Forradalmi magyar moci

Mixonline

Egy évtizeddel a második világháború után, még az ’56-os népfelkelés előtt dobták piacra hazánkban a közlekedést is „forradalmasító”, nagyfékdobos motorkerékpárt, a 250-es Csepel utódját. Az agg Pannónia típusok 2021-ben már kincset érnek!

„Pannonia is een historisch Hongaars merk“ – emlékezik meg a holland szaksajtó, a 67 esztendeje bemutatkozott „történelmi magyar márkáról”, mely az 1950-es, 250-es Csepel rakéta közvetlen utódjának tekinthető. Már-már korát megelőzően modern volt a 200 mm-es átmérőjű fékdobbal és a hajlított küllős kerekekkel debütált ’54-es típus. Ma csajozós masinának becéznénk ezt a szocialista mocit, mely már akkor gyorsult, amikor az autó még kevesek luxusa volt a Kárpát-medencében.

A Csepeltől örökölt 247 köbcentis erőforrású, korszerű, s megbízható Pannónia a bakteleszkópos, lengőnyerges elődhöz képest előrelépést és komfortot jelentett. A magyar mérnökök tudását dícséri a hátsó lengővilla és az egybeszabott laticelnyereg. „Ezen forradalmi megoldások a típusnévben is megjelentek, mely a „Teleszkóp, Lengővilla” szavak rövidítése volt. A ‘Pannónia’ márkanév Molnár László technikustól származott. A szerszámosdoboz az új vonalú tankba került, az akkumulátor a hátsó függőleges vázcső elé. A típus jellemzően bordó színben készült“ – fogalmaz a szakirodalom az 1974-ig gyártott magyar modellről. Íme egy hazai sikersztori az Ikarusz busz története mellé!
A Weimari Köztársaság békés korszakáról sokaknak az „arany 20-as évek” jutnak az eszükbe. A már 4,5 milliós Berlinben a fergeteges Josephine Baker fedetlen keble és banánszoknyája jobban lázba hozta az embereket, mint a kevésbé erotikus mozgású dr. Joseph Goebels propagandája. Bulla Elmától Balázs Béláig magyar művészek is százával találtak értelmes kenyérkeresetet a végzete felé rohanó világvárosban. Az NSDAP voksdiadala, az osztrákból németté lett Adolf Hitler hatalomra kerülése 1933 januárjában aztán véget vetett a „mosolyországának”. Fáklyafényben náci csizmák masíroztak a Brandenburgi Kapun keresztül. Négy hét múlva lángolt a Reichstag: majd könyvek égtek, zsinagógák, s emberek… 1939 szeptemberében megindultak a tankok Lengyelország felé.

Forrás: Mixonline

Egy hozzászólás “Forradalmi magyar moci” bejegyzésre

  1. Nagyapó szerint:

    Az utolsó bekezdésnek, mi köze a Pannóniához?

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

Itt lehet hozzászólni !