Szakértők vizsgálják a Kossuth Lajos utcai gázrobbanás okát

Csepeli Hírmondó

Még hetekig eltarthat az a hatósági eljárás, amely azt vizsgálja, hogy mi okozta a Kossuth Lajos utcában található Döner Kebab büfében a gázrobbanást – közölte érdeklődésünkre a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság .

A baleset március 26-án délután történt. A robbanás következtében egy ember súlyosan, további hatan különféle mértékben megsérültek. A huszonöt négyzetméteres helyiség teljesen kiégett, az anyagi kár jelentős. A tűzvizsgálatot szakértők bevonásával végzik, ami kiterjed arra, hogy a büfében megfelelően tárolták-e a palackokat és a személyzetet kiképezték-e a gázpalackok szakszerű cseréjére.

A katasztrófavédelmi egységek nagy erőkkel vonultak a helyszínre és gyorsan megfékezték a robbanás következtében keletkező tüzet. A tűzoltók négy gázpalackot hoztak ki az égő helyiségből. A tűz nem terjedt át a szomszédos üzletekre.

Galgócz Deák Antal tűzoltó alezredes, a csepeli tűzoltóság parancsnoka érdeklődésünkre elmondta, hogy szerencsére nem túl gyakoriak a gázpalack felrobbanásával járó esetek. A biztonsági előírásokat mindenképpen be kell tartani. Csak annyi gázpalackot szabad tárolni egyszerre, amennyi feltétlenül szükséges. Egy helyiségben csak egy palack helyezhető el. Tilos gázpalackot tárolni pincében, és panellakásban is csak egyet szabad használni.

A gázpalackot nem szabad kitenni hőterhelésnek és mechanikai sérülésnek. Disznóölésnél például veszély forrása, ezért szigorúan tilos, hogy a böllér felmelegíti a gázpalackot. A palackok cseréjét csak kiképzett személy végezheti el. A csere során ügyelni kell rá, hogy a közelben ne legyen gyújtóforrás, mert a palackból kisebb-nagyobb mennyiségű gáz szivároghat. Baleset esetén a tűzoltókat azonnal tájékoztatni kell, hogy az épületben és a mellékhelyiségekben hol és mennyi gázpalack található.

A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság hatósági osztálya szúrópróbaszerűen ellenőrzi a gázpalackok szakszerű használatát, az előírások megszegését büntetik.

Forrás: Csepeli Hírmondó

További képek és videók a korábbi cikkünkben tekinthetők meg.

4 hozzászólás “Szakértők vizsgálják a Kossuth Lajos utcai gázrobbanás okát” bejegyzésre

  1. kormánypárti szerint:

    Igaz, hogy az üzlethelyiség önkormányzati tulajdon?

  2. Attila szerint:

    Nem az én válaszom várja de 90% igen. És az ott dolgozó egzotikus kinézetű embereknek is tuti ki van adva lakás a közelben mert menekült. Gyroszost is csak ők csinálnak a magyarok teljesen eltüntek pedig előttük voltak, ez is érdekes nem?

  3. Zsivány szerint:

    A fő probléma a rövidlátás, a tudatos vásárlás hiánya. Mivel tudjuk, hogy a magyar vásárló erősen árérzékeny, én arra tippelek, hogy a hazai árusokat egyszerű versenyelőnnyel szorította ki a vendéglátás egyes szegmenseiből az etnikum. Az már csak hab a tortán, hogy a vagyonkezelő képes akárkinek kiadni egy üzlethelyiséget, aki leteszi a kauciót. A magyar vállalkozó többnyire rendesen fizeti az adóját, rendesen megfizeti és bejelenti az alkalmazottját, betartja a különféle hatósági rendelkezéseket, mindezeknek jelentős költségvonzata van, ami az önköltségi árat emeli. A magyar vállalkozónak van vesztenivalója, ha elkapja pl. a NAV, a külföldin meg rendszerint semmilyen bírságot nem tudnak bevasalni, semmi vagyon nincs a nevén. Bedöntik a céget, de azonnal újjá is alakítják esetleg új ügyvezetővel és a megújult cég új szerződést köt az önkormányzati vagyonkezelővel.

  4. kismiska szerint:

    Ahoz képest hogy még hetekig vizsgálják az okokat már másnap kiürítették a helyiséget és eltüntettek mindent-azóta gőzerővel folyik a felújítás,pár nap múlva újranyithat.

Itt lehet hozzászólni !