A csepeli HÉV-ből metró lesz, most te is elmondhatod milyen legyen az új vonal

Budapestkornyeke.hu

Nagyszabású dolgok vannak készülőben, kérdés, milyen legyen az új csepeli HÉV? Kedden, május 11-én 17:30-tól online lakossági fórumot tart a Budapesti Fejlesztési Központ a MÁV HÉV-vel és Csepel önkormányzatával közösen a H7-es hév fejlesztéséről.

A cikkünk végén megtalálod a fórum linkjét!

Elindult a fejlesztés

2020 nyarán elindult a csepeli hév teljes felújításának és meghosszabbításának tervezése a Budapest Fejlesztési Központ és a MÁV-HÉV Zrt. irányításával, az építkezéshez szükséges talajvizsgálatok is folynak. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Hosszabb lesz a HÉV

A fejlesztés legfontosabb része, hogy a hévet meghosszabbítják a Boráros tértől föld alatt a Kálvin térig, ezzel a csepeliek átszállás nélkül érhetik el az M3-as és M4-es metrót, valamint a belvárost. Régi ígéretről van szó, már a vonal 1951-es megnyitásakor, sőt, még korábban, amikor a szerelvények még a Közvágóhídtól jártak Csepelre, tervezték már a hosszabbítást.

Föld alá megy a vonal

A csepeli vonal a Kvassay híd után megy majd a föld alá, a ráckevei vonallal a Közvágóhídnál fog találkozni, és a szintén felszín alatti Boráros téri új állomás érintése után a 3-as és 4-es metrók alá fog megérkezni a Kálvin térre a készülő tervek szerint.

Új megállók épülnek

Ugyancsak hosszabb lesz a hév Csepelen: egy megállóval, az Erdősor utcáig futnak majd a járművek, újabb utasok számára lehetővé téve a közvetlen eljutást a belvárosba. Ezen kívül a vonalat teljesen felújítják, új megálló épül ott, ahol a tervezett Új Duna-hídhoz kapcsolódó úthálózatot és villamosvonalat keresztezi a hév, így Újbuda vagy Ferencváros déli része felé is a mostaninál gyorsabban lehet majd utazni Csepelről. Az összes megálló akadálymentes lesz, a vonalon pedig új, szintén akadálymentes és klimatizált járművek közlekednek majd.

Csepel is megújulhat

Nem csak a hév, Csepel is megújulhat, a hévfejlesztés ugyanis lehetőséget ad arra, hogy a ma még a közlekedés által használt területek egy része felszabaduljon. Ezek az értékes városi területek pedig teret adhatnak a csepeliek által igényelt új szolgáltatásoknak, köztereknek, zöldfelületeknek.

Jobb lesz, mint autóval közlekedni

A H7-es vonallal együtt újjászületik a H6-os ráckevei vonal is, így sokan azok közül, akik a csepeli agglomeráció településeiről ma még a csepeli hévvel járnak, autóval vagy busszal megközelítve azt, át fognak pártolni a ráckevei vonalra, hiszen az ugyanúgy a Kálvin térre fog járni, és ugyanolyan gyors és korszerű lesz. Csepel ezzel nagy átmenőforgalomtól szabadulhat meg.

Az 5-ös metró terve

A hévek fejlesztésének az elképzelések szerint lesz egy későbbi fázisa is távlatban, amikor az alagút a Kálvin tértől továbbmegy majd a belváros és a Duna alatt Óbudára. Ha megvalósul ez az 5-ös metrónak is nevezett távlati terv, Csepelről a főváros még több pontjára lehet majd közvetlenül eljutni. A BudaPestkörnyeke.hu legfrissebb híreit ide kattintva éred el.

Te is elmondhatod a véleményed

A csepeli hév fejlesztésével kapcsolatban május 11-én, kedden, 17:30-tól lakossági fórumot tartanak, amit erre a linkre kattintva lehet majd elérni.

Forrás: Budapestkornyeke.hu

3 hozzászólás “A csepeli HÉV-ből metró lesz, most te is elmondhatod milyen legyen az új vonal” bejegyzésre

  1. Szegedi Kálmán szerint:

    Üdvözletem!
    Kicsit csodálkozom a fent leírt tervezeteken hiszen szerintem egy sokkal gyorsabb, és főleg olcsóbb megoldás is lenne! A következő: A csepeli HÉV olyan rövid, ( ha jól tudom ca. 9-10 km) hogy szerintem több villamos járat van Bp.-n ami ennél jóval hosszabb! Én a HÉV vonalát átalakítanám villamos vonallá, amit úgy hívnának, hogy 2 villamos. A jelenlegi vonalat az Obi nál felszínen össze kötném a 2 villamos jelenlegi vonalával és íme a 2 villamos Csepelről a Jászai Mari térig közlekedik érintve metró vonalakat és a belvárost átszállás nélkül! Alagút fúrás nélkül!
    Csepel belvárosában is jobban nézne ki egy villamos mint egy “vonat” és alacsony padlós, klimatizált korszerű. Nagyon gyorsan megvalósítható, és milliárdokkal olcsóbb!

  2. Hozzászóló szerint:

    A csepeli hév vonala nem lehet több öt-hat kilométernél. Mellesleg az előző hozzászólásban felvetett ötlet kiváló. Ugyanakkor az is tény, hogy jelentősebb tereprendezés nélkül jóval kevesebb a leosztható zsákmány. Lásd pl. a négyes metró párszázméterenkénti megállóit…
    Valódi fejlesztési céllal lehetett volna valamit kezdeni a 179-es buszjárattal is ebben a lehetetlen egy-másfél évben, ahol közlekedési szempontból az agglomeráció részévé váltunk a milliószori átszállással a belvárosból jövet.

  3. Gary Ridgway szerint:

    Hagyjátok már magatokat! Ki ne találjátok már, hogy érdekel itt bárkit is az adófizető pórnép véleménye. Ezt csak a mongolFidióták szoppantják be. 😎👏😁

Itt lehet hozzászólni !