Karácsony Gergelyre ráéghet a nyelvvizsgabotránya

Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője Joe Biden amerikai elnök beiktatási beszédének lebutított változataként jellemezte Karácsony Gergely előválasztási jelentkezését az Origónak adott értékelésében. A szakértő szerint a főpolgármester Gyurcsány Ferencékhez hasonlóan valóságtagadó kommunikációt folytat, amivel már rövid távon is rosszul járhat.

Szombati teátrális és színpadias beszéde alkalmatlan arra, hogy érdemben javítsa a megítélését vidéken – jelentette ki a politikai elemző, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy a baloldali főpolgármesternek előbb-utóbb választ kell adnia a nyelvvizsgájával kapcsolatban felmerült kérdésekre, különben alaposan ráéghet az ügy.

Hosszas színjátékot követően Karácsony Gergely szombaton bejelentette, hogy az MSZP-Párbeszéd színeiben elindul az előválasztáson. Egészen pontosan: az előre megrendezett előválasztási komédián. Megkértük Deák Dánielt, a XXI. Század Intézet vezető elemzőjét, értékelje a főpolgármester belépőjét.

Gyenge premier

A beszédet és annak hangnemét leginkább Joe Biden amerikai elnök beiktatási beszédének egy gyenge, alacsonyabb színvonalú másolatához tudom hasonlítani” – szögezte le az Origónak a szakértő, aki azért vont párhuzamot a két politikus között, mert mindketten egy szétszakított nemzet újraegyesítésének demagógiájával kampányoltak.

A politikai elemző teátrálisnak és színpadiasnak értékelte Karácsony Gergely szombati beszédét, ami szerinte alkalmatlan arra, hogy érdemben változtasson a társadalmi (elsősorban vidéki) megítélésén. Úgy látja, hogy ilyen és ehhez hasonló megnyilvánulásokkal nem lehet vidéken “a nép egyszerű gyermekeként” mutatkozni, hiszen az emberek átlátnak az ilyen próbálkozásokon.

Deák Dániel szerint Karácsony azért jelentkezett vidéki szülőfalujából, Nyírtassból, mert “a nagyvárosokon kívül gyengék a népszerűségi mutatói”, és szeretne ezen javítani. A szakértő szavaiból az következik, hogy a főpolgármester megpróbálja átpozicionálni magát budapesti politikusból országos politikussá.

“Feltűnő, hogy a baloldali újságírók, publicisták sem voltak maradéktalanul elégedettek Karácsony Gergely szombati belépőjével, egyikük cinikusan egy tanévnyitó beszédhez hasonlította azt” – fejtette ki, hogy a baloldali körökben is kritikusan fogadták a bejelentést és annak stílusát.

Kölcsönzés, valóságtagadás

A politológus arra is felhívta a figyelmet, hogy bár nem sok telt el a főpolgármester kampányából, ennyi idő is elég volt ahhoz, hogy másoktól koppintson. “Joe Biden beiktatási beszédének egyes elemeinek az átvétele mellett a Demokratikus Koalíció kampányszlogenjének üzenetét is kölcsönözte. A 99 kontra 1 ugyanis megegyezik Gyurcsány Ferencék sokak Magyarországának a kevesek Magyarországával való szembeállításával” – emelte ki, hozzátéve, hogy “ez sem egy önálló saját gondolat Karácsony Gergelytől”.

“Arról nem is beszélve, hogy az üzenetnek nincs semmiféle valóságalapja, hiszen az elmúlt tíz évben a magyar társadalom minden csoportjában, rétegében érződött a gazdasági bővülés” – mondta Deák Dániel, hozzátéve, hogy jól láthatóan

a baloldal és Karácsony Gergely valóságtagadó kommunikációt folytat. 

Ebbe a körbe sorolta az oltási programmal kapcsolatos valóságtagadó állításaikat (nincs oltási program, a vakcináció lassan halad), valamint az oltásellenes kampányukat, beleértve a keleti vakcinák elleni negatív üzeneteiket. “Bőven van tehát példa az ilyen típusú valóságtagadó kommunikációra a baloldalon, azonban a felmérések szerint ez nem szokott bejönni a választóknak. Nem véletlen, hogy a koronavírus-járvány harmadik hulláma alatt csökkent a baloldal támogatottsága” – összegzett.

Nyelvvizsga nélküli PhD?

A beszélgetés során a szakértő kitért a főpolgármester nyelvtudásának hiányára, illetve a nyelvvizsgájának megszerzésével kapcsolatban felmerült kérdésekre.

“A nyelvtudás hiánya egy nagyon komoly képességbeli hiány, ami egy miniszterelnök-jelölt esetében akár végzetes is lehet” – kommentálta a sajtóban megjelent híreket, miszerint a baloldali politikus nem tud angolul, és így nemzetközi környezetben tolmács segítségével próbálja megértetni magát. Egyébként erre jutott a Nézőpont Intézet is a minapi ismertetett kutatásában, ami szerint a magyarok 83 százaléka elvárja egy miniszterelnöktől, hogy tudjon angolul.

Deák Dániel szerint a botrány kiszélesedett azzal, hogy kiderült, a főpolgármester korábban hamis állításokat tett a nyelvvizsgájával kapcsolatban. Mint az elemző arra felhívta a figyelmet: a politikus több helyen is azt tüntette fel, hogy rendelkezik nyelvvizsgával, miközben a valóságban nem szerezte meg az államilag elismert papírt arról.

Így felmerül a kérdés, hogy nyelvvizsga nélkül hogyan tudott adjunktusként oktatni az egyetemen, illetve hogyan tudott PhD-képzésen részt venni

– tette fel a kérdést, és azt is mondta, hogy a 2018-as választási kampányban Karácsony Gergely azzal dicsekedett a Párbeszéd honlapján, hogy PhD-végzettséggel rendelkezik. “Csakhogy nyelvvizsga hiányában ez nem lehetséges, tehát a mostani botrány bőven túlmutat a nyelvtudáson” – mutatott rá. A szakértő szerint Karácsony a sokadik olyan állítását tette az elmúlt héten, ami “nem állta ki a valóság próbáját.”

Forrás: Origo

14 hozzászólás “Karácsony Gergelyre ráéghet a nyelvvizsgabotránya” bejegyzésre

  1. pl szerint:

    Na végre a Csepelről szóló cikk… 🙂
    Már megint… “alkalmatlan”. Ez már bevált fiúk, nyomassátok… 🙂 🙂 🙂
    -Orbán angolja jobb… mondá Karácsony. Mit hoznátok még ki belőle?
    Miért égne rá a ti hazugságotok? Akkor tenné a legjobban, ha a lánczi-féle alakokra rá sem mozdulna. Lánczi állandóan bizonyítja, h egy senki “tudományos” 🙂 munkájával együtt… Ő ítél? Aztán majd Semlyén megin bevallja, h semmi más dolga nem volt a rengeteg meztelencsigának, mint a hazudozás, az ellenfél égetése?!
    Ez a munkakörötök milliókért, milliárdokért?

  2. pl szerint:

    pardon
    #Semjén megint

  3. Gary Ridgway szerint:

    Úgy mint Palira a CTRL+V / CTRL+C ? 🤣😁👏✌👍✔
    Nem hinném…

  4. Nagyapó szerint:

    A bábszínház színpadán megjelent egy újabb szereplő, a Vigyori! Ő az aki semmihez sem ért, ezt rendre bizonyítja, viszont hű csatlós, amit a Kedves Vezető kiad neki, végrehajtja.
    Most a többiek – nagyon korrekt módon- visszalépnek és őt támogatják.😀
    Eetásak lehet szabadon választani és a “Hazafias Népfront” jelöltjére szavazni!😀😀😀

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  5. robi szerint:

    Az öreg és bandája – megrendelésre – eddig is vigyorizott ezerrel.
    Más szórakozásuk nem révén.

    Ugyanis arról mélyen kussolnak, kit indít a gazda 2022-ben Csepelen?
    Gondolom, egy köztiszteletben álló, támadhatatlan, népszerű személy lesz a jelölt.

  6. kormánypárti szerint:

    Karácsony László személye merült fel.

  7. Horváth János szerint:

    Csak nem arra gondoltok, hogy az Isten adta nép összekeveri a két embert?

  8. Nagyapó szerint:

    Mit szól a moslékkoalíció Vigyori doktori címének hazugságáról? Lánczi rektor közölte. 8 év után sem tudta teljesíteni a szintet, igaz a Phd megszerzése nehezebb, mint a jogsié, amire szintén képtelen volt.
    Azért baloldal szerint miniszterelnök jelöltnek megfelel!😀😀😀

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  9. Horváth János szerint:

    Lánczi rektor az előélete alapján nem tűnik mérvadónak!

  10. Nagyapó szerint:

    Horváth János! Gondolom nem ismeri Lánczi Andrást, de azért elhint valami rosszat róla. Calumniare audacter, semper aliquid inheret („rágalmazz bátran, csak megmarad belőle valami!”)

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  11. Horváth János szerint:

    Nagyapó!
    Csak el kell olvasni az előéletét! Ugyanolyan pitiáner seggnyaló, mint maga.

  12. kormánypárti szerint:

    Moszkovita ügynök ne pofázzon!

  13. Horváth János szerint:

    Mesélj még!

Itt lehet hozzászólni !