Oszama Bin Laden spanyol politikus lett

Mecset épül a World Trade Center hűlt helye mellett

Heti Válasz

A feltételezett Oszama Bin Laden, és a valóságos spanyol politikus

Az érintett politikus nem zárta ki, hogy bepereli az FBI-t, mivel hozzájárulása nélkül használták portréját.

Oszama Bin Laden továbbra is a világ legkeresettebb nemzetközi terroristája. Azonban ő is öregszik, így az amerikai szerveknek frissíteniük kell a körözési fotóját. A legújabb Bin Laden portréhoz egy ismert spanyol politikus arcát használták fel.

Az FBI által közzétett legutóbbi Oszama Bin Laden fotó alapján egyesek igen hamar felismerhetik a bujkáló terroristát egy spanyol kommunista politikusban. Amint a madridi El Mundo napilap beszámolt róla: az FBI egy olyan Bin Ladent keres, akinek arcvonásai felettébb hasonlóak egy Gaspar Llamazares nevű spanyol parlamenti képviselőéivel.

Az El Mundo kinyomozta, hogy az FBI – mivel más forrása nem lehetett a szaúdi terroristáról – a Google-on keresett olyan arcok után, amelyek idősebb kivitelben hasonlíthatnak az eddig ismert Bin Laden portrékhoz. Így bukkantak a spanyol kommunista Egyesül Baloldal (IU) képviselőjének – valahai vezetőjének – a fotójára, és ebből alkották meg Bin Laden új fantomképét.

Amikor azonban a madridi napilap rákérdezett egy illetékesnél, hogy valóban a spanyol politikus képét használták-e fel, Washingtonból először meglepett válasz érkezett: ők nem tudják, ki csinálta ezt a képet, „de nem lennének a helyében annak, aki tette”.

A képet – amint később elismerték – az FBI munkatársai állították elő: ismerve a tíz-tizenöt évvel korábbi Bin Laden arcvonásait, megpróbáltak egy olyan arcbeállítottságot generálni, amely megfelelhet a mai, ötvenhárom éves Oszama Bin Ladenével. Llamazares arca szolgálhatott mintaként: ezt felhasználva alkották meg Bin Laden legújabb körözési fotóját, amelyet majd a szélesebb nyilvánosság számára is közzé tesznek. Mivel lehet, hogy Bin Laden továbbra is hosszú szakállat visel, az FBI „szakállat növesztett” Llamazares képére – de (amint a mellékelt képen is) Bin Laden tán Llamazareséhez hasonló, rövidebb arcszőrrel bujkál már.

Az FBI beismerése szerint valószínűleg úgy került – szó szerint – képbe a baloldali politikus, hogy amikor az FBI munkatársai – pusztán számítógépes módszerrel – létrehoztak egy lehetséges Bin Laden portrét, az olyannyira műnek tetszett, hogy egy munkatárs feltehetően az interneten kezdett keresgélni hasonló, ámde valóbb emberi vonások után. És így találhatott rá – tán akár nem is tudván, hogy kiről van szó – Lllamazaresre.

Lllamazares pártja, az Egyesül Baloldal a spanyol politikai élet erősen baloldali, ekként Amerika-kritikus szervezete: hívei körében így sokan akadtak, akik valamiképp helyeselték is a New York-i terrortámadásokat. A párt a leghatározottabban elutasította mind az afganisztáni, mind az iraki beavatkozást. Míg a konzervatív Aznar-kormány még támogatta a bushi külpolitikát, a jelenlegi szociáldemokrata kabinet – a kommunisták nagy egyetértésével – hazahívta a spanyol katonákat Irakból.

Llamazares nem zárta ki annak lehetőségét, hogy – személyiségi jogainak megsértésére hivatkozva – beperli az FBI-t, amely a jóváhagyása nélkül – állítja legalábbis a politikus – nem használhatta volna fel a fotóját, főleg nem ilyen dehonesztáló módon.

Oszama Bin Ladenért egyébként jelenleg 25 millió dollárt fizetne az USA – valószínűleg azonban nem elégedne meg azzal, ha valaki a spanyol politikussal állítana be a pénzért.

Forrás: Heti Válasz

Mecset épül a World Trade Center hűlt helye mellett

“Az emlékezés és a megújulás megható története lesz ez” – fogalmazott Bloomberg.

Muszlim központ az egykori World Trade Center közelében? Az ötlet állítólag jóval 2001. szeptember 11-e előtt megszületett, sőt, a tervrajzok a tragédia bekövetkeztekor már készen is álltak. „Eredetileg mecsetet terveztünk építeni Manhattan alsó csücskében, ahol nagy lélekszámú muszlim közösség él, imahely nélkül” – mondja Sarif al-Gamal, a „Soho Properties” ingatlanfejlesztő cég elnök-vezérigazgatója.

A híres-hírhedt 9/11 – azaz a 2001. szeptember 11-i terrortámadások – színhelyén, amelyet ma már csak Ground Zero néven emlegetnek, még mindig csupán óriás kráter tátong, a Szabadság Tornyának elkeresztelt felhőkarcoló, az áldozatok és a terrortámadás emlékét megörökítő emlékmű építésével cammognak a beruházók, ám a közeli telken már kezdődik az Iszlám Kulturális Központ építkezése. Daisy Kahn, az Amerikai Társaság a Muszlim Fejlődésért nevű civil szervezet igazgatónője mélyen hisz abban, hogy ez az új kulturális centrum egyúttal arra is lehetőséget teremt majd, hogy az amerikai muszlimok még jobban megismertethessék magukat az amerikai nem-muszlimokkal s ezzel oldják a diszkriminációt, az esetleges kirekesztést.

„Szíven ütött bennünket, ahogyan a szeptember 11-i tragédia után bántak velünk. A muszlimok túlnyomó többségét aggasztja és elkeseríti, hogy néhány szélsőséges figura alapján alkotnak ítéletet róluk, s nem sokszínű és kulturális közösségként tekintenek rájuk” – jegyzi meg Daisy Kahn. S hozzáteszi: az új kulturális központ nem csupán Mohamed próféta híveit várja, hanem az amerikaiak tágabb közösségeit is.

A központ, létrehozóinak szándékai szerint, azon muszlimok hangját erősíti fel majd, akik ellenzik a szélsőséges ideológiákat, ugyanakkor segítenek megértetni és elfogadtatni azt is, hogy az iszlám vallás egyáltalán nem azonos a szélsőségességgel. „Ideje eloszlatni az iszlámmal kapcsolatos tudatlanságot és az ebből is fakadó előítéleteket” – fogalmaz Daisy Kahn.

Ő igazán tudja, miről beszél. Mert nem csupán az iszlám kultúrával foglalkozó civil szervezetek egyikének a vezetője, hanem a kulturális központban épülő mecset imámjának a hitvese is.

A Ground Zero, pontosabban az újjáépítése azonban, úgy látszik, másokat – és más célokkal – is megihlet. Michael Bloomberg, New York polgármestere éppen most jelentette be, hogy tévés dokumentumfilm-sorozat készül az újjáépítési munkálatokról: a tervezéstől az építkezés végéig követik majd a kamerák az ikertornyok helyén épülő, 541 méter magas felhőkarcoló történetét. Bloomberg szerint a filmsorozat nem egyszerűen az építkezést beszéli el majd, hanem emléket állít a terrortámadás áldozatainak is. „Az emlékezés és a megújulás megható története lesz ez” – fogalmazott a polgármester. Szerinte a siker (mármint a filmsorozat sikere) garanciája maga a producer. A Science tévécsatornán bemutatandó filmet ugyanis nem más jegyzi, mint az Oscar-díjas Steven Spielberg.

Forrás: Heti Válasz

12 hozzászólás “Oszama Bin Laden spanyol politikus lett” bejegyzésre

  1. csepeli szerint:

    Erről pont a Csepel.infóból akartam értesülni. Minden csepeli embert mélyen érint a hír! Köszönjük, csepelinfó!

  2. Öreg halász szerint:

    Szerintem te semmit sem szeretnél megtudni a Csepel.info-ból, főképp azt, amit ár tudsz a pártodról, de nem szeretnéd, hogy más is tudjon róla 🙂

    Egyébként meg elgondolkoztató az FBI dilettantizmusa. Elvileg a létező egyik legprofibb “cég”-ről van szó.

  3. Manitu szerint:

    Csak a haja maradt gyanaz. Miért, Oszama nem viselhet kommancs parókát? Felháborító ez a negatív diszkrimináció!

  4. Gulyi szerint:

    Gulyás doktor úr is biztos megváltozott,mert nem lehet látni?

  5. lolka szerint:

    Nem olvastam végig, mert az elején elkapott a röhögés,de ajánlom az FBI-nek Mohácsi Zsolt munkáit:

  6. Jeniszej szerint:

    Ez igen!
    Ez a hír, hogy reggelente teljesen eldugul Csepel – a biztos.
    Lehet, hogy nekem is kifog öni a szakállam és ez is hír lesz itt az infon?

  7. lolka szerint:

    És ezt tudja csepeli is, vagy a Csepel újság nem ir ilyesmiről, már a reggeli eldugulásról?…csepeli az infó azt szeretné, hogy széleslátókörű és mélyen tájékozott legyél és ne mindig csak a betanult szövegeket tudd. Ezért kell sokrétegű hireket megjelentetni a Csepel.infó-ón…

  8. csepeli szerint:

    lolka, lehet, hogy számodra szokatlan ez a gondolat, de nem a csepel.info az egyetlen tájékozódási forrásom ebben a világban, ahhahahah.

    javaslom következő hírnek: Németh Szilárd tegnap délután kettőt tüsszentett.

  9. csepeli szerint:

    s akkor Iványi Gabi majd rögtön hozzászól, hogyaszongya: “Egészségedre, Szilárd!”

  10. zed szerint:

    Tudjuk, hogy Bin Laden a CIA-nak dolgozott az afganisztáni háború alatt, az amcsik fegyverekkel, pénzzel, és egyéb módon támogatták a szovjetek elleni harcban, az együttműködés a közös érdekből a közös ellenséggel szemben történt. Vajon pusztán a véletlen műve, hogy pont egy kommunista politikusra szabták rá a terroristavezér arcvonásait és hogy éppen azokban a napokban látott napvilágot ez a hír, amikor az előző pápa merénylője majdnem 30 évnyi raboskodás után kiszabadult? Egyes értesülések szerint Bin Ladennek köze volt a II. János Pál pápa elleni gyilkossági kísérlethez. Ha ez igaz, akkor az a kérdés, hogy vajon kettős ügynök volt e, vagy kizárólag vallási okokból került e sor a merényletre.

  11. ... szerint:

    végre megtaláltam mi motiválja csepelit és zedet:
    http://kepviselofunky.blog.hu/2010/01/18/akkor_most_ez_lesz_aprilisig

    zed, ahogy látom te hajtasz a bögrére és csepeli inkább a sziget napijegyre gyúr. 🙂

  12. ződ szerint:

    Ha már ennyire meg vannak szorulva a spanyolok, tudtam volna ajánlani egy Európa szerte ismert embert párttal együtt cak und pakk! Nekünk nem hiányoznának!

Itt lehet hozzászólni !