Gyurcsány se ment el a költségvetési hazugságvizsgálatra

Index

Egy kis “gyurcsányi mix” az MSZP kampánydalával arról, hogyan hazudtak, csaltak és tették tönkre az országot

A volt miniszterelnök és a pénzügyminisztere is más programjaira hivatkozik, de jelezték: a Fidesz-kampány részének tekintett bizottsági üléshez amúgy sem kívánnak asszisztálni. Tény: a 2006-os választások előtt közzétett költségvetési adatok ügyében az ellenzék által hivatkozott decemberi ítélet nem foglalkozik az adatok valódiságával, a bizottság pedig ezt vizsgálná. Ugyanakkor nemcsak Gyurcsány őszödi beszédéből tűnik úgy, hogy hazudott a kormány a költségvetési helyzetet illetően, Veres János választások utáni nyilatkozatai is erre utalnak.

Izzik a levegő a parlament költségvetési és pénzügyi bizottságának ülésén, amelyet a 2006-os választások előtti költségvetési trükközés témájában hívtak össze. (Az ülés hivatalos napirendje szerint a képviselők “Az államadóságról, a költségvetés hiányáról és a kormányzati szektor hitelfelvételeiről szóló kimutatások, prognózisok valódisága” ügyében vizsgálnák az előző választások előtti időszakot.) Öt perc után máris szünetet kellett elrendelni, de a szocialista tagok addig is többször belekiabáltak a bizottság elnöke, Varga Mihály Fidesz-alelnök felvezetőjébe.

Varga azt mondta: egy közelmúltban született bírósági ítélet nyomán kiderült, hogy a kormány a 2006-os választások előtt eltitkolta a költségvetési adatokat, nem adott valós képet az országnak. Ekkor több szocialista, köztük Kovács Tibor frakcióvezető-helyettes belekiabált, nemtetszését fejezte ki a hallottak kapcsán. Varga azonban folytatta: az adatmanipulálás károkat okozott az országnak, Magyarország megítélésének, és ez a kockázati felár (az állampapírokra a piacon elvárt hozam) emelkedésében, a magasabb kamatteherben csapódott le. Ilyet csak szándékosan lehet elkövetni, a bizottság ezért tiszta vizet akar önteni a pohárba, ki kell deríteni, hogy az akkori kormányfőnek, Gyurcsány Ferencnek, az akkori pénzügyminiszternek, Veres Jánosnak, vagy valaki másnak van-e köze ehhez, mondta a fideszes politikus.

Gyurcsány és Veres a meghívó ellenére nem jelent meg az ülésen. Levelet küldtek, amiben Veres azt írja, hogy előre leegyeztetett programok miatt nem tud megjelenni. Gyurcsány pedig hivatalos külföldi út miatt nem tudott eljönni, “de ha nem lenni ilyen útja, akkor sem jönne el”, írta a volt miniszterelnök Varga tájékoztatása szerint.

Ezt követően a napirendi pontot majdnem mindenki megszavazta, egyedül Keller László szocialista bizottsági tag tartózkodott. Kovács Tibor MSZP-s frakcióvezető-helyettes ugyanakkor megjegyezte, hogy nehezményezi, hogy a bizottság elnöke nem az ülést vezeti, hanem felvezet. Ez a Tanú című filmre emlékeztet, mondta Kovács Tibor, ez alapján tudjuk jól, hova vezet az ilyen elnöki magatartás.

Ezt követően Keller László ügyrendi javaslatként felvetette, hogy a bizottsági tagok számára a Fidesz adja át annak a feljelentésnek a szövegét, amelyet a párt a bírósági feljelentéshez csatolt. A bizottság többsége helyeselte Keller indítványát, ezért öt perces szünetet rendeltek el alig öt perces bizottsági ülés után.

Veres tegnap még nem tudott programjáról?

A volt pénzügyminiszter hétfőn még azt mondta megkeresésünkre, az ülés napján, azaz ma majd kiderül, ott lesz-e vagy sem. Ugyanakkor kijelentette: a bizottsági ülés már a Fidesz kampányának része, és gondolhatjuk, hogy “mennyire fogok ehhez asszisztálni”.

Veres szerint már a témafelvetés is hazug, hiszen a Fővárosi Ítélőtábla ítélete a PM adatainak valóságával nem is foglalkozott. Még decemberben úgy döntött a Fővárosi Ítélőtábla, hogy a KSH már a túlzottdeficit-eljárással kapcsolatos magyar jelentésnek az Európai Unió statisztikai hivatalának megküldött, még nem véglegesített vázlatát is köteles nyilvánosságra hozni. “Tudomásom szerint nem merült fel kérdés a pénzügyminiszterségem idején nyilvánosságra hozott adatok valódisága kapcsán” – állította Veres.

Gyurcsány: Hazudtunk

Pedig ugyanő 2006. június 8-án még teljesen más szelemben nyilatkozott. “Eddig azt kérték rajtunk számon, miért nem az igazat mondjuk, ezek most azok a számok, melyek a valóságot tükrözik” – nyilatkozta, amikor bejelentette, hogy a 2006-os költségvetésben szereplő 4,7 százalékos hiánycélnál a valós hiány 3,3 ponttal magasabb lesz. Gyurcsány Ferenc kormánya tehát a 2006-os választások előtt nem a valós adatokkal számolt – ahogy Gyurcsány maga fogalmazott elhíresült őszödi beszédében, “hazudtunk”.

A teljes őszödi beszéd: így tették tönkre az országot a hatalomért

A valós hiányt ismertető sajtótájékoztatón Veres arról is beszélt, hogy a választások előtt nem engedélyezte a valós adatok nyilvánosságra hozatalát. “Azt, hogy pontosan hogy állunk és mint állunk, megmondom úgy, ahogy van, nem engedtem ilyen jellegű munkát végezni korábban. Ugye az volt a tapasztalatunk az elmúlt években, hogy ha készült valakinek egy feljegyzése, és ez kikerült, akkór abból politikai ügy volt. […] Éppen ezért ilyen jellegű komplex felmérés mindaddig nem készülhetett, amíg ennek a kockázata fennállt”.

Forrás: Index

11 hozzászólás “Gyurcsány se ment el a költségvetési hazugságvizsgálatra” bejegyzésre

  1. Gyuri szerint:

    Szegény Fletó…Ezt nagyon elkúrtad meg a csapatod.Gulyás,Podolák,Avarkeszi,Deme, tovább is van mondjam még?

  2. Tóth Mária szerint:

    Veres már jelezte, ő nem megy el a meghallgatásra! Neki/k mindent szabad/lehet, mert ők törvényen felüliek!! Ez van e kis Hazában!

  3. Anikó (Krizantém utcából) szerint:

    Biztosan van félni valójuk, hogy nem mertek megjelenni a számonkérő költségvetési vizsgáló bizottság előtt ?? Becsapták az országot !! Reméljük, hogy az új kormány minden vezetőn számon fogja kérni az elmúlt 4, ill. 8 év munkáját ! Már elkezdődött a fejek hullása lásd BKV, meg majd a többi !

  4. Nagyapó szerint:

    Hölgyeim/Uraim!
    Kell a 2/3-ad, mert akkor “ezeket” fekete ruhás, nagydarab, maszkos emberek fogják szíjon vezetni.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  5. csepeli szerint:

    Tök fölösleges elmenni, ez a Fidesz kampányeseménye. Kavarják a szart nagyon. Mivel följelentést tettek, innentől kezdve a rendőrség/ügyészség/bíróság dolga megvizsgálni, igaz-e bármi is a vádakból. Akkor meg minek ez a bohóckodás a parlamenti bizottságban? Nem lehet komolyan venni.

    A cikk egyébként végképp röhejes. A valós hiány nem egyezett meg az egy évvel korábban tervezett hiánnyal, igen, és? Ez mióta hazugság, mióta eltitkolás, mióta manipulálás? Alapfogalmakkal tessék már tisztában lenni!

  6. Tóth Mária szerint:

    a sok bunkó mszmp-s törvényen felüli? Mondd meg kedves csepeli, az demokrácia, ahol egy-két jött-ment/gyf. és veres/ figyelmen kívül hagyja/hagyhatja a megjelenést? így mikor lesz rend itt?????

    az mszmp annyira “becsületes”, hogy ők mindent megengedhetnek maguknak!

  7. Kati szerint:

    Kedves Csepeli!
    A szart eddig is az mszp kavarta. Ha Te ezeket a dolgokat bohóckodásnak véled, amit ezek véghez vittek az országgal az emberekkel, akkor Neked nagyon jó életed lehet . Nem olyan mint sok családnak akiknek az is gond, hogy holnap mit adnak enni a gyerekeiknek?
    Vagy agymosot vagy?

  8. Kati szerint:

    Kedves Csepeli!
    A szart eddig is az mszp kavarta. Ha Te ezeket a dolgokat bohóckodásnak véled, amit ezek véghez vittek az országgal az emberekkel, akkor Neked nagyon jó életed lehet . Nem olyan mint sok családnak akiknek az is gond, hogy holnap mit adnak enni a gyerekeiknek?
    Vagy agy mosott vagy?

  9. Tóth Mária szerint:

    Kedves Kati, minden szavad igaz. “Ezeknek” se Ember, se Isten nem számít, csak a saját zsebük. A pénzért mindenen, és mindenki átgázolnak! remélem, hamarosan végetér ez a rémálom!

  10. miska72 szerint:

    A klippet ajáljuk csepelinek, és a tobbi itt fórumozó maszoposnak.

  11. fülöpke szerint:

    Csepeli! Téged várnak a szoci nyugdíjasok. Köztük a helyed.
    Remélem, a mai zsúron jól érezted magad.

Itt lehet hozzászólni !