:

    Talán, ha épeszű árakat kérne a bkk, akkor nem kellene aggódnia a bliccelők miatt. A németeknél vidéki városban is 28 éve már minden megállóban volt automata és csak a megtett megállókkal arányosan kellett a jegyet fizetni. Érezni a különbséget? Ja, nem is törték össze őket.
    Még emlékszem, hogy anno Hagyó beleröhögött a kamerába és úgy közölte az aktuális áremelésüket a TV-ben…
    Kicsit furcsa volt, hogy engedték a TV-ben lemenni.
    Más téma: Arra is emlékszem, amikor egy belvárosi főokos közölte egy riportban, szintén a TV-ben, hogy az önkormányzatuknak nem éri meg a parkolási díjakkal foglalkozni, ezért kiadják maszekba. Azoknak megérte

  4. Zsivány szerint:

    A szemét kizsákmányoló munkáltatóknak kéne fizetni a dolgozóik utazási bérletét. Nem várható el az alkalmazottól, hogy minimálbérből fedezze.

  5. Májkrém szerint:

    Jajj! Ez mekkora kamu már! 😀 Te jó Isten! 😀 Végre nyugodtan lehet utazni a buszokon, mert a sok Ármándó meg Eszmeralda nem tud utazni, így nincs hangos zenélés, ordibálás és társai a járatokon! 🙂 A normális ember simán tud várni plusz 1-2percet, megéri evégett! 🙂

  6. Etanolos Ferenc szerint:

    Kanalas Armandóék így is felszállnak. Ma láttam. Elkezdenek ordibálni a sofőrrel. Pl azt, hogy csak azért tartja fel őket, mert cigányok. Aztán a riadt sofőr enged. A rejtett erőforrások meg elterpeszkednek az üléseken.

  7. Etanolos Ferenc szerint:

    Mondjuk én megyek 20 megállót. Az így akár plusz 20-30 perc menetidő….

  8. Saci szerint:

    Valóigaz egy-két reteknek sikerül felszállni, de én is láttam olyat, hogy rikárdó gyalogolt a csepeli átjáron. Sajnos nincs hatékony rendőrség, közterület felügyelet, polgárőrség…stb

    Múltkor engem is inzultáltak, lefujtam gázsprével, persze azért egy Mauser jobb lett volna, de hát ma ők az urak.

  9. Hozzászóló szerint:

    Kormánypárti: a belvárosban zsúfolt trolibuszok és buszok közlekednek kiválóan ezzel a megoldással. Mondhatnám példának okáért Londont is, ami azért néhányszor nagyobb és zsúfoltabb nálunk, vagy a magyarországnyi lakosú Isztambult, ahová már a peronokra sem mész be jegy, vagy bérlet nélkül legyen az villamos, metró, vagy metróbusz. És nem nagyon láttam fennakadást. Ideje van annak, hogy a parazitaként élő és a többség vérét szívó réteg jogai helyett végre a társadalmat fenntartók érdekei érvényesüljenek. Ha ez KariGeri intézkedése, ez akkor is jó dolog. A mindenen való fintorgást hagyjuk meg a másik oldalnak.

Itt lehet hozzászólni !