Megcsonkított budapesti beruházások

Magyar Nemzet

Sok helyütt nyoma sincs már azoknak a fejlesztési terveknek, amelyeket az előző ciklusban, Tarlós István főpolgármestersége alatt fogadott el a fővárosi önkormányzat.

Karácsony Gergely, Budapest jelenlegi vezetője több beruházást kihúzott a következő négy év fejlesztési tervei közül, a halaszthatatlanokat pedig megcsonkította (Csepelen pártpolitikai okokból mindent kihúzott). 

A jelek szerint trükkök százaival próbálja igazgatni Budapestet Karácsony Gergely, a főpolgármester legalábbis úgy kíván spórolni a fővárosi fejlesztéseken, hogy a korábban elfogadott beruházások tervezeteit „újratervezteti”. Mint kiderült: ez nem jelent mást, mint a projektek lebutítását, megcsonkítását. Tarlós István korábbi főpolgármester a Lánchíd felújítása kapcsán például kész tervekkel és szükséges fedezettel rendelkezett. A híd felújításával együtt valósult volna meg a ­Váralagút és a villamos-aluljáró rendbetétele is.

Karácsony Gergely némi mérlegelés után úgy döntött, hogy csak a Lánchidat újítja fel, méghozzá drágábban.

Ugyancsak hasonló eset történt a Blaha Lujza tér rekonstrukciójával is. A forgalmas köztér négymilliárd forintból újult volna meg, a felújítás magába foglalta volna a Somogyi Béla utca rendezését, továbbá egy illemhely, egy pavilon, egy buszváró és egy lift építését is. Ám az utóbbi elemeket Karácsony Gergely főpolgármester forráshiányra hivatkozva kivetette a műszaki tartalomból.

 Gy. Németh Erzsébet szocialista főpolgármester-helyettes októberben azt jelentette be: a Liget-projekt részeként épülő biodóm befejezése a korábban becsült összeggel szemben tízmilliárd forinttal kevesebből valósul meg. Mint kiderült, a költségcsökkenés néhány tétel kiemelésével született meg, ilyen például a hullámvasút felújítása.

Hasonló volt az eljárás a csepeli gerincút terveivel is. Ennek első szakaszát még Tarlós István építette meg 2012-ben. A második szakaszra 400 mil­liót különítettek el a fővárosi önkormányzat költségvetésében. Ez az összeg azonban nem volt elegendő az útszakasz megépítéséhez, ezért a kormány úgy döntött, hogy uniós segítséggel fejezik be a csepeli gerincút beruházását. A pályázat beadásáról tavaly februárban döntött a Fővárosi Közgyűlés, és ezt a kormány is támogatta. Az év végén viszont kiderült, hogy Karácsonyék hibásan adták be a pályázatot.

– Én azt gondolom, hogy ekkora szarvashibát nem lehet véletlenül ejteni, mivel elestünk ettől a támogatástól. Azt kérjük a fővárosi önkormányzattól, hogy azt a pénzt, amit elveszítettek, pótolják vissza

– reagált a kialakult helyzetre korábban feldúltan Borbély Lénárd, Csepel polgármestere, akinek többévi munkáját sodorta veszélybe ezzel a lépésével a főpolgármester.

Forrás: Magyar Nemzet

3 hozzászólás “Megcsonkított budapesti beruházások” bejegyzésre

  1. Horváth János szerint:

    És 2012-től 2020-ig mi a szart csináltak?

  2. robi szerint:

    Hány tíz-száz milliárdot “varázsolt” el minden látszat nélkül a népligeti Fradiváros?

  3. concept szerint:

    “A biodóm költségvetése folyamatosan csak növekszik: az eredetileg 15,7 milliárd forintra tervezett beruházás 2017-ben 43,7 milliárd forintot kért és kapott a kormánytól, Persányi viszont tavaly év végén azt mondta, ezt még 20 milliárddal meg kellene toldani.”
    Milyen szemét már a Karácsony hogy ő nem emelni akarja az árat hanem csökkenteni 10 milliárdal…

Itt lehet hozzászólni !