Lezárták a Lánchidat is, elviselhetetlen a dugó

Tarlós szerint hiba volt az előkészített nagyberuházások leállítása

Újabb jelentős útvonalat zártak le szerda hajnalban, így minden eddiginél nehezebbé vált a közlekedés Budapesten. A cikkben felsoroljuk a fontos közlekedési változásokat: most valóban nem mindegy, hogyan megy a belvárosba.

A fővárosi közlekedési káosz oka, hogy egyszerre indítottak el különböző, korábbról áttolt és forgalomkorlátozásokkal járó beruházásokat – nyilatkozta a korábbi főpolgármester a Magyar Nemzetnek.

A Lánchíd és környéke legalább másfél évig lesz lezárva, mert a felújítás korábbi halasztása miatt az elmúlt időszakban a híd annyira rossz állapotba került, hogy életveszélyessé vált, a felújítás költsége pedig jelentősen megdrágult. A főváros baloldali vezetése emellett egyszerre és szervezetlenül indított el több, közlekedési csomópontot érintő projektet, így egy ideje hatalmas dugók és rettenetes káosz jellemzi a budapesti közlekedést, ami a következő másfél évben várhatóan még rosszabb lesz. Mindez éppen a futball Európa-bajnokság idején.

Egyre több útszakaszt, csomópontot zár le a főváros baloldali vezetése, ami miatt teljesen összeomlott Budapest közlekedése. Mától azonban még hatalmasabb dugókra készülhetnek a budapestiek, szerda hajnali 4 órától ugyanis teljesen lezárták a Lánchidat és környékét a gyalogos és a közúti forgalom elől, várhatóan másfél évre. Szerda reggel a csúcsforgalom már elviselhetetlen volt szinte a város összes jelentősebb főútvonalán.

Szervezetlen lezárások

Ahogy arról korábban is írtunk, a hatalmas dugók és közlekedési anomáliák oka az, hogy a főváros baloldali vezetése egyszerre indított el több, közlekedési csomópontot érintő projektet: egyszerre kezdték el a Lánchíd, az M3-as autópálya budapesti bevezető szakasza, a pesti rakpart és a Blaha Lujza tér felújítását, és mindeközben az átgondolatlan biciklisávokat is megtartották. Így egy ideje már lehetetlen közlekedni a fővárosban a dugók miatt. Mint ismert, Gyurcsány Ferenc a főpolgármestert jelölte ki a baloldal közös jelöltjének, akinek így nem árt majd felmutatnia valamit a választások előtt. Éppen ezért a baloldali városvezető másfél év semmittevés után szakmaiságot, előzetes egyeztetést háttérbe szorítva vágott bele az összes felújításba.

A Lánchíd felújítását korábban el kellett volna végezni, de a Karácsony Gergely-féle baloldali vezetés folyamatosan halogatta azt, aminek következtében a híd állapota mára kis híján életveszélyessé vált, a költségek pedig elképesztp mértékben drágultak. A Lánchíd felújítása Tarlós István idején kiemelt beruházásnak számított, de amikor 2019 októberében Karácsony Gergely vette át, a Lánchíd kérdése nem szerepelt a Fővárosi Önkormányzat fontos projektjei között. Közben a híd szerkezeti állapota folyamatosan romlott, és végül már félő volt, hogy olyan állapotba kerül, hogy egyáltalán nem lehet majd felújítani – erről ír a Metropol. A késlekedés miatt a beruházás végül több mint 25%-kal, azaz 5 milliárd forinttal kerül többe, mint az a Tarlós által korábban kiírt pályázatban szerepelt. Ráadásul úgy, hogy végül ugyanaz a cég – az A-Híd Zrt.- nyerte el, mint aki korábban is esélyes lett volna rá – csak akkor még 5 milliárddal olcsóbban.

Június 7-étől vette kezdetét a tényleges, hónapokig tartó építkezés az Idősebb Antall József rakparton.  Ezzel párhuzamosan a Lánchíd elkerülő tengelyének kinézett Hegyalja út – Erzsébet híd – Rákóczi út vonalon is elkezdik törni az aszfaltot július elején a Blaha Lujza tér átalakítása miatt. Itt egy forgalmi sávot végig használhatnak az autósok, nem lesz teljes lezárás, de így is nagy dugó várható.

A főváros előzetes tájékoztatása szerint a pesti alsó rakpart az év végéig, a Lánchíd másfél évig lesz lezárva, a Blaha Lujza tér átépítése pedig jövő év végén fejeződik be. Mindemellett hatalmas káosz várható a Nyugati pályaudvar lezárása miatt is, amíg emiatt Zugló megállóhely lesz a MÁV alföldi vonalainak központja.

Életveszélyes biciklisáv

“Szálljon ki a kocsiból, és menjen gyalog!” – ezt üzente Karácsony Gergely azoknak, akik szóvá tették, hogy a lezárások miatt csak araszolgatni lehet a budapesti utakon. A főpolgármestert azonban egyáltalán nem érdekli a budapestiek tiltakozása.

Ezek a gigadugók nemcsak az embereket akadályozzák és dühítik fel joggal, hanem mérhetetlen környezetszennyezést is okoznak. Ennyit a zöld és klímabarát főpolgármesterről…

– reagált korábban a dugókra Fürjes Balázs a Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár.

Ahogy arról az Origo is beszámolt, a napokban aszfaltot terítettek a Clark Ádám téri körforgalom közepén lévő, a budapestiek és a turisták által jól ismert, városképi jelentőségű virágágyára. Karácsony Gergely azzal magyarázta a lépést, hogy a területet – a Lánchíd felújítása miatt – átmenetileg bevonják a forgalomba, hogy “enyhítsék az autósok kellemetlenségeit”. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy a felszámolt virágágyás helyén biciklisávot alakítottak ki, ami életveszélyes. Ugyanis így a körforgalomban milliméterekre lesznek egymástól az autók és a biciklik. A budapestiek egységesen elítélték a főváros lépését. Legtöbben azzal érvelnek, hogy így balesetveszélyes lesz a helyszín, és drasztikusan csökken a zöldfelület.

Karácsony Gergely és a dugódíj

A V4NA korábban arról írt, hogy nem teljesen véletlen, hogy állandósultak a dugók Budapesten, ugyanis a főváros bevezetheti a dugódíjat a közeljövőben. Ez annyiban nem meglepő, hogy a dugódíj szerepelt Karácsony választási programjában, igaz, akkor még népszavazáshoz kötötte volna a bevezetését. Ugyanakkor érdemes felidézni, hogy nem sokkal megválasztása után több alkalommal is beszélt erről, mindannyiszor nagy felháborodás lett a vége.

Módosul a tömegközlekedés is a Lánchíd lezárása miatt

A Lánchidat és környezetét nemcsak az autósok, hanem a gyalogos és a közúti forgalom elől is lezárják a felújítás idejére, emiatt számos járat közlekedése megváltozik.

  • Az M14-es metrópótló busz nem közlekedik.
  • A 16-os busz rövidített útvonalon jár a Széll Kálmán tér és a Clark Ádám tér között, nem érinti a Clark Ádám tér és a Deák Ferenc tér közötti megállókat.
  • A 105-ös busz a Clark Ádám tér és a Széchenyi István tér között terelve, az Erzsébet hídon át viszi az utasokat.
  • A 178-as busz módosított útvonalon, a Naphegy tér és a Gyöngyösi utca között jár, a Március 15. tér és a Gyöngyösi utca között a 105-ös autóbusszal közös útvonalon.
  • Új járat indul a 110E jelzéssel az Apor Vilmos tér és a Bosnyák tér között, érintive a 110-es busz bizonyos megállóit.
  • Augusztus elejéig a Nagyenyed utcában vágányfelújítás van. Ezért az 59-es és az 59A villamosok nem közlekednek a teljes vonalon. Ott pótlóbuszok szállítják az utasokat.
  •  A 39-es busz a Batthyány tér felé, a 102-es autóbusz és a 990-es éjszakai járat mindkét irányban terelve közlekedik, nem érintve a Kék Golyó utca megállót.
  • A 21-es és a 21A autóbusz terelve közlekedik a Széll Kálmán tér felé, kimarad a Kék Golyó utca, a Galántai utca és a Szent Orbán tér megálló.

A közúti forgalomnak várhatóan 2022 decemberében adják vissza a hídpályát, a járdák azonban a munkák 2023-as befejezéséig lezárva maradnak. A kivitelezési munkákat előreláthatóan 2023 augusztusában fejezik be.

Tarlós: hiba volt az előkészített nagyberuházások leállítása

Tarlós István szerint most látszik csak igazán, hogy mekkora hiba volt a Lánchíd és a Blaha Lujza tér 2019-re előkészített felújítási projektjét indokolatlanul, mondvacsinált okokból másfél évig megállítani.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a Nyugati pályaudvar időszakos egyidejű lezárása tovább fokozza majd a zűrzavart.

A Lánchíd kapcsán megjegyezte:

„Karácsonyéknak sikerült azt a bravúrt végrehajtaniuk, hogy drágábban, de fapadosabb változatban valósítják meg a beruházást”. 

Tarlós István vezetése idején ugyanis a felújítás része lett volna a Széchenyi téri aluljáró rekonstrukciója is, amely most kimaradt a projektből.

Forrás: Origo, Mandiner, Magyar Nemzet

11 hozzászólás “Lezárták a Lánchidat is, elviselhetetlen a dugó” bejegyzésre

  1. kormánypárti szerint:

  2. concept szerint:

    “A Lánchidat legutóbb 35 éve újították fel. 2011-ben írt ki először pályázatot a BKK a híd és az Alagút felújításának megtervezésére. 2014-re meglettek a tervek, 2019-ben, még Tarlós István főpolgármestersége alatt kiírták a kivitelezési tendert. A beérkezett ajánlatok olyan drágák voltak, hogy Tarlós visszadobta őket.”

    2011-14-ig tervezés,
    2014-19-ig a pályázati terv kiírása…
    És még a Karácsony vezette városvezetés a lassú mert nem kezdte meg fél év alatt a felújítást…

  3. Nagyapó szerint:

    Tökéletes összefoglalás. 3 év tervezés (alacsony költség), 9 év pályázat kiírás (a pénz előteremtése), 1 év a pályázat újra kiírása, hogy 5 milliárddal drágább legyen, amit el lehet lopni!!!
    Miközben a kormány “kiéhezteti” a Fővárost mondja Vigyori!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  4. Attila szerint:

    11 éve hatalmon a fidesz, kér cavintont öreg?

  5. robi szerint:

    Valaki mesélje el már az öreg húg@osnak, hogy a Rénszarvavadászati Világkiállítás költségvetése hányszorosa az eredetinek?

  6. Nagyapó szerint:

    Attila! Elárulom, a felújítást akkor kell elvégezni, amikor a SZAKÉRTŐK SZÜKSÉGESNEK TARTJÁK. Akkor viszont KELL, nem pedig húzni az időt, amíg lehetőséget nem találnak 5 milliárdot Ft ellopására!!
    Vigyori műszaki szakértője közölte, hogy azért kellett most az útlezárásokat elkezdeni, „mert a kiviteli szerződéseket újra kellett tárgyalni” ! Magyarul, ki kellett dolgozni az árak emelését, amit a Lánchídhoz hasonlóan el lehet lopni!!!
    Attila! Ucsityszjá, ucsityszjá,ucsityszjá (Tanulni….) , mert hejesírása ojan, minta Török Szultáné!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  7. Nagyapó szerint:

    robi! Ha valaki hülye, rendben van, mindenkinek joga hülyének lenni. Ha valaki trágár, akkor az lumpen proli, ismert Ha valaki ezeken felül még hazudik is, az DK-s!!!

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  8. robi szerint:

    Azt hittem, hogy számszerű adatokkal érvel a Vadászati Világkiállítás költségeiről.

    Látom, nem megy (vagy csak így leplezi a pénz pazarlókat) , marad a jól bevált lumpenprolizás és mások hazudozásával való rágalmazása. Szánalmas.
    Amúgy ne aggódjon értem, a munkámból élek, sosem volt szükségem arra, hogy a politikusok farvizén evezzek. Meghagyom magának.

  9. Utazó szerint:

    Ismét elárasztották az alkoholista, deviáns alakok, cigányhordák a Szent Imre tér és Karácsony Sándor (sétáló) utca környékét.
    A csepeli hatóságok és döntéshozók képtelenek a közbiztonság és az általános rend fenntartásását elvégezni. De valószínűleg nem is akarnak tenni semmit, hiszen ők nem itt laknak. Legalább éjszaka ne kelljen a cigányvernyákolást és kiabálást hallgatni. Hol vannak a katonák, rendőrök, mikor tényleg lehetne intézkedni? Sehol! De legalábbis nem itt, ahol a helyük lenne.
    Nem csoda, hogy ilyen (rossz) a híre a kerületnek.

  10. Gary Ridgeway szerint:

    Na, a MongolFidióták…
    Ha Pista zárta volna le, akkor minden gút lenne?
    Tényleg betegek vagytok. 😁👍

  11. Gary Ridgeway szerint:

    Utazó!
    Semmi negatív dolgot nem fog megtenni senki, nem akarnak népszerűtlen intézkedéseket hozni, be van dobva a gyeplő, hadd szóljon a rock ‘n’ roll… 😁😜

Itt lehet hozzászólni !