Teljesen megújul az egyik HÉV szerelvény

MÁV-HÉV, Mr.Gabee, Csepel.info

Az alábbiakban a MÁV-HÉV Zrt Facebook bejegyzését olvashatják:

Kedves Utasaink! Megújulva, megszépülve, kívül-belül felújítva tér vissza a H7-es vonalra Cinkotáról a 847-624-848 pályaszámú, MIX/A típusú szerelvény.

Az MIX/A típushoz tartoznak a HÉV legéltesebb korú járművei, ezt a kisegységet először 1965-ben helyezték üzembe, azaz most 56 (!) éves, azóta hűségesen szolgálja az utasokat.

Az MIX/A motorvonatok rendelkezésre állása legendás, a típus kocsinként 4 ajtóval rendelkezik, mely gyors utascserét, le- és felszállást tesz lehetővé. Régi, valóban, szinte nosztalgia korú, de működés és használhatóság szempontjából tökéletes állapotban van, és jelenleg még nincs semmi, ami ki tudná váltani.

Felújítás után látható, hogy a szerelvény arányai tökéletesek, az ún. „retro festés” art deco stílust tükröz, ami járműveknél ritkaság, a megújult belső térben pedig szépen érvényesül a barna-pasztell színharmónia.

Az MIX/A motorvonat magyar gyártmány, a hazai vasúti járműgyártás egyik legnagyobb büszkesége. Szerethető jármű, bár a mai kor kényelmi elvárásainak nem tud maradéktalanul megfelelni, de utast nem hagy cserben, és jól üzemeltethető.

A napi szintű, folyamatos karbantartásokon túl hatévente minden HÉV-nél eljön az úgynevezett „J” jelű nagyjavítás ideje: az ezt elérő járművet 4-5 hónapra kivesszük a forgalomból és szinte teljesen szétszedjük. A járműfenntartási telepen a kollégák lecserélik a forgóváz kopó alkatrészeit, a kerekeket, a műszaki állapotot visszaállítják a „lehető legjobbra, ami valaha volt”, új fényezést, felújított ablakokat, ajtókat és üléseket kap (bár a színe változatlan, de a kárpit új). Ezt a HÉV-et cinkotai kollégáink újították fel, köszönjük a szép munkát! A csepeli utasok várhatóan a jövő héten találkozhatnak a megújult MIX/A-val. Vigyázzunk rá, őrizzük meg szépnek!

11 hozzászólás “Teljesen megújul az egyik HÉV szerelvény” bejegyzésre

  1. robi szerint:

    Jó hír.
    Sokáig szükség lesz még rá, lesz ideje leamortizálni.

  2. robi szerint:

    jav. leamortizálódni.

  3. Betke szerint:

    Ez most komoly?

  4. Tóth Ervin szerint:

    Nem új szerelvényeket ígértek? Mi derül még ki, ami nem igaz?

  5. Hozzászóló szerint:

    Hihetetlen ez a pr-szöveg erre az időutazást jelentő zöld szörnyetegre. A babakocsisoknak, mozgássérülteknek és időseknek hogyan segíti elő és könnyíti meg végre az ideális feljutást ez a felújítás? Vagy ugyanúgy kell tornászniuk ahogy eddig, csak le lesz festve szépen a kapaszkodó? A 2023-as atlétikai vb-n micsoda fejlődést fog reprezentálni ez a megoldás!

  6. Dede szerint:

    Már ha addigra kész lesz arrafelé a sín, meg a hév közlekedés egyáltalán megindul. Vagy megvárjuk míg kiássák neki az alagutat?

  7. robi szerint:

    Megint akadékoskodunk?
    Örüljünk inkább a 2023. évi atlétikai vb-nek.

    A két híd között üzemen kívüli HÉV sínek mentén húzódó épületek használói is velünk örülnek.

  8. Betke szerint:

    Polgármesterünknek mi egyeztetésbe került, míg ezt elérte! Mintha nem ezt ígérte volna az újraválasztása előtt! Köszönjük!

  9. hosszúHÉV szerint:

    a legjobb, hogy leporoltál Tarlós 10 éves Budapest2030 programját, és 300 méteres déli hosszabbítással akarják pofán csapni a csepelieket. Erdősor utcáig. Google Earthben le lehet mérni, az 300 méter a jelenlegi pályavégtől.

    Ha ezt kapjuk, akkor 2080ig pofátok befogjátok lesz a csepelieknek.

    Ez a hosszabbítás kinek jó? Az tudja gyalogosan elérni, aki a jelenlegi végállóra is gyalog járt. A csillagtelepi végállóról még mindig 1.5 km, tehát lehet buszozni, autózni.

    Bőven lenne hely legalább a tejút utcáig hosszabbítani, pár koszos putri kisajátításával és lebontásával. De az igazi, az M0-ig történő meghosszabbítás lenne.

  10. hosszúHÉV szerint:

    Mikor a vasmunkástéri oviból vittek állatkertbe majd 40 éve, akkor is ezzel utaztam már.

    duracellről kéne üzemeltetni, réz fejjel határozottan tartósabb.

  11. Gary Ridgway szerint:

    Elvitte a Lölö a lét?
    Nebasszatok fel fijjúk, nem erről volt szó!
    😁🤣😛👏👍

Itt lehet hozzászólni !