Az AB eltörölte a vagyonadót

Index

Az Alkotmánybíróság visszamenőleges hatállyal megsemmisítette a vagyonadó lakóingatlanokra vonatkozó, tehát a lényegi részét. A költségvetés duplán rosszul jár. Egy egyszerű törvénymódosítással visszahozható a lakóingatlanok utáni vagyonadó is, de ez a politikai táncrendtől függ.

Az Alkotmánybíróság a mai ülésén alkotmányellenesnek találta és visszamenőleg megsemmisítette a vagyonadó lakóingatlanokra vonatkozó részeit – mondta Sereg András, az AB sajtófőnöke. A vízi járművekre, a légi járművekre és a nagy teljesítményű személygépkocsikra vonatkozó rész tehát hatályban marad, azokat nem kifogásolta a testület.

A kilenc tagú Alkotmánybíróság egyhangúlag törölte el a lakások, üdülők után kivetett vagyonadót. Itt a határozat.

Az AB-nek nem önmagában a forgalmi adózással és a vagyonadó-törvény által előírt önadózással volt problémája – ismertette a döntés hátterét Sereg András. A törvény azt írta elő, hogy a lakóingatlan tulajdonosa állapítsa meg a lakásának, üdülőjének forgalmi értékét, és ez alapján döntse el, hogy kell-e adót fizetnie vagy sem. Az APEH azonban öt éven belül jogosult lenne más forgalmi értéket megállapítani, és ha az adóalany által bevallott értékhez képest az APEH által megállapított érték tíz százaléknál nagyobb mértékben eltér, akkor az adóhivatal bírságot szabhatott volna ki. Ám még ha jogszerűen jár is el minden fél, akkor is előfordulhat, hogy becslésenként 30-40 százalékkal eltér a lakás értéke. Így pedig az adózó egyoldalúan viseli a kockázatokat, és jogbizonytalansághoz vezet a szabályozás – magyarázta az AB sajtófőnöke. Ezért semmisítette meg az AB a vagyonadó lakóingatlanokra vonatkozó részét.

A visszamenőleges eltörlés azt jelenti, hogy a január 1-jén hatályba lépett, a lakóingatlanokra vonatkozó részt semmisítették meg. Mivel eddig egyetlen egy adóalany esetében sem járt le adóbevallási és -befizetési határidő, és mindenki arra várt, hogy az ígéretnek megfelelően az első, február 25-i határidő előtt döntést hoz-e az AB, ezért a lakóingatlanok adójával potenciálisan érintett magánszemélyeknek, vállalkozásoknak, cégeknek semmi teendőjük nincs.

A költségvetés rosszul jár, ceteris paribus

A döntés a költségvetési szempontból is igen érdekes. A parlament úgy alkotta meg a jogszabályt, hogy egyrészt bevezette a vagyonadót, másrészt pedig a törvény végén rendelkezett a tételes eho eltörléséről. A vagyonadóból 50 milliárd forint bevételre számított a kormány, ám a tételes eho eltörlése ennél valamivel nagyobb bevételkieséssel, körülbelül 60-70 milliárd forint kieséssel járt volna.

Ha az AB a teljes vagyonadótörvényt megsemmisítette volna, akkor a költségvetés még jól is járt volna, hiszen az egyenleg nem romlott volna 10-20 milliárd forinttal. Ám mivel az AB csak a lakóingatlanos részt semmisítette meg, a tételes eho eltörlése érvényben marad, így a költségvetés egyenlege a döntés miatt durván 60-70 milliárd forinttal romlik (a vízi, légi járművek és a nagy teljesítményű autókból alig számított bevételre a kabinet).

Ám kérdés, hogy a kormány mit lép az AB határozatára válaszul, attól függ ugyanis az államháztartási hatás.

Hogyan tovább?

Több kimenetel is lehetséges. A kormány dönthet úgy, hogy az egyenlegrontó hatást ellensúlyozandó zárolásokat hajt végre a költségvetésben.

A másik verzió szerint a vagyonadó-törvényt alkalmassá lehet tenni arra, hogy az AB legközelebb ne kifogásolja. Az AB nem a teljes törvényt törölte el, hanem csak egy részét, így pedig törvénymódosítással a hiba kijavítható lenne.

Mivel az AB határozata értelmében lényegében azt kifogásolta a testület, hogy tíz százalékos eltérést még tolerál a törvény, ám a lakás értéke becslésenként 30-40 százalékkal is eltérhet, ezért ha a tolerálási küszöböt ennél magasabbra tenné a jogalkotó (tehát mondjuk 50-60 százalékos eltérést sem büntethetne bírsággal az APEH), akkor már nem biztos, hogy az AB mai döntése és indoklása alapján az alaptörvényt sértené az újraformált jogszabály.

De hogy ezt meg lehet-e tenni, az politikai akarattól és a parlamenti táncrendtől is függ. A parlament februárban két ülést tart, azok normál esetben nem elegendők arra, hogy módosítsanak egy törvényt. (Egy törvénymódosítást vagy törvényjavaslatot 4-6 hét alatt lehet a parlamenten keresztülvinni.) Ám ha a Házszabálytól való eltérést megszavazzák a képviselők, akkor egy nap alatt is ki lehet javítani a kifogásolt részt. Ez azonban két tényezőn is bukhat: a Házszabálytól való eltéréshez a képviselők 80 százalékának támogató szavazata kell, márpedig a Fidesz többször jelezte, ellenzi a vagyonadót és kormányra kerülése esetén eltörli. Másrészt, van rá esély, hogy a kampány hevében a szocialistáknak sem hiányzik egy támadási felület, amelyet a vagyonadó és annak esetleges visszahozás jelent, így lehet, hogy ők sem nagyon forszírozzák az ügyet, hanem inkább hagyják a süllyesztőben a vagyonadót.

Forrás: Index

18 hozzászólás “Az AB eltörölte a vagyonadót” bejegyzésre

  1. miska72 szerint:

    Na most megint hülyét csinált magából mindenki. Az AB is, és a maszop is.

  2. Manitu szerint:

    Ötvenmilliárdos a lik. Szóval megint van egy hiányzó ötvenmilliárd, míg a libásék szórják a pénzt a választás előtt, mint az állat.

    Hazudnak reggel, délben és este.

  3. nem jani szerint:

    Én személy szerint nagyon örülök neki, hogy eltörölték. Olyan ikerházban lakunk, ahol 5 lakás van egymás mellett egy HRSZ-en, Ergo ez egy ingatlannak minősül. És szépen 5 felé osztva (a hitel mellett) perkáltuk volna az ingatlanadót, míg a szomszéd önálló családi háza, a kalkulátor szerinti 29 millájával hitelmentesen, adómentes lett volna.

  4. nem jani szerint:

    De ami megmaradt a törvényben, az sem teljesen kóser. Egy régi szar opel omega a maga 130Kw-jával luxusak számít, habár nem lehet eladni 300000-ért, egy új full extrás 2 literes diesel Audi A5 meg nem számít luxusnak….:)

  5. Csepeli XXI szerint:

    Majd mindjárt megjelenik a komcsi-kommandó ( “csepeli” és csicskásai)
    hogy ezek a büdös hálátlan prolik nem hagyják,hogy még egy bőrt lenyúzzanak róluk.

  6. codec szerint:

    Az elutasított törvény családellenes gondolatokon alapul.
    A többgenerációs házban együtt lakó nagy családokat büntette volna.

  7. Gordon szerint:

    Na ez ennyi volt. 🙂

  8. Iványi Gabi szerint:

    Sok hűhó semmiért:-)….nem lehet megszoknunk…Tessék visszatenni.. az államkasszába!…..az ellopott milliárdokból!…Egyszerű gazdasági manőver!…a tolvajoktól vagyonelkobzás!

  9. zed szerint:

    Hibás a cím! Az AT nem törölte el a vagyonadót, mert a nagy értékű gépjárművek, vizi- és légi járművek megadóztatását nem találta alkotmányellenesnek.

  10. nagyapó szerint:

    Brávó zed! Csodálatos ez a borotvaéles logika, mintha Marxot olvasnám. Szerettem volna, ha a „szakértő” szociknak sikerülne, mondjuk minden második törvényüket az alkotmányosságnak megfelelően előterjeszteni, pedig Avarkeszi et. is fémjelzi szaktudásukat.Nem sikerül, már nem is fog.
    Apropó! A BKV előzetesben lévő vezetői közül mennyi a szoci?
    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  11. Gordon szerint:

    Pofára estek a szocik. Ez a helyzet.

  12. ződ szerint:

    Nem értem mi baj ezzel a kormánnyal? Már megint százezreket hagy az eddig brutálisan megszorított, teljesen kizsigerelt, nyomorgó, minimálbéresek zsebében! Fizessebek a gazdagok!!!

  13. Földhözragadva szerint:

    Majd a következő bevezeti…Parasztvakítás

  14. Tóth Mária szerint:

    A kis sz@rzsák nyakó/nyikhaj azt nyilatkozta, hogy nem baj a törlés, így legalább azt a következő komány fogja behajtani! Hogy ez a pali milyen idióta,pőkhendi, gerinctelen.. és még sorolhatnám!

  15. Földhözragadva szerint:

    “A Cséfalvay Zoltán és Matolcsy György (a Fidesz vezető gazdaságpolitikusai) által szerkesztett tanulmányban ugyanis
    az olvasható, hogy „kívánatos szerkezeti változás a foglalkoztatásra rakódó adó- és járulékterhek, valamint a jövedelemtípusú adók csökkentése, ezzel párhuzamosan viszont a vagyoni és forgalmi típusú adók emelése”.
    Ennek alapján tehát várható, hogy a Fidesz bevezet valamiféle vagyoni típusú adót, ám ennek részletei – a magyar politikai kultúrától nem idegenül – csak a választások után derülnek majd ki. ” http://www.fn.hu/ado/20100127/johet_meg_vagyonado/

  16. nem jani szerint:

    Nyakó tényleg egy tenyérbemászó figura(pártállástól függetlenül).

  17. Nagyapó szerint:

    A Nemzetközi Valutaalappal kötött szerződésben Magyarország ígéretet tett arra, hogy érték alapú vagyonadót vezet be. Ezt a”szakértő” szoci kormány olyan jól adta elő, hogy azt a “jobboldali”, AB megvétózta, mert képtelenek egy törvényt jól megszövegezni (pedig olyan jogász nagyságok segítik, mint Avarkeszi). Ugyanis az AB nem a vagyonadót ellenzi, hanem annak kiszámítási módját, mivel a piaci érték változik, ezt az adózó nem tudja követni, ezáltal kiszolgáltatottá válik.
    Ráadásul, mivel ez salátatörvény így vele összekötött egészségügyi járulékra vonatkozó rész is megsemmisült.

    Ceterum censeo… A kommunista, ha kinyitja száját, hazudik, ha kinyújtja kezét, lop.

  18. […] csak pár napja törölte el az Alkotmánybíróság visszamenőleges hatállyal az ingatlanadó bevezetéséről szóló […]

Itt lehet hozzászólni !